New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

A Toshiba notebookok 25 éve

Negyed évszázad noteszgépei és tankok Várpalotán - történelmi áttekintés és élménybeszámoló.

2010.09.21. 19:40 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Korai kelés, enyhén hűvös szeptemberi reggel, az előző napi esőnek szerencsére csak a nyomai látszanak. Újságíró kollégákkal állunk a Blahán, várunk a különbusz indulására, amely Várpalota mellé visz majd bennünket. Úticélunk a Toshiba jóvoltából a tank.hu harckocsis kalandparkja (ahol már tavasszal is megfordult szerkesztőségünk, amikor az EA a Battlefield Bad Company 2 megjelenése alkalmából szervezett oda launch partyt).

A Toshiba notebookok 25 éve

A rendhagyó helyszínű sajtóeseménynek az adja az alkalmat, hogy 25 évvel ezelőtt, 1985-ben készült el a világ első tömeggyártású notebookja. Ez volt a Toshiba T1100, 4,77 MHz-es processzorral, 256 kB memóriával, beépített 3,5”-es floppy meghajtóval, 640*200 pixel felbontású monokróm kijelzővel. Európában nagy sikereket ért el, 1899 dolláros ára ellenére 10 ezer darab kelt el belőle, majd az Egyesült Államokban is hasonlóan jól szerepelt. Egy évre rá újabb világelsőségekkel jelent meg a hordozható gépek piacán a japán gyártó: a T3100-asban először jelent meg a 286-os Intel processzor, a T3100e-be pedig már merevlemezt is építettek. 1990-ben egy év alatt már kétmillió notebook eladásával büszkélkedhetett a Toshiba.

Megérkezéskor szembetűnik, hogy fél év alatt jelentős fejlesztések történtek a helyszínen: buszunk egy murvás parkolóba állhat be, a harckocsik terepét pedig kerítéssel választották el a gyülekező területtől, ahol már több sátor is helyet kapott, például külön öltözőket alakítottak ki. A sátorban Szabó Tamás, a Toshiba hazai marketingvezetője rövid összefoglalást ad az elmúlt 25 évről (egy rögtönzött kiállítást is láthatunk a negyed század modelljeiből), majd az aktuális újdonságokról is beszámol. A vége felé a többség már tűkön ülve várja az előre meghirdetett program következő eseményét, a harckocsik kipróbálását. Rövid eligazítást kapunk a legfontosabb tudnivalókról (megtudjuk például, hogy a T-55 óránként 300 liter üzemanyagot fogyaszt), kezeslábast öltünk ruhánkra, hogy inkább azt koszoljuk össze, majd a legtöbben beállnak valamelyik harckocsihoz a sorba.

A kilencvenes években tovább folytatódtak a noteszgép-fejlesztések: megjelent a NiMh akkumulátor és a színes kijelző, megérkezett a 486-os processzor, 1993-ban pedig az első tablet PC-vel állt elő a Toshiba (a T100X-szel). 1993-ban építettek először Li-Ion akkut notebookba, 1994-től Pentium processzor került egyes modellekbe, 1995-ben pedig CD-ROM, két évvel később pedig már DVD meghajtó is megjelent a hordozható gépekben. 1996-ban is érkezett egy érdekes újdonság: a kabátzsebben is elférő Libretto az akkori legkisebb notebook volt. A gépnek mind a mai napig rengeteg rajongója van, többek közt az ő tiszteletükre dobta piacra nemrég a Toshiba a Libretto W100-at, egy hasonlóan kicsi, azonban két darab 7 hüvelykes érintőképernyővel rendelkező kisgépet.

A Toshiba notebookok 25 éve

A Libretto W100 rövid szemügyre vétele után én is elhagyom a sátrat. Elsőként a BMP 1-hez állok, utasnak, hét másik kollégával. Vezetőnk egy újságíró hölgy, aki magabiztosan kormányozza végig a gépet az óriási terepen, igaz, a túloldalt állók néha elkapják a fejüket egy-egy belógó fa elől. Ekkor derül ki számomra, hogy mennyire is nagy ez a terület, ahol a harckocsikat kipróbálhatjuk. Közben pedig nem árt erősen kapaszkodni, a gép rendesen rángat. Nem lehetett kényelmes a csaták során lent üldögélő katonáknak se – mi mindenesetre állunk a padokon, hogy közben lássunk is valamit. Második körben egy GSzP-55 nevű masina következett, amely úszni is képes, így egy kisebb tavon is átvezénylik. Erre a vezető mellé négyen állhatunk be a harckocsi orrán lévő nyitott „fülkébe”. A hátsó rész igen messze nyúlik, mint megtudjuk, nem véletlenül: két ilyenre egy tankot ráállítva vihették át egy-egy folyón a hadsereg többi járművét is. A kiindulási helyre visszafele még egy meglepő szituáció vár ránk: egy meredek oldalú kis domb, amiről miután átbukik a csúcson a kocsi, többen arra várunk, hogy vajon borul-e ránk a háta. Persze nem, stabilabb ez annál, hogy megkottyanjon neki egy ilyen akadály.

Az elmúlt tíz esztendőben is akadtak olyan újdonságok, amelyekkel a Toshiba állt elő elsőként a gyártók közül. 2001-ben elsőként építettek vezeték nélküli szolgáltatásokat (wifit és Bluetooth-ot) Portégé 4000 és Tecra 9000 modelljeikbe, 2003-ban először került 17 hüvelykes kijelző notebookba, 2009-ben pedig a Portégé R500 elsőként került SSD meghajtóval a boltokba. A mai napig már több mint 90 millió noteszgépet értékesített a Toshiba. Idén egy újabb szegmensbe is beszállnak: a manapság divatos táblagépek (lásd iPad vagy Samsung Galaxy Tab) kategóriájába érkezik a Folio 100, NVIDIA Tegra 2 alapokon, Android 2.2-es operációs rendszerrel, 10 hüvelykes, 1024*600 pixel felbontású kijelzővel, 16 GB memóriával, wifi, Bluetooth és 3G kapcsolattal.

A délután végéhez közeledve ideje volt már a vezetőülésből is kipróbálni egy harckocsit. A másokat legkevésbé veszélyeztető verzióként az utas nélküli T-55-re esik a választásom (persze a kalandpark egyik munkatársa értelemszerűen a másik vezetőülés felett ült, és rádión látott el instrukciókkal). A 40 tonnás monstrumnál már a sebességváltó problémát okoz, de ezzel a korábbi sofőröket látva nem voltam egyedül. Hátamat az ülés támlájának szorítva teljes erővel nyomom előre a kuplungot, majd miután egy kéz kevésnek bizonyul, kettővel esek neki a váltónak, hogy egyesbe húzzam. Másodikra azért összejön, gázt adva pedig megindul az óriási gép. Két kezemre egy-egy kar esik, amelyiket magam felé húzom, arra kanyarodik a tank. Nagyon mással már nem is kell foglalkozni, hegyen-völgyön gond nélkül megy előre a jármű, a lánctalpnak meg mindegy, hogy szilárd vagy mocsaras területen haladunk. A szembejövő bokrok se zavarják meg, maximum engem, amikor az arcomba fröccsen róluk egy kis sár. De ez együtt jár az élménnyel. Mintegy negyed óra után állok le a kiindulási hely mellett ismét a T-55-össel, hogy kiszállva belőle csatlakozhassam a gulyáságyúnál sorban állókhoz ebédre.

A Toshiba notebookok 25 éve

Hazaindulás előtt még egyszer végigsétálok a múzeumba illő asztalsor mellett. Érdekes látni, hogy honnan indultak a notebookok: amellett, hogy a 25 évvel ezelőtti teljesítménnyel ma már semmire se mennénk, az akkori 4-5 kilós gépek cipelése is macerás lenne manapság a mobiltelefonokhoz és netbookokhoz szokott embereknek. Mindezek fényében pedig külön érdekes lesz 25 év múlve egy hasonló összehasonlítást megnézni, akkor vajon mennyire fogunk majd mosolyogni a mai eszközökön? ■

A Toshiba notebookok 25 éveA Toshiba notebookok 25 éveA Toshiba notebookok 25 éveA Toshiba notebookok 25 éveA Toshiba notebookok 25 éveA Toshiba notebookok 25 éve

Köszönet a Toshiba és a Morpho munkatársainak a meghívásért és a remek élményért.

hozzászólások (1)

Lacee86
Lacee86 2010.09.23. 16:25
Nagyon bután néznek ki ezek a régi laptopok. :D Azért durva, h régen milyen iszonyat áruk volt, legtöbb embernek elérhetetlenek voltak. Ma már azért sokak számára elérhető áron is kaphatóak.
ajánlott olvasnivaló