Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LEGO Harry Potter: Year 1-4

A varázslótanonc kalandjai is LEGO kockákból keltek új életre.

2010.09.01. 09:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

Miközben a mozifilmek terén lassan lezárul a vásznon 2001-ben debütált Harry Potter széria, a játékok esetében egyelőre nemigen látni az egyébiránt igen hosszú sor végét. A LEGO pedig különösen szereti még a feldolgozások feldolgozását is (lásd pl. LEGO Batman), nemhogy ne szentelne átiratot a szemüveges varázslótanonc kalandjainak. A fröccsöntést tehát Harry Potter sem kerülhette el, és a LEGO gépezete kímélet nélkül kockásította a rettenetes kerek szemüvegben nyomuló roxforti hősünket.

LEGO Harry Potter: Year 1-4

Túl több mint féltucatnyi, játékmenetében fejlődést csak igen csekély mértékben felmutatni tudó LEGO játékon, joggal vetődik fel a kérdés, hogy mennyi létjogosultsága van a Harry Potter verziónak azon túl, hogy van benne legófejű Hermione? A kérdés nyílván a fejlesztőkben is felvetődött, és ezért ha nem is helyezték teljesen új alapokra a játékmenetet, lényegi változásokat eszközöltek benne. A legfontosabb új elem gyakorlatilag adta magát, hiszen mi az, ami magától értetődően jelen van Roxfortban a trollokon és a nyugdíjazásra váró varázslókon kívül? A mágia! Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű; a fokozatosan elsajátítható varázslatok új színt visznek a LEGO játékok világába, és alaposan felfrissítik a némileg (?) már unalmassá vált játékmenetet. Persze senki ne számítson arra, hogy mostantól kezdve tűzlabdákkal és tornádókkal fogunk elsöpörni mindent, aki az utunkba kerül, de a LEGO elemek mozgatását például igen hangulatos és látványos módon oldhatjuk meg, és számos esetben kell egyre bűvölő varázslótudásunkhoz nyúlunk a továbbjutás érdekében. S erre szükségünk is lesz, hiszen a "szétverni, összeszedni, majd összerakni" hármasa dominálja az ügyességi, és minimális részben logikai elemekre épülő játékmenetet, amiben alapvetően a filmben megszokott Harry-Ron-Herminoe triót fogjuk irányítani. Azonban aki történetesen ráunna hármasukra, az örömmel fedezheti fel az összesen több mint százhatvan feloldható karaktert. Ami számszerűleg konkrétan nagyon sok.

Míg a játékmenetben fontos változásokat eszközölt a fejlesztő Traveller's Tales a varázslatok beépítésével, a LEGO Harry Potter játék többi része erőteljesen hasonlít elődjeire. Ugyanaz a bugyuta, de néhol valóban jópofa humor, és hasonló küldetések jellemzik a játékot, melyben az első négy film történetét játszhatjuk végig – ez pedig magával hozza azt, hogy jól ismert karakterek és szituációk egész garmadájával fogunk találkozni. Ami nagymértékben megdobja a játékélményt, és megnyújtja a végigjátszási időt az az, hogy nem pusztán lineárisan haladunk előre a történetben, hanem megnyílik előttünk majdnem az egész varázslóiskola és környéke, amit szabadon felfedezhetünk, és LEGO-darabjaira törhetünk. Ez mindenképpen hatalmas pluszt ad a játékélményhez, s ráadásul a vizuális megvalósítás is abszolút rendben van; jelentős fejlődést ugyan a megjelenítés minősége nem könyvelhet el, de a világ jellegéből adódóan sokkal látványosabb, mint elődei. Hiszen egy Harry Potter játék legyen néhol rettentően színes, operálhassunk látványos varázslatokkal, és találkozhassunk mitikus lényekkel. És mindezt egytől egyig meg is kapjuk.

LEGO Harry Potter: Year 1-4

Bár azt aligha állíthatjuk, hogy a Traveller's Tales alapjaiban újította volna meg az immáron több mint öt éves LEGO játékszériát, az új elemek hozzáadásával, továbbá a nagy, és felfedezésre váró világgal roppant élvezetes játékot készítettek, ami szinte minden tekintetben messzemenőkig felülmúlja elődeit. De a teljes megújulása azért még várnunk kell. ■

értékelés

LEGO Harry Potter: Year 1-4

LEGO Harry Potter: Year 1-4
Pozitívumok
  • Varázslatok alkalmazása
  • Nagy és alapvetően nyitott világ
  • Apróbb újítások
Negatívumok
  • A játékmenet lényegi része öt éve változatlan
8,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 9
LEGO Harry Potter: Year 1-4LEGO Harry Potter: Year 1-4LEGO Harry Potter: Year 1-4LEGO Harry Potter: Year 1-4
LEGO Harry Potter: Year 1-4
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
LEGO Harry Potter: Year 1-4

hozzászólások (6)

Creativ3Form
Creativ3Form 2010.09.03. 10:46
A bőregeres epizódot valahogy nem tudtam megunni, de ezt is és a többit is elég hamar. Pedig ugye az Indy és a Star Wars is tele van jó ötletekkel, de valahogy csak a LEGO Batman tudott lekötni.:-D
Gerry
Gerry 2010.09.03. 13:06
Boldogok a sajtkészítők, mert... :D
Creativ3Form
Creativ3Form 2010.09.03. 14:06
:-P
Berci1
Berci1 2010.09.03. 21:09
Lesz még pár Lego játék: Lego Universe, Lego Clone Wars, Lego Star Craft
Érdekes nekem is a Batman tetszik a legjobban. De örülnék, ha csinálnának egy új Lego Racers részt.
sipec
sipec 2010.09.04. 23:31
akkor mar lehetne lego wow is:P
ajánlott olvasnivaló