New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Donkey Kong Country Returns (Wii)

Végre új epizóddal tért vissza a Donkey Kong Country.

2010.12.11. 12:25 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A játékkonzolok piacán talán a legrégebbi, legismertebb védjegy a Nintendo vállalat neve. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a japán óriás egyik legnépszerűbb játékhőse, Super Mario az idén ünnepelte 25. születésnapját. A cég másik legöregebb figurája a "csacsi gorilla", Donkey Kong még a talján vízvezeték-szerelőnél is idősebb, és jövőre már felteheti a harmincadik gyertyát is arra a bizonyos tortára. Az óriásmajom az elmúlt majd' három évtized során a távol-keleti gyártó valamennyi masináján hódított bájos grafikájával, aranyos és szerethető karaktereivel, kicsik és nagyok számára is élvezhető történeteivel, és mindezek folyományaként nagyon is eladható játékaival, melyek zömmel a platform és a verseny műfajokat erősítették. Az előbbi stílus talán legsikeresebb képviselője a Donkey Kong Country sorozat volt, mely a '90-es évek derekán jelent meg az akkori asztali Nintendo játékkonzolra, a 16-bites SNES-re.
Ezekben a játékokban az eredeti Donkey Kong hasonló nevű unokáját és egyéb rokonait irányítva kellett a játékosoknak rendet tenni a Kong-szigeten, és visszaszerezni a gonosz K. Rool és kremling hordája által ellopott banántartalékot. A széria néhány év alatt trilógiává bővült, és a cég több asztali és kézi masináján is megjelent a későbbiekben, de – habár időről-időre születtek egyéb címek a gorilla főszereplésével – újabb klasszikus Donkey Kong Country epizód 1996. óta nem készült. Érthető és legfőképpen időszerű volt hát, hogy a kiadó feltámassza minden idők egyik legnépszerűbb platformhősének eddigi talán legsikeresebb kalandját, és új epizóddal örvendeztesse meg a rajongókat a Donkey Kong Country Returns személyében. A játék két évig tartó elkészítése a kiadó texasi leánycége, a Retro Studios nevéhez fűződik, mely a méltán sikeres Metroid szériát is jegyzi.

Donkey Kong Country Returns (Wii)

A Donkey Kong Country Returns sztorija lényegében követi a sorozat többi darabjáét: valami, vagyis inkább valaki felébresztette a Kong-sziget szunnyadó vulkánját, mely a lávafolyam mellett ritmusosan mozgó és daloló lényeket, a Tiki Tak törzs tagjait lövelli a békés szigetlakókra. Ezek a gonosz tikik képesek hipnotizálni a különféle állatokat, és ezen befolyásukat arra használják fel, hogy a segítségükkel meglovasítsák – akarom mondani "megelefántosítsák" – a gorillák valamennyi banánját, beleértve a titkos készleteket is. Ez természetesen több mint tűrhetetlen, így Donkey és fia, Diddy üldözőbe veszik a minden hájjal megkent rablókat.

A játék során bejárhatjuk, -lenghetjük, ugrálhatjuk és száguldhatjuk a sziget minden egyes régióját, szám szerint nyolcat. Ezek a dzsungeltől a tengerparti területeken át a vulkán belsejéig nagyon változatosak és nem kevésbé veszélyesek. Egy-egy ilyen világban 6-8 különböző pályát kell teljesítenünk a továbbjutáshoz, melyek közül az utolsón célunk rendszerint a világot uraló főellenfél legyőzése. Az egyes pályák nagyon jól eltaláltak és sokfélék, két hasonló soha nem követi egymást: némelyiken a hagyományos ugrálós játékstílusé a főszerep, míg másokon a fáról fára lengés, vagy esetleg az ágyúból ágyúba lövetés, megint másokon az orrszarvú háton való, vagy a második Indiana Jones mozihoz hasonló kiskocsis száguldozás kapta a legnagyobb hangsúlyt.

Donkey Kong Country Returns (Wii)

Játék közben buzgón gyűjtögethetjük az ellopott banánokat, az arany pénzérméket, a KONG szó betűit vagy a különböző számú kirakós darabokat. A két utóbbi általában jól elrejtve található az egyes pályákon, melyek 100%-os teljesítéshez ezért igen alaposan – és legfőképpen többször is – körül kell néznünk azokon. Minden 100 összegyűjtött banán után kapunk egy léggömböt, ami egy-egy új "próbálkozási lehetőséget" jelent a játékban. A pénzérmék az epizódban feltűnő egyetlen további Kong rokon, az öreg nagypapa, Cranky boltjaiban költhetők el mindenféle hasznos dologra. A vásárolt segítségek közül minden alkalommal csupán egyet vihetünk magunkkal, mely a pálya végigjátszása után eltűnik a készletünkből, így rendszeresen újakat kell vennünk. A KONG betűk hiánytalan összegyűjtése egy régióban megnyitja az adott világ bónusz pályáját, melynek végén kapunk egy-egy piros gömböt. A nyolc világ piros gömbjeinek beszerzése nyit meg egy új, kilencedik régiót, a Banán Templomot.

A játék a Remote-Nunchunk párossal, vagy a "keresztbe fordított Remote segítségével irányítható. Mindkét mód kihasználja a Wii mozgásérzékelését bizonyos mozdulatok előhívásakor. A grafika szenzációsan jól sikerült. Kalandjainkat a hagyományos oldalnézetből kísérhetjük figyelemmel, de különböző események hatására az előtérben, vagy a háttérben megnyílnak egyes pályaszakaszok, ami mélységérzetet kölcsönöz a játéknak. Emiatt nem igazi 2D platformjáték, hanem amolyan 2,5D program a Donkey Kong Country Returns. A hangok és a zene szintén nagyon jópofák lettek, és remek aláfestésül szolgálnak az aranyos játékhoz.

Donkey Kong Country Returns (Wii)

Negatívumot alig tudnék megemlíteni. Egy-egy pálya végigjátszása még a gyakorlott játékosoknak is rendszerint nem kevés próbálkozás során sikerül csupán, aminek a legfőbb oka a rendelkezésre álló, általában maximálisan kicentizett hely vagy idő. A jelentős részben a kontrollerek rázásából és evvel párhuzamosan a Nunchunk analóg karjának megfelelő irányba történő tolásából összetevődő irányítás sokszor téved vagy késik egy picit, ami szintén bőven elegendő a következő újrakezdéshez. Mindez azonban elhanyagolható a játék pozitívumai mellett.

Az egyjátékos részen kívül kooperatív játékmód is bekerült a programba, melyben a második játékos a rakéta-hátizsákos Diddy Kongot irányíthatja. Ezen kívül időre történő ("time attack"), és tükrözött ("mirrored") játékmódok is megnyithatók a végigjátszás során.

Donkey Kong Country Returns (Wii)

A Donkey Kong Country Returns a Wii-re valaha megjelent egyik legszebb, legjobb és legaranyosabb játék. A Nintendo nagyon jó döntést hozott azzal, hogy visszatért a mai sikerét megalapozó hőséhez, és ismét egy olyan játékot adott ki a főszereplésével, mely méltó a platformjátékok műfaját naggyá tevő elődeihez. Nyugodt szívvel ajánlom a programot mindenkinek 0-tól 99 éves korig, vagy akár azon túl is. Nem szaporítanám tovább a szót, inkább megyek vissza nintendózni. :-) ■

Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)Donkey Kong Country Returns (Wii)

értékelés

Donkey Kong Country Returns (Wii)

Donkey Kong Country Returns (Wii)
Pozitívumok
  • Gyönyörű grafika
  • Kiváló hangok és zene
  • Jó pályaszerkesztés
  • Változatos játékmenet
  • Hamisítatlan Nintendo-feeling
  • Super Guide opció
  • Többféle játékmód
  • Szeretnivaló karakterek
Negatívumok
  • Időnként nehézkes irányítás
  • Sok elbukás és újrakezdés
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
Donkey Kong Country Returns (Wii)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Donkey Kong Country Returns (Wii)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló