25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Islands of Wakfu (X360)

Nem döngeti a halhatatlanság kapuját az Ankama első offline játéka.

Írta: gregmerch

Az egykor tikkasztóan forró, manapság sokkal inkább hűvös és nedves nyári hónapok soha sem bőséges megjelenéseikről voltak híresek. Rendszerint ilyenkor kerülnek elő a régebbi kedvencek, és a hordozható masinák, hogy a tökfélék szezonját az egyszeri játékos valahogy elviselje akár úton, akár útfélen vezeti éppen jobbra érdemes sorsa. A Microsoft online szolgáltatásainak tavaly ősszel történt hazai elérhetővé tétele némiképp enyhít ezen az ínségen, hiszen az Xbox Live Arcade piactéren terjesztett címek sora most is szép számmal növekszik. Ezek az árkád játékok nem tartoznak ugyan a nagy költségvetésű, szem és fülkápráztató alkotások közé, de ettől még nyújthatnak kiváló szórakozást az elektronikus kikapcsolódásra vágyók számára.
Az egyik ilyen, nemrégiben megjelent alkotás az Islands of Wakfu. A program a böngészőben játszható, körökre osztott MMORPG játékairól (mint pl. a Dofu) ismert francia Ankama Games műhelyéből került ki. Jelen esetben egy egyjátékos küldetést, illetőleg co-op módot kínáló, valós idejű, manga stílusú akció-szerepjátékot kap kézhez a tisztelt nagyérdemű.

Islands of Wakfu (X360)

A történet a Dofu című játékban megismert, tizenkét isten által uralt világban, a „Tizenkettek Világában” játszódik, annak történései után egy kerek évezreddel. Erről annyit érdemes tudni, hogy egy Ogret nevű ogre szerelembe esett egy titokzatos hölggyel, és a kedvéért sok mindent megtett, de mikor ráébredt, hogy a nő csak kihasználta őt, dühében megölte. Utána azonban nagyon elkeseredett és egy álló évezredig sírt egy hegytetőn. Ennyi az átvezetés a Dofu és a hamarosan megjelenő Wakfu című online játékok idővonala között, mely utóbbinak amolyan mellékszála az Islands of Wakfu.
A sztori szerint főhőseink – akik ketten vannak – éppen végeznek az akadémián, amikor szólítja őket a rendfőnök asszony, és valamilyen ködös magyarázat alapján elküldi őket a világ megmentésére. Előtte még persze le kell tenni a záróvizsgákat, ami a játék tulajdonképpeni oktató részének tekinthető. Egyik főszereplőnk a test a test elleni közelharcban jeleskedő Nora, a másik pedig bátyja, a vízokádó sárkány Efrim, aki természeténél fogva a távolsági tűz-, akarom mondani vízharcban jártas. Nora leghasznosabb képessége a teleportálás, melynek segítségével egy szemvillantás alatt támadói háta mögé tud kerülni, Efrim pedig repülve juthat el gyalogszerrel megközelíthetetlen helyekre. Az egyjátékos módban a két alak közül egyszerre csupán egyet kapunk kézhez, közöttük egy egyszerű gombnyomással váltogathatunk bármikor, amikor a szükség úgy hozza. Utunk során bejárhatjuk Wakfu szigeteit keresztül-kasul, megismerkedhetünk azok lakóival, és nem utolsó sorban, XP gyanánt gyűjtögethetünk némi mézet, amit harci képességeink fejlesztésére költhetünk. Időnként irányíthatunk egy kis teremtményt, a Platypust is, akinek a segítségével elérhetünk tárgyakat, elvégezhetünk feladatokat és megtalálhatunk átjárókat, amiket más karakterrel nem tudtunk volna megtenni.

Ellenfeleink nem túl sokfélék, és sajnos nagyon hamar kiismerhetők. Ez, illetve az egyes karakterek villámgyors teleportálási és biztos távolból való tüzelési képességei a védekező energiapajzsokkal kombinálva kis idő után már repetitívvé teszik a játékot. A nehézségi szintek optimalizálása is hagy némi kívánni valót maga után. Normál fokozaton gyakran szinte legyűrhetetlen ellenmennyiséggel találkozunk, míg könnyű fokozaton gyakorlatilag lehetetlen elvérezni. A készítők jól érezhetően törekedtek a minél rejtélyesebb történetvezetésre, ami annyira jól sikerült nekik, hogy számos dolog végleg rejtély marad. A küldetések bármikor visszaellenőrizhetők, ami teljesen értelmét veszti semmitmondó, nulla információt tartalmazó megfogalmazásuk folytán. Cserébe gyakorta kapunk misztikusnak szánt, roppant homályos bölcseleteket.

Islands of Wakfu (X360)

Technológiai megvalósítás terén se számítsunk kiemelkedő műremekre, de ezt egy arcade játéktól azt hiszem nem is várjuk el. Mindent figyelembe véve szépen teljesít a játék grafikus motorja. Az akció gyors, a mozgás folyamatos, a háttér is rendben van. A hangok és a zene abszolút nem kiemelkedőek, de az összképet nem rontják.

Kicsit izgalmasabbá, taktikusabbá tehetjük a játékot, ha egy társunkkal vágunk neki a kalandozásnak. Ilyenkor ki-ki a kedvencét veheti kezelésbe a testvérpár közül, akik közös életerő birtokosai. Ez ad módot az eltérő képességekkel rendelkező, de azonos életerejű szereplők minél nagyobb fokú összedolgozására, és a játékosokat bizonyos fokú taktikázásra készteti. Internetes játéklehetőség a francia fejlesztők eme játékában nem kapott helyet.

Islands of Wakfu (X360)

Az Islands of Wakfu nem kiemelkedő alkotás. Erős közepes megvalósításával, gyenge történetvezetésével, hamar ellaposodó játékmenetével a valamivel izgalmasabb és taktikusabb co-op játékmód, no meg az alacsony ár áll szemben. A fanatikus szerepjáték rajongóknak mindezek mellett is érdemes kipróbálni, de epikus, bioware-i mélységekre senki ne számítson. Helyette hűtsön be jó sok szódát, avval azért elmegy.

Az Islands of Wakfu Xbox 360-ra jelent meg, megvásárlása az Xbox Live Arcade-en keresztül lehetséges.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

55%
grafika
6
hangok
6
játszhatóság
5
hangulat
5
Pozitívumok
 • Több irányítható karakter
 • A co-op mód jó móka
 • Összességében kellemes grafika
Negatívumok
 • Ködös történetvezetés
 • Hamar ellaposodó játékmenet
 • Semmitmondó küldetésinfók

További képek

 • Islands of Wakfu (X360)
 • Islands of Wakfu (X360)
 • Islands of Wakfu (X360)
 • Islands of Wakfu (X360)
 • Islands of Wakfu (X360)
 • Islands of Wakfu (X360)

Islands of Wakfu (X360)

Platform:

Fejlesztő: Ankama Games

Megjelenés: 2011. II. negyedév

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!