25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Portal 2

Az Aperture Science újabb kísérletsorozathoz várja kedves tesztalanyait.

Írta: Sityi 20 hozzászólás

Kedves Tesztalanyunk!
Üdvözlünk az Aperture Science tesztlaboratóriumában. Sok idő telt el az előző tesztsorozat óta, mely számtalan díjat nyert, és sokan úttörőnek tekintik mind a mai napig... Ezúton is elnézést kérünk a rendetlenségért és koszért, ami esetleg a tesztszobákban fogadni fog – munkatársaink már megkezdték a szobák helyreállítását.

Portal 2

Az idő viszont nem telt el haszontalanul! Az Aperture Science mérnökeinek fáradhatatlan munkássága által új eszközökkel bővítettük a teszteket! Eddigi tesztalanyaink csupán az Aperture Science Kézi portáleszközt (röviden: portálpuskát), Súlyozott tárolókockákat, nyomógombokat (kézi üzemeltetésűt és Súlyozott tárolókocka fogadására alkalmas változatot), mozgó platformokat, őrrobotokat és energiagömböcskéket valamint azok fogadására alkalmas csapdákat használhatták, de ezúttal a következő újdonságokkal szolgálhatunk tesztalanyainknak és a tudománynak:

Portal 2

 • Légies bizalom nyomólemez: hidraulikus padló- vagy falelem, amely kilövi (katapultálja) a rálépő tesztalanyokat a megfelelő irányba.
 • Mozgó panelekből felépített szobák: az Aperture Science tesztszobái immáron rugalmasan kezelhetőek, mivel a hidraulikusan mozgatott panelek segítségével bármikor átalakíthatjuk a szobát a követelményeknek megfelelően.
 • Fényhíd: a speciálisan sűrített és kivetített fény segítségével leküzdhetőek lesznek az elérhetetlen távolságok – akár a portálokon keresztül is.
 • Fénycső: a fényhíd újragondolása, csak ezúttal nem sík lap, hanem cső formájában. A fotonok áramoltatásával ráadásul tárgyak és tesztalanyok is mozgathatóak a csőben, melynek iránya a megfelelő nyomógombbal változtatható – és természetesen ez is működőképes a portálokon át.
 • Különleges zseléfestékek:
  - A Taszító gél (kék) segítségével minden rendkívül rugalmas lesz, amit befestünk vele, legyen szó falról, padlóról, vagy akár Súlyozott Tárolókockáról: ideális a Légies Bizalom Nyomólemez helyettesítésére vagy különféle tárgyak elpattintására – legyen szó akár egy Súlyozott Tárolókockáról, vagy akár egy őrrobotról. - A Lendület gél (narancssárga) nevéből adódóan lendületet ad, így növelve a futás sebességét, amelynek eredményeképp az ugrás távolsága is növekszik – legalábbis eddigi tesztjeink ezt mutatják. - A Konverziós gél (fehér) bármely felület befestéséhez használható, így azon a felületen portál lesz nyitható. - Az átlátszó nem festék, hanem víz – munkatársaink a festékzselék lemosásához használják.
 • Szegélymentes biztonsági kocka: az Aperture Science igyekszik a tesztalanyok biztonságával törődni, így legújabb fejlesztése a gömb alakú Szegélymentes biztonsági kocka, mely csökkenti annak az esélyét, hogy a tesztalany megvágja kezét a kocka élén – egyelőre a robotokkal végzett biztonsági kísérletek zajlanak a termékkel.
 • Helytelenítő hősugár: ezzel helyettesítjük az előző tesztsorozat energiagömböcskéit, mivel kísérleteink alapján ezekkel kevesebb tesztalanyt használunk el (azaz nem halálos – legalábbis egy bizonyos szintig).
 • Súlyozott vetítőlencsés kocka: a Helytelenítő hősugár a kívánt irányba fókuszálható e kocka segítségével, ugyanakkor betöltheti a hagyományos Súlyozott tárolókocka szerepét is.
 • Burgonyaelem: mivel a tudományos kutatás nem állhat meg, ezért az Aperture Science felkészült a legextrémebb helyzetekre is: a létesítmény még akkor is működőképes marad, ha a rendelkezésre álló elektromosság csupán 1,1 volt – így elraktároztunk pár százezer burgonyát ahhoz, hogy ez a minimális elektromosság a rendelkezésünkre álljon (köszönet érte a Valve Corporationnek, hogy szervezett egy különleges burgonyavásárlási akciót ügyfeleinek – és ügyfeleinknek).

Portal 2

Eme tesztsorozat alatt tesztalanyaink megismerhetik az Aperture Science múltját is: tanulmányozhatják Cave Johnson, az Aperture Science alapítójának és első vezérigazgatójának munkásságát a zuhanyfüggöny-értékesítéstől egészen haláláig, illetve az ő gondolkodásának hatását egészen napjainkig. Továbbá találkozhat a tisztelt tesztalany Wheatley-vel, akinek a brit akcentusán kívül csak a szövegelő modulja nagyobb: sajnos nem képes csendben maradni, így muszáj volt selejtesnek nyilvánítanunk (nem kerülhetett be a GLaDOS viselkedését szabályozó személyiségmodulok közé), de tesztalanyaink gondozására még megfelelt – és a visszajelzések alapján ők szeretik, mert -khm- viccesnek találják. Ezt ugyan mi itt, az Aperture Science-nél nem értjük, hogy lehet egy ilyen kis sínen mozgó dumagép vicces, de mivel ennek a tudományos jelentősége elenyésző, így nem is foglalkozunk különösebben vele.

Portal 2

Azon tesztalanyaink, akik részt vettek az előző tesztsorozatban, számításaink szerint átlagosan 7,84 óra alatt teljesítik ezen új teszteket; az újoncok esetében ez az idő átlagosan 2,62 órával tolódik ki. Sok tesztalanyunk szívesen végigcsinálná e tesztsorozatot még egyszer (vagy akár többször is), bár mások megjegyezték, másodjára már nem olyan érdekes, így ők nem óhajtanak élni a lehetőséggel. Mindazonáltal az Aperture Science szeretné leszögezni: a tudomány érdekében igyekeztünk számtalan apró részlettel feldobni e kísérleteket, emiatt úgy gondoljuk, érdemes többször is nekifutni – achievementek formájában a jutalom nem marad el.

Portal 2

Humán tesztalanyok számára a kétszemélyes kooperációs mód nem érhető el jelenleg, de a tesztrobotjaink nagyon élvezik – átlagosan 5,98 óra alatt végeznek az összes teszttel. Ez némi aggodalomra ad okot a részünkről, hiszen alapvetően a robotok nem élveznek semmit, ehhez képest a kooperációs tesztrobotjaink kezdenek ijesztően emberi módon viselkedni: a különböző gesztusok még hagyján (például a két kézfej összeütése fej fölötti magasságban – népiesen "pacsi"), de a különféle burkolatfestések és kalapok viselése már több mint furcsa, a kő-papír-olló pedig mindennek a teteje! Ettől függetlenül mi itt az Aperture Science-nél nem vagyunk semmi jónak az elrontója, így némi anyagi ellenszolgáltatás fejében minden robot neki tetsző módon teheti magát egyedivé – mi pedig vizsgáljuk ennek befolyását tudományos kísérleteinkre. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy eme lépésünk megosztotta a tudományos társadalmat, ugyanis számosan fölöslegesnek ítélik e „csicsa-bazárt”, viszont a kísérleteinket muszáj valamiből fedeznünk.) A robotok folyamatos fejlesztése által sikerült beépítenünk mindegyikükbe egy speciális kommunikációs menüt, amivel az egyes tárgyakra rámutatva ikonos utasításokat tudnak küldeni egymásnak. Sőt, hogy tökéletesebb összhangban tudjanak a robotok együttműködni, képesek bármikor lehívni egymás vizuális információit, azaz azt, hogy mit látnak. Továbbá fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy jelen pillanatban három platform robotjai képesek a kooperációs kísérleteket együtt elvégezni: e platformok a Windows, a MacOS és a PlayStation 3 – az Xbox 360 platformmal rendelkező robotok sajnos jelenleg csupán egymással képesek együttműködni.

Portal 2

Kedves tesztalanyunk! Amint a fentiekből kiderült már, számos előnnyel jár, ha csatlakozik tudományos gárdánkhoz, és részt vesz kísérleteinkben. Ugyan az előző kísérletsorozat jutalmául ígért torta már elfogyott, de ha sikeresen teljesíted az összes feladatot, akkor GLaDOS egy új dalt fog énekelni – ezzel is mintegy értékelve fáradozásaidat. Már csak a szerződést kell aláírnod, és Wheatley elkísér szobádba, ahol hibernálunk, és majd felébresztünk, ha a te munkádra van szükség.
Köszöntünk az Aperture Science-nél!
Üdvözlettel:
Stephen Sherokee
Chief Human Resource Manager
Aperture Science Laboratories and Enrichment Center

Portal 2

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

90%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
10
hangulat
10
Pozitívumok
 • Fordulatos, lebilincselő történet
 • Zseniális szereplők (főleg Wheatley)
 • Elképesztő szinkron
 • Csodálatos humor
 • Remek új eszközök
 • A co-op játékmód telitalálat
 • A "Want You Gone" dal GLaDOS előadásában
Negatívumok
 • Az első rész azért nehezebb volt
 • Hiányoznak az Advanced Chamberök (az eredeti szobák nehezített változatai)
 • Az újrajátszási élménye, noha nem nulla, de csekély
 • Minek kellett ebből is kalapfesztivált csinálni á la TF2?

További képek

 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2
 • Portal 2

Portal 2

Platform:

Fejlesztő: Valve

Kiadó: Valve

Forgalmazó: Electronic Arts

Megjelenés:
2011. április 22. PC
n/a: Mac, PS3, X360

Minimális rendszerigény: Pentium 4 GHz/Dual Core 2 GHz/Athlon 64 X2 processzor, 1 GB RAM (Vista/Win7: 2 GB), 128 MB-os videokártya Pixel Shader 2.0 támogatással (GeForce 7600/Radeon X800/Intel HD Graphics 2000 vagy jobb), 7,6 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Yourmom
Yourmom [528]
Ennek azert van jo oldala is h nincs fullos grafikaja:D Pl a regebbi konfigok is viszik. Igy tobben veszik a gamet. A masik meg szerintem nagyon jol optimalizalt is lett!:D
david139
david139 [18431]
Nem is tudtam, hogy a csövekben nincs gravitáció!!!!!!!:O wtf? hogy jön ide a zéró gravitáció, de tényleg?

Gump: Olvasd újra a kommentemet, és másold már be belőle azt a részt, ahol azt írom, hogy szar. Azt írtam, nem 10. Azért, mert jó játék, még nem fog a grafra is 10-et kapni, ha nem ér annyit, ennyi.

10-es graf pl a Dirt 3.
Yourmom
Yourmom [528]
Most jatszottam ki! Ez a jatek egyszeruen zsenialis!!!!:'DD Ennyi jo dumat-szovegett regen nem hallottam, es milyen sok volt! Annyit hozza fuznek a cikkhez hogy en a hangra 10 et adtam volna! Mert sok fps ben a duma, meg csak fele ennyire nem jo, es itt 10 et szoktak kapni. ennel meg komolyan minden a helyen volt. A masik hogy map editort hol lehet ehez letolteni? Vagy lehet egyaltalan? Megkoszonem annak aki segit!:) Amugy nagyon remelem hogy lessz 3-ik resz, es tovabbra is ilyen kreativak maradnak a Valves sracok :D
Gump
Gump [5425]
És ettől szar lesz? Semmi baj nincs a grafikájával, de tényleg nem 10 pont. Mi 10 pont most amúgy szerinted?
Sityi
Sityi [1616]
Azért adtam a grafikára 8 pontot, mert bár művészileg nagyon ott van a játék látványvilága, a Source motor ma már meglehetősen öregecskének számít, és bizony vannak a piacon szebb motorok is nála. De a 8-as pontszám még nem azt jelenti, hogy ronda lenne, sőt!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (20 db)