Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Kingston HyperX memóriák túlpörgetése

over@clocker886-tal beszélgettünk el röviden a RAM-tuningról.

2010.11.26. 07:50 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A nyáron sorra hozta ki a Kingston a HyperX szériájának újabb és újabb memóriamoduljait. Kezdődött minden a világelső gyorsaságú 2400 MHz-es típussal, majd érkeztek a vízhűtéses H20 típusok (akár 2133 MHz-es frekvenciával rendelkező, 4 ill. 6 GB-os DDR csomagok). A nyári termékbejelentő sajtóeseményre egy ismert hazai tuning-szakértőt is meghívtak, Bálint Gábort (alias over@locker886), akivel később kicsit elbeszélgettünk a túlpörgetésről.

Kingston HyperX memóriák túlpörgetése
Machinálás a BIOS beállításokkal a nyári sajtórendezvényen

Gábor 1998-ban került a PC-k világába, egy 75 MHz-es Pentium számítógéppel. Az évek során szomorúan tapasztalta, hogy konfigurációja igen gyorsan értéktelenedik és ezzel együtt a játékokhoz is nagy ütemben avul el. 2003-ban kezdte el keresni, hogyan lehetne minél olcsóbban javítani a gép teljesítményét, ekkor vágott bele a tuningolásba. „Folyamatosan kerültek háttérbe a játékok, és fanatikusként már a fórumokat böngészve tervezgettem, mit is fogok tuningolni, mit érdemes majd később venni.” – mesélte. „Az egyik nagyobb fórumon ismerkedtem meg egy hozzám hasonló beállítottságú és korú sráccal (Achill3uS), aki szintén kedvelte a tuningot, és egymást hecceltük ki tud többet kihozni az Eagle 6600-os videokártyából. Körülbelül egy év elteltével megalkottuk ketten az első itthoni tuning csapatot, XtwinZ Team Hungary néven. (Később OCTeamHungary néven folytatták a közös munkát. - szerk.) Folyamatosan fejlődött tuningos tapasztalatunk és tudásunk, aminek köszönhető hogy több országos és világrekordot is sikerült felállítanunk. Végigjártuk a különböző ranglétrákat is: léghűtés, extrém léghűtés, vízhűtés, kompresszoros hűtés, szárazjeges ill. folyékony nitrogénes hűtés.” Gábor 2009. óta már egyedül dolgozik, hobbyként és egyfajta sportként is tekint tevékenységére. Ahol tuning verseny van, ott szinte biztos vele is lehet találkozni.

PC Dome: Mire kell leginkább odafigyelni, ha valaki túlpörgetésbe kezd, hogy lehetőleg ne vágja gallyra a gépe alkatrészeit?
B.G.: Ész nélkül ne tuningoljon senki, mert annak nem lesz jó vége, mint egyéb más dologban az életben. Olvasson sokat fórumokon, hogy minek mekkora feszültséget és órajelet érdemes állítani!

Kingston HyperX memóriák túlpörgetése

PC Dome: Mennyire sikerült túlpörgetned a nyáron megjelent (2333 ill. 2400 MHz-es) Kingston HyperX memóriákat?
B.G.: Az eseményen a 2400 MHz-es Dual Channel volt kint. 2580 MHz-ig sikerült ezeket tuningolni.

PC Dome: Megéri rászánni az időt a kísérletezésre, érezhető-e a gyorsulás és teljesen stabil marad-e a rendszer?
B.G.: Memóriatípustól függően, akár 50%-os RAM tuningot is el lehet érni, így azt mondom, érdemes rászánni az időt.

Kingston HyperX memóriák túlpörgetése
Tuning folyékony nitrogénes hűtéssel a BECUP-on

PC Dome: Milyen beállításokkal kell foglalkozni a memória túlpörgetésénél, és melyikre kell legjobban odafigyelni, hogy működő maradjon a rendszer?
B.G.: A feszültség, az időzítés és az órajel az, amit állítani lehet. Ezek közül legjobban a feszültségre kell figyelni, hiszen ha túl sokat adunk, a memória chipjei károsodhatnak hosszú távon, vagy akár azonnal is! Mind a három tényező nagyon fontos, és meg kell találni az ideális balanszot, hogy minél magasabb órajelen, minél kisebb időzítés mellett tudjuk használni a RAM-okat, még biztonságos feszültségérték mellett.

PC Dome: Mik voltak a főbb tapasztalataid a Kingston HyperX memóriák túlpörgetésével kísérletezés során?
B.G.: Rendkívül strapabíróak és jó teljesítményűek ezek a modulok és a hűtésük is kiváló. Nekem főleg DDR3-as modulokkal van tapasztalatom, és ez alapján elmondható, hogy mindegyik memóriájukban akad extra tartalék némi tuninghoz. :-)

A nyár végén aztán a gamescomon is volt tuning prezentáció, ezen a KHX2333C9D3T1K3/3GX jelzésű Kingston HyperX modulnak esett neki Benjamin "Benji Tshi" Bioux és Jean-Batiste "marmott" Gerard, akiknek egy GIGABYTE P55 alaplap és egy Intel Core i7 870 processzor mellett 3068 MHz-re sikerült túlpörgetniük a memóriát. Az alaphelyzetben 2333 MHz-es memóramodul hűtéséül folyékony nitrogént használtak. Munkájukról videofelvétel is készült, ezzel zárnánk cikkünket.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló