Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Disney Universe

Kellemesen kivitelezett platformjáték a fiatalabb korosztálynak.

2011.11.01. 10:30 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

A Disney Interactive Studios úgy látszik, megirigyelte a LEGO játékok és a LittleBigPlanet sikerét, mivel a legújabb, Disney Universe címmel ellátott platformjátékuk ezen nagysikerű programok vonásait hordozza magán. A Eurocom fejlesztőgárdájának alkotása a nyilvánvaló hatások ellenére egy remek játékprogram lett, szem előtt tartva a tizenéves kor elején járó célcsoportot.

Disney Universe

A történet nincs túlbonyolítva: a hat Disney világot megtestesítő virtuális élménypark eddig kifogástalanul működő mesterséges intelligenciája meghibásodik, és gonosz entitássá válva a világok lakói ellen fordul. A különböző ismert Disney-kosztümökbe bújtatható kék színű lényünkkel pedig feladatunk a rend visszaállítása. A játék hat különböző világa három alfejezetre és ezeken belül három kisebb pályára tagozódik. Ennek megfelelően körülbelül 10-12 órás játékidővel számolhatunk, amely az ilyen, ifjabbaknak szóló játékokat figyelembe véve különösen jónak mondható. A terepek ráadásul változatosak is: ugrálhatunk a Karib-tenger kalózai, a WALL-E, a Szörny Rt., az Aliz Csodaországban mellett az Oroszlánkirály és az Aladdin rajzfilmjei által megihletett miliőkben.

A játékmenet már nem ennyire változatos, egy-két óra alatt bőven kiismerhető a tennivalók repertoárja. Fő feladatatunk az ugrálás és az életünkre törő ellenfelek lecsapkodása mellett különböző tárgyak felépítése, használata és ezek segítségével a kijárathoz eljutás. Itt a LEGO játékok hasonló megoldásaira emlékeztető dolgokat kell elképzelni, mint például az ágyú csövét a foglalathoz kell hurcolnunk és a kész ágyúval rálőni a céltáblára. Ennek analógiájára van vízcseppekkel tűzoltás, bombákkal utat törés és persze a szokásos kapcsolóhúzogatás. A legtöbb pályán ezeket a feladatokat változatosan oldották meg, remekül feldobják a játékmenetet. Gondolkodnunk persze nem nagyon kell, egy folyamatosan villogó kék nyíl megmutatja, hogy merre menjünk és mit csináljunk. A harc rész nem sikerült ennyire jól, gyakorlatilag a támadó gomb püfölésére korlátozódik a létünket fenyegető figurák eltüntetése. A szimpla ellenfeleken kívül vannak nagyobb, több ütést/lövést kibíró ellenlábasok, de nehézségi faktorról esetükben sem beszélhetünk. Ugyanis meghalni nem tudunk, csak szimplán a játékban gyűjtögethető érméinkből hullajtunk el egy nagyobb mennyiséget életerőnk elfogytával. A platform részek sem tekinthetőek nehéznek, mindössze pár ugrást kell jól kiviteleznünk. Az aranyszínű érmék szolgálnak egyébként a játék hat világának megnyitására, de az egyenként 2000 érme összeszedése könnyen abszolválható: minden ellenfél bőséggel hullajt belőlük, rengeteg rejtett érmét találunk, és a pályákon előkerülő játéktermi gépek által előhívható challenge-ek teljesítésével is kasszírozhatunk belőlük. Egyébként fölös érméinkből új jelmezeket vehetünk, így magunkra ölthetjük Mickey egér, Donald kacsa, a Karib-tenger kalózaiból ismert Jack Sparrow maskaráját, vagy éppen Pumbáét az Oroszlánkirályból. Emellé adalék, hogy három plusz szintben fejleszthetjük ezeket a maskarákat, amely azonban tapasztalataim szerint csak az ütéseink erejére van hatással.

Disney Universe

A játékban egy négyfős, lokális kooperatív mód is helyet kapott, amelyben három társunkkal vállvetve oldhatjuk meg a feladatokat. Négy szereplővel már meglehetősen kaotikussá válhatnak a képernyőn zajló események, de ketten kispajtásunkkal játszva bizonyosan jó móka.
A technikai aspektust górcső alá helyezve elmondható, hogy korrekt színvonalon lett megvalósítva a Disney Universe. A rajzfilmes, éles színekkel prezentált grafika a célnak tökéletesen megfelel és a különböző Disney világok karakteres hangulattal rendelkeznek. A kezelés könnyen elsajátítható, a rögzített kameranézetek tökéletes rálátást biztosítanak és programhibákkal sem találkoztam. A muzikális részt illetően a jól ismert Disney melódiák kényeztetik füleinket és a hanghatások is megfelelőek.

A Disney Universe a tízes esztendőinek elején járó csemetéknek és a gyermeklelkű felnőtteknek kitűnő kikapcsolódást nyújt. Ugyan eredetiség terén nem sokat tud felmutatni, de a máshonnan összeollózott játékelemeket sikerült élvezetesen összeolvasztania a fejlesztőknek, és egy szórakoztató játékot elkészíteni. Gyermekekkel való kikapcsolódáshoz jó választás lehet. ■

Disney Universe
Disney UniverseDisney UniverseDisney UniverseDisney UniverseDisney UniverseDisney Universe

A Disney Universe PC, PlayStation 3, Xbox 360 és Wii platformokra jelent meg. A cikk a PS3 verzió alapján készült.

értékelés

Disney Universe

Disney Universe
Pozitívumok
  • Szórakoztató, könnyed játékmenet
  • Változatos Disney világok
Negatívumok
  • Eredetiség hiánya
  • Hosszú távon sablonossá, egysíkúvá válik
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 7
hangulat 8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló