Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)

Újabb hat sportág került a Kinectes játék repertoárjába.

2011.11.03. 09:50 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A mozgásérzékelős játékvezérlés talán mindmáig legnépszerűbb vívmánya az otthonunkban is folytatható sporttevékenység megvalósítása. Minden platformra számos sport- és fitneszprogram jelent és jelenik meg, demonstrálva a rendszerben rejlő potenciált, és nem utolsó sorban a lehető legjobban emelve az eladásokat. A Kinect tavaly őszi debütálásakor két ilyen játék is bekerült a nyitó repertoárba, amelyek közül kétség kívül a Microsoft kiválósága, a Kinect Sports bizonyult minden téren jobbnak a Ubisoft Motion Sportsával szemben, mind a kritikusok, mind pedig a felhasználók körében. Ebben a remek programban hat sportágban mérethettük meg magunkat az MI által vezérelt botokkal, vagy hús-vér társainkkal, barátainkkal, családtagjainkkal szemben. Ezek közül talán a legjobban a bowling sikerült, amely nagy kedvenc időtöltésévé vált a mi kis baráti kompániánknak is, és bizony egy-egy itthon elköltött estebéd után gyakorta kerül elő a virtuális kuglipálya az este fénypontjaként. És talán ez a mozgásvezérelt játékok másik, felülmúlhatatlan előnye, hogy összehozzák az embereket, a barátokat, a családokat egy kis közös móka erejéig.

Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)

A nagy sikeren felbuzdulva természetesen ez a program sem kerülhette el sorsát, és a napokban sorozattá bővült, amikor megjelent a brit Rare és az amerikai Big Park koprodukciójában elkészült, "Második évad" alcímmel megjelölt folytatás. Ebben az alkotásban újabb hat sportág került terítékre, nevezetesen az amerikai futball, a baseball, a tenisz, a golf, az alpesi műlesiklás és a darts. A fenti felhozatalból is látszik, hogy a készítők ezúttal leginkább a tengeren túli játékosoknak kívántak kedvezni, legalábbis a csapatsportok terén. Most is egyszerre maximum négyen mérkőzhetünk meg egymással az egyes virtuális pályákon és arénákban, ám ezúttal akár úgy is játszhatunk távoli ellenfeleink ellen, hogy elért eredményünket elküldjük nekik egy „na, ezt döntsd meg, ha tudod” felkiáltás kíséretében.

Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)

A grafika a tavalyi részhez képest gyakorlatilag semmit nem változott, az ugyanolyan jópofán aranyos, mint elődjénél. Továbbra is avatarunk személyesít meg bennünket a csatározások során, és az első epizódra jellemző humor és báj is teljes egészében megmaradt. Ugyanez mondható el a hangi és zenei aláfestésről is, mindössze annyi változott, hogy idén újabb zeneszámok szólalnak meg a játszmák szünetében vagy pontszerzéskor.
A vezérlés kivitelezhetősége szokott rendszerint egy Kinect játék legkritikusabb pontja lenni. Jelen esetben ez igen vegyesre sikerült. A baseball, a golf, a sízés és a tenisz esetében nem okoz különösebb nehézséget a dolog, talán csak a nagy helyigény jelenthet némi problémát, amely köztudottan az Xbox 360 mozgásérzékelő rendszerének legtöbbet támadott pontja. Az amerikai futball irányítása gondot elméletileg szintén nem okoz, de játszhatósága az előbbiekéhez képest valamivel gyengébb – bár hozzáteszem, én nemigen értek ehhez a sportághoz, és a foci nekem mindig is a jó öreg brit változat marad. Az eddigi két epizód leggyengébben sikerült eleme a darts lett. Eltekintve attól, hogy egy valódi darts pálya igen pontosan meghatározott méretbeli paraméterekkel rendelkezik – úgy, mint táblamagasság vagy dobástávolság –, ami itt természeténél fogva nemigen valósítható meg, sajnos a célzás is borzasztóan gyengére sikerült. Hiába próbáljuk meg a lehető legpontosabban eldobni a nyilat, az valahol teljesen randomszerűen fog becsapódni a táblába, illetve rosszabb esetben valahol annak környezetében. Gyakorlatilag a legkezdőbb szintű gépi játékos is rommá ver minket az 501-es parti során. A rendszer újbóli finomhangolása sem segít ezen a problémán, ami azt eredményezi, hogy a programcsomag nyújtotta játszható sportok száma gyakorlatilag ötre redukálódik. Kár érte, talán jobb lett volna ezt teljesen kihagyni és valami mást választani helyette. Üdvös újítás azonban, hogy az új epizódba mintegy háromszáz hangparancs került be, amely alaposan megkönnyíti a navigálást a menük között vagy akár játék közben is – már ha az ember érthetően beszél angolul.

Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)

Összegzésül elmondhatom, hogy még ha az első epizódot nem is sikerült túlszárnyalni, ismét egy remek sportprogrammal bővült a Kinect játékok tárházának palettája, amely kiválóan alkalmas az unalmas esték felpörgetésére kis családunk körében, vagy akár kisebb-nagyobb baráti társaságok számára is nagyon jó szórakozást nyújthat. ■

Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)
Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)Kinect Sports: Season Two (Xbox 360)

A Kinect Sports: Season Two Xbox 360 konzolra jelent meg, használatához Kinect kontroller szükséges.

értékelés

Kinect Sports: Season Two (X360)

Kinect Sports: Season Two (X360)
Pozitívumok
  • Aranyos megvalósítás
  • Jó móka az egész családnak
  • Összehozza a baráti társaságokat
  • Hangparancsok nagy száma
Negatívumok
  • Irányítási nehézségek
  • A darts gyakorlatilag játszhatatlan
  • Itthon kicsit idegen csapatsportok
Minimális rendszerigény: Kinect kontroller
7,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 6
hangulat 7

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló