Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dead Rising 2

Az első résznél jóval több zombi vár az ezúttal PC-re is megjelent folytatásban.

2010.10.24. 18:10 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

A nemzetközi közmegegyezés szerint zombikat öldökölni jó. Egyrészt, mert nem kell finomkodni velük, szerencsétleneknek már úgyis mindegy, így repüljenek a kezek, lábak és szemek ameddig csak tudnak. Másrészt rémesen sokan vannak, így mindig akad utánpótlás, amik lassan csoszogva cuppognak a friss hús után. Pontosabban manapság a fitneszőrült zombik hódítanak, így utálva szeretett élőhalottjaink mostanában inkább rohannak, de ez mit sem von le az élményből, miszerint halomra mészárolni őket csudajó. Néha ugyan hajlamosak megenni egyes szereplőket, de a lány és a jófej afro-amerikai mindig túlélik, a hősszerelmesekért és a gazemberekért meg úgysem kár.

Dead Rising 2

A Capcom pontosan a fenti tételből indult ki, amikor bő négy éve kiadta a Dead Rising első részét, szigorúan csak konzolokra. A korrekt eladások és szintén pozitív kritikák hatására négy év elteltével a formulán annyit fejlesztettek, miszerint irgalmatlan mennyiségben zombikat ölni még jobb. És pont, minek is kéne mindezt túlbonyolítani?

A Dead Rising 2 lényege ugyanis az, hogy öljünk zombikat. Méghozzá rengeteget. S azzal, ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Van persze történet, meg küldetések, de alapvetően mindez abszolút nem izgat senkit, hiszen a lényeg az, hogy különféle helyszíneken valami elképesztően változatos fegyverarzenál segítségével terrorral válaszoljunk a terrorra. Azaz, ha már úgyis halottak, hát ne is járkáljanak fránya honfitársaink.

Dead Rising 2

Játékunk hőse Chuck Green, a veterán motoros, akinek a családja némileg foghíjasan élte túl az első nagy zombijárványt: a feleségéből hús lett a hamburgerben, a lányát pedig megharapták, de dacára a fertőzésnek, a Zombrex nevű szerrel kordában lehet tartani a vírust. A derék Chuck a megélhetését a Terror in Reality nevű műsorban való részvétellel próbálja megalapozni, amely műsor rosszabb, mint egy átlagos celebvetélkedő, lévén itt igen könnyen otthagyhatja az ember a fogát, ha mások azt belemártják. Stílszerűen egy zombiöldöklésről szóló játék bevezető műsora mi más is lehetne, mint zombiöldöklés, persze csak a változatosság kedvéért. Azonban a baj beüt, Buffy nincs a színen, hogy rendet tegyen, így hősünk pár szerencsétlen flótással egyetemben azon kapja magát, hogy az alapszituáció, miszerint sok a zombi, kevés a túlélő, rövid távon is ritka károsan hat az ember egészségére. Az azonban még inkább, ha nincs elég Zombirex kéznél, így, miközben túlélőket és egyebeket keres az óvóhelyről a szellőzőn át kimerészkedő jó Chuck, az idővel is versenyt kell futnia, hiszen ha bájos kislánya nem kapja meg mindig időben az ellenszert, igen hamar túllép a bájos állapoton...

Kezdetben tehát rohangálunk, ellenszert keresünk, túlélőket mentünk, és zombikat ölünk mondjuk egy iratkapoccsal. Vagy nyomtatóval, de egy poroltó is megteszi. A Dead Rising 2 ugyanis – bár játékmenete nagymértékben hasonlít az elődjére – a fegyver és kombóválasztékot iszonyatos mértékben megnöveli, és itt valóban azzal fogunk ölni, ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Egy wc pumpa persze messze nem olyan hatékony, mint egy láncfűrész, de kétségkívül jópofa, ahogy kilóg az ettől még sanszosan meg nem haló zombi fejéből (szeméből, hátából, lábából). A Dead Rising 2 tényleg az a játék, ahol még egy névjegykártya is öl, avagy legalábbis véglegesen hullává tesz.

Dead Rising 2

Hogy a helyzet ne legyen ennyire egyszerű, a végigjátszás során olyan kombókat tanulhatunk meg, amelyek minimum felvérteznek minket a „Bruce Lee és Chuch Norris szerelemgyereke” címmel. S bár Pókemberré azért nem válhatunk, a kezdeti ütés-rúgás kombinációt lényegesen továbbfejleszthetjük. De nem csupán a képességeink, hanem a szintlépésekkor az életerőnk és egyéb tulajdonságaink is fejlődnek, ezáltal is garantálva azt, hogy fel tudjuk venni a harcot a zombik hatalmas áradatával, és a néha kötelezően beeső főszörnyekkel. A hatalmas áradat itt nem valamiféle költői túlzás, pr- vagy marketing mesterfogás, hanem a véres és zombiban dús virtuális valóság, lévén hihetetlen mennyiségű zombi lehet egyszerre a képernyőn. Nem közepesen sok, nem nagyon sok, hanem egyenesen rengeteg, amit persze a Dead Rising 2 másik fő újításának lehet elkönyvelni, lévén az elődben egyszerűen csak nagyon sok zombi volt a képernyőn. Erre mondják, hogy a változás nem minőségi, de legalábbis mennyiségi.

Mindennek persze megvan az ára, így a grafika minőségével kapcsolatosan könnyedén lehetne megjegyzések tömkelegét tenni, mivel szépnek nehezen nevezhető. De elmegy, igaz, néha megkapóan furcsa lábakon, ti. a mozgásanimációk sem mindig állnak a helyzet magaslatán. Cserébe viszont az említettek szerint hihetetlen mennyiségű lekaszabolandó lábat láthatunk a képernyőn.

Dead Rising 2

Aligha lehet azzal vádolni a Dead Rising 2-t, hogy komplex játék lenne, lévén nem az. De nem is szánták annak. A történet bugyuta és meglepetésektől mentes, a karakterek érdektelenek, a küldetések önmagukban véve általában unalmasak, a főszörnyek különösebb sokkot aligha okoznak, de, és ez a fontos: ez a játék nem a körítésről szól. Hanem arról, hogy milyen remek dolog is majdnem olyan agyatlanul mészárolni a zombikat, mint amilyen agyatlanok ők maguk, hogy jópofa dolog valami elképesztően sokféle fegyverrel és igen bő kombóválasztékkal a másvilágnál is kicsit továbblökni őket. Egyszerű, már-már primitív, de ennek ellenére – avagy éppen ezért – hangulatos és egy darabig igen élvezetes játék a Dead Rising 2. Ha valaki reális elvárásokkal közelít hozzá, aligha kell csalódnia, megkapja amit szeretne: sok-sok kegyetlenül lekaszabolandó zombit. ■

Dead Rising 2Dead Rising 2Dead Rising 2

értékelés

Dead Rising 2

Dead Rising 2
Pozitívumok
  • Roppant élvezetes zombidarálás
  • Hihetetlen mennyiségű élőhalott
  • Rendkívül változatos fegyverarzenál
Negatívumok
  • Egy idő után unalmassá válik
  • Lagymatag kerettörténet
  • Gyengécske grafika
Minimális rendszerigény: Intel Core 2 Duo 2,66 GHz/Athlon X2 5200+, 1,5 GB RAM, GeForce 8800 GTS/Radeon HD 3850 vagy jobb videokártya 512 MB memóriával és Shader 3.0 támogatással, 8,5 GB HDD
7,5
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 8
Dead Rising 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Dead Rising 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló