25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

FIFA 12

Nahát, eltelt egy újabb év... - Rendhagyó bemutató az új focijátékról.

Írta: Sityi 4 hozzászólás

 • Köszöntjük a kedves nézőket innen, a PC Dome stadionból, Hajdú B. István vagyok, és Faragó Richárddal együtt fogjuk a mai FIFA Soccer 12 – SityiSXT rangadót közvetíteni. Ricsi, te mit gondolsz, milyen meccs elé nézünk ma?
 • Érdekes egy mérkőzés lesz, az biztos. Ugyan a két fél itt, ebben a stadionban még nem találkozott egymással, de a viszonyuk – még ha nem is túl közeli – jó pár évre nyúlik vissza. De vigyázó szemeinket Párizs helyett inkább a pályára vessük, hiszen a csapatok most vonulnak ki az öltözőből!

 • Igen, és remélem, a kedves nézők is hallják, hogy tombolnak a szurkolók a stadionban. Ugyan a nagy ovációból néha ki-kihallatszik az elégedetlenkedők kórusa („Ró-ka-bőr! Ró-ka-bőr!” és „Nem indul a gépemen!”), de összességében véve kedvező fogadtatásban részesül mind a FIFA 12, mind SityiSXT csapata. A játékosok felállnak a kezdőrúgáshoz, a bíró a sípjába fúj, és kezdetét veszi a mérkőzés.
  Sityi támad a grafikai fronton. Egy apró csel (a konfetti nem gyűlik a gyepen ünnepléskor), majd az egyik védő mellett elhúzza a labdát (miért nincsenek animálva a pályamunkások, fotósok és labdaszedők?), ráfordul a kapura (hol a meccs utáni mezcsere?), és a kapus hiába nyújtózik, ott a gól (miért nincs PC-n még mindig rendes fű? Nagyon ritkán látni, általában csak egy textúra a „padlón” – a Just Cause 2-ben például több focipályányi dzsungelben volt rendes aljnövényzet). 1-0 a hazai csapat javára...
 • Korán kapott gólt a FIFA – úgy tűnik, nem vették komolyan az ellenfelet. Ez biztosan felébresztette őket, hogy nem könnyű ellenféllel van dolguk.
 • Így van, Ricsi. De nézzük a FIFA támadását! Könnyed passzokkal eljutnak a kapuig (mind a játékosok, mind a stadionok csodálatosan vannak lemodellezve, és az előbbiek animációja nagyszerűen sikerült), és egy laza mozdulattal kapura küldi a csatár a bőrgolyót. Ugyan a kapus még beleér (az egyes mozdulatok animációi néha nem tökéletesen „folynak át egymásba”, így egy kicsit „dróton rángatott” érzése lehet az embernek), de ez bizony bepattant.

 • 1-1, pedig alig tartunk a mérkőzés elején. Pisti, ez hihetetlen... Őszintén szólva én nem gondoltam volna, hogy ilyen szoros meccs lesz.
 • Várd ki a végét, Ricsi! Ahogy említetted, még a mérkőzés elején tartunk. Sityi támad, ezúttal a hangok felől közelítve, de nagyon hamar elveszti a labdát. A FIFA játékosok pedig mintha tankokon ülnének, úgy átgázolnak a védőkön (minden hang egyszerűen a helyén van: a szurkolók együtt élnek a játékkal, a stadionokban – legalábbis a híresebbekben – a helyi nyelven beszél a hangosbemondó, óriási aréna- és mérkőzéshangulatot tud a játék a szobába csempészni, még a kapufa is „szépen” dörren, ha megküldik). És micsoda gól! És a hangosbemondó szerint mi adtuk a gólpasszt?!
 • Pisti, hát elfelejtetted, hogy immáron ötödik éve a magyar változatnál mi közvetítünk? Bár az az igazság, hogy kicsit most zavarban vagyok, mert magunkat kéne dicsérnem, de nem teszem – a szaksajtó úgyis ír róla eleget. (Na ja, nekem is most meg kéne tennem itt valahogy, de kilógna a lóláb, ha a hőseim magukat dicsérnék… ;-) Marad ez a megjegyzés: én nagyon élvezem Hajdú B. István és Faragó Richárd munkáját: sokkal hangulatosabb, mint az angol kollégáik munkája, ráadásul az elejtett kis poénok is sokat odatesznek. Az egyetlen kritikám az lehetne, hogy relatíve hamar elkezdik ismételni magukat, de igazából ugyanez a helyzet az angol riportereknél is – SityiSXT)
 • És ezzel el is érkeztünk a félidőhöz. Az állás 2-1, és csak reménykedhetünk benne, hogy a második félidő is hasonlóan izgalmas lesz, mint az első volt.

 • A bíró elindította a mérkőzést, lássuk, mire megy egymással a két csapat. Az irányítás területén folyik most a küzdelem: a FIFA csatárja ügyesen vezeti a labdát!
 • Pisti, gondolom te is látod, hogy gamepaddel irányítja magát... Sityi védői viszont billentyűzettel játszanak, így kissé esetlenül erednek az ellenfél után. Nincs könnyű dolguk, mert a billentyűzetes irányítás nem az igazi, de azért boldogulnak.
 • Valóban, Ricsi. A támadó játékos kapura vezeti a labdát, és... Mellé!
 • No, igen, a kontrolleres irányítás a kezdőknek nem biztos, hogy rögtön kézre fog állni. Ugyan némi gyakorlás után mind billentyűzettel, mind gamepaddel szépen irányíthatóak a játékosok, de egy rendes oktatómód ráfért volna a FIFA 12-re: az arénás gyakorlás ugyanis híján van a részletes magyarázatnak: mit-hogy-merre.
 • Teljesen igazad van, Ricsi. De tegyük hozzá, az új védekezési módot pár feladaton keresztül azért elmagyarázzuk a játékosoknak. Sőt, talán ennek köszönhetően jobb lett a cselezés, valamint úgy általában a játékosok mozgása: érezhetően tömegük van, a fizika törvényeinek engedelmeskedve. Könnyebb lett a labdaszerzés, ugyanakkor picit talán nehezebb a labdát megtartani. A mesterséges intelligencia is egész jól sikerült – figyeli a játékos játékmódját, és ahhoz alkalmazkodva igyekszik egyrészt a támadásait megállítani, másrészt ez alapján a saját taktikáját felépíteni. Ezen felül remek kihívás nyújt már profi szinten is.
  Közben újabb támadás indul, ezúttal a játékmódok tekintetében. A FIFA játékosai egyszerűen lehengerlik Sityi védelmét: a már megszokott barátságos mérkőzéseken túl a „Légy profi” játékmódban immáron kapust is indíthatunk; a karriermódban szintén választható a „légy profi” mód, sőt, játékosként karriert indítva az idő múlásával játékosmenedzser, később menedzser szintre is el lehet jutni. Természetesen az online játék is fejlődött valamelyest – az Origin integrálásával egyszerűbb barátaink eredményeinek nyomon követése. Hopp, egy becsúszó szerelés: az Origin még nem olyan elterjedt, ráadásul a gőzgépes konkurenciához képest még nem tud annyit...

 • Pisti, ne feledkezz meg a Kihívásokról sem – pont ezzel a csellel visszaszerzi a csatár a labdát! A Kihívás módban ugyanis adott szituációból kell hozzuk a meccset. Emellett ott az Ultimate Team mód, ami egyfajta focis Magic: The Gathering – azaz a játékosokat, stadionokat, edzőket stb. egy-egy kártya jelképez, ezekből kell összerakni egy csapatot, majd különböző tornákon indulva kreditek nyerhetők, amelyekből újabb kártyacsomagok vásárolhatók, véletlenszerű tartalommal. Ugyanakkor az aukciósház remek hely arra, ha valami konkrét lapra fáj a játékos foga. Sőt, a mérkőzések kivételével böngészőből is játszható ez a játékmód.
 • Ricsi, azt azért tegyük hozzá – mivel pont így próbál meg szerelni Sityi védője –, hogy kártyákat és paklikat FIFA pontokért is lehet venni, azokat meg pénzért árulja az EA. Sajnos ugyanígy plusz kiadást jelent az is, ha a bajnokságunkat a valós idénynek megfelelően szeretnénk alakítani – ezt Élő idénynek hívja a játék.
 • Ettől függetlenül a középpályás visszaszerezte a labdát, és távolról ráküldi a kapura... És micsoda gól! 3-1
 • Ez valóban szép gól volt. Ez is bizonyítja, hogy hosszú távon is nagyon le tudja kötni a játékosokat a FIFA 12. Közben megtörtént a középkezdés...
 • Igen, de a bíró már nagyon az óráját figyeli.

 • És valóban: felhangzik a hármas sípszó, a végeredmény: 3-1. Ricsi, mit gondolsz erről a találkozóról?
 • Én azt hiszem, remekül szórakozhattunk ma. Ugyan SityiSXT próbált helyzeteket teremteni, de ebből csak egyet tudott kamatoztatni még a mérkőzés legelején, de utána a FIFA 12 dominált a pályán. Az Electronic Arts bebizonyította, hogy ebben a csapatban még van tartalék, és képes volt a FIFA sorozatot megújítani.
 • Teljesen egyetértek ezzel, és nincs más dolgom így hátra, minthogy megköszönjem a megtisztelő figyelmüket – viszontlátásra, viszonthallásra! Hajdú B. Istvánt és Faragó Richárdot hallhatták.
  Utóirat: Nagyon remélem, hogy sem Hajdú B. István, sem Faragó Richárd nem orrol meg rám, hogy „kölcsönvettem” őket az ismertető megírásához. :-D

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
7
hangulat
8
Pozitívumok
 • Hihető, már-már egészen valósághű mozdulatok
 • Sokfajta játékmód (nekem főleg az Ultimate Team jött be: remek ötlet)
 • Meccshangulat
 • Az irányítás egész remek...
Negatívumok
 • ...ha sikerült teljesen elsajátítani
 • A grafikán még lehet mit csiszolni

FIFA 12

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: EA Sports

Megjelenés:
2011. szeptember 30. PC
n/a: PS3, X360, Wii

Minimális rendszerigény: Core 2 Duo 1,8 GHz, XP: 1 GB RAM, Vista/Win7: 2 GB RAM, 8xDVD-ROM, 256 MB-os 3D kártya PixelShader 3.0 támogatással (GeForce 6800GT/Radeon HD 3600 vagy jobb), 8 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

szegedsteve
szegedsteve [2]
Segítségeteket kérném! (Fifa 12/PS3)
A FIFA 10-ben volt szalon mód, ahol a mentett kétjátékos (nem online) bajnokságot mindig lehetett folytatni... a FIFA 12-ben ilyen módot nem találok, a Bajnokságot pedig pár meccs után nem lehet folytatni, mert lezárja. Valami elkerülte a figyelmem? Köszi előre is a segítséget!
Sityi
Sityi [1613]
Köszi, igyekszem. :-D
Skorpio90
Skorpio90 [5498]
Remek cikk lett, bár csúnyán mellé is lőhetett volna vele a kedvec Cikkíró, de nem lett erőltetett. (Az elégedetlenkedők kórusán felröhögtem:-D)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)