Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Gunstringer (X360)

Vitéz László immár nem palacsintasütővel hódít.

2011.11.08. 10:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Ki ne szerette volna gyermekkorában a vadnyugati történeteket? Mindenki – legalábbis minden fiú – eljátszott a gondolattal, hogy ő a leggyorsabb kezű párbajhős, aki félelmetes hatlövetűi segítségével legyőz minden gonosztevőt, míg végül elnyeri a városka seriffi hivatalát, no és persze a lakosság egyöntetű támogatását. Lehetett ehhez mindenféle játékszert is beszerezni minden sarki trafikban, a széles karimájú kalaptól a seriff-csillagon át egészen a derekunkra csatolható pisztolytáskákig bezárólag. És mivel ezek a termékek már annak idején sem az örökkévalóságnak készültek, gyakorta kényszerült rá az ember fia, hogy fegyver gyanánt kicsi kacsóját, annak is hüvelyk- és mutatóujját használja, miközben sűrű egymásutánban hangoztatta a „tyú-tyu-tyú” (elismerem, ez így leírva eléggé viccesen hat, de hát Istenem) hangzatú felkiáltást minden egyes képzeletbeli lövéskor. Az elektronikus játszóterek elterjedésével aztán időről időre újra előkerült a western téma, hogy a már felnőtt gyerekek újraélhessék gyermekkoruk savát-borsát. Ezt a nosztalgikus felhangot kívánhatta meglovagolni a Microsoft is, amikor a boltok polcaira varázsolta a texasi Twisted Pixel legújabb remekét, a The Gunstringert, amely az egyéves születésnapját ünneplő Kinect rendszer teljes támogatását élvezve jelenhetett meg.

The Gunstringer (X360)

A szóban forgó program a legkevésbé sem nevezhető szokványosnak, semmilyen értelemben. Mert habár hőse, a néhai vadnyugati rendőrfőnök a halottaiból tér vissza, hogy véres bosszút álljon mindenkin, akik őt a sírba juttatták, és ennek során boldog-boldogtalant halomra lő – ami ugye egy átlagos spagetti-western első számú alapkliséjének is beillene –, mindezt egy képzeletbeli bábelőadás keretein belül teszi meg. A játék elején láthatjuk, ahogy megtelik a kicsiny színház, majd kiváló zenei aláfestés és még kiválóbb narráció kíséretében útjára indul az egy percig meg nem álló száguldás. Mert kérem szépen, Mr. Gunstringer egy marionett bábú. Ennek megfelelően bal (illetve genetikai beállítottságunknak megfelelően jobb) kezünkkel a báb kereszt alakú „mozgatóját” tartjuk, mintegy irányítva őt ezáltal végig a játék során, másik kezünkkel pedig a bevezetőben említett pisztolyt formázva lövöldözünk. Utunk során néha platformer jellegű pályaszakaszokat is teljesítenünk kell – ezek némelyike erősen hajaz a Donkey Kong széria oldalnézetes, hordón átugrálós elemeire –, máskor pedig mindkét kezünket revolverként használva a program által vezetett pályán haladva kell kilőnünk az ellent. Közben a közönség amolyan élőben felvett sitcom-jellegű reakciója kíséri és kommentálja minden cselekedetünket.

The Gunstringer (X360)

A játék képi és hangi megvalósítása egy mai csúcsjátékhoz mérten alul marad, de a teljes mozgásvezérlést élvező játékok abszolút más célközönségnek is készülnek, így bárminemű összehasonlítás teljességgel hiábavaló volna velük. Minden elem, minden apró részlet egy bábelőadás kellékeit idézi, amely remekül illik a játék hangulatához. Közben néha valós felvételek keverednek a rajzolt elemekkel, ami még tovább erősíti a „mi most egy bábjáték részesei vagyunk” érzetet. A zene és a hangok is a legnagyobb rendben vannak, a narrátor aláfestő szövegét hallgatva az ember nem is egy játékban, sokkal inkább egy komoly történetben érzi magát. A megvalósítás talán legerősebb eleme a Kinect képességeit remekül bemutató, nagyon jól és egyszerűen kivitelezhető irányítás.

The Gunstringer (X360)

Legnagyobb kritika a készítőket az igen rövidkére sikerült, mindösszesen 4-5 óra alatt végigjátszható történet miatt érheti. Ha azonban hozzávesszük, hogy végigjátszás után számos extra tartalom nyílik meg, és hogy segítségül hívhatjuk egy barátunkat is, aki játék közben mintegy „második revolverként” lehet hasznunkra, valamint hogy egy ingyenes letölthető tartalom és a Fruit Ninja című zöldség- és gyümölcsszeletelő őrület teljes verziója is helyet kapott a csomagban, nos, így azért már jobban fest a helyzet.

The Gunstringer (X360)

A The Gunstringer visszaviszi a nyájas felhasználót gyermekkora talán már elfeledett zugaiba, és megajándékozza őt a nosztalgia egy különös, kétfázisú elegyével, amelyben a rettenthetetlen pisztolyhős keveredik a bábszínház izgalmas forgatagával. Talán ezért is mondhatom ki bátran, hogy ez eddig az egyik legötletesebb, legegyedibb, legnagyszerűbb, kizárólag a Kinect segítségével játszható játék a piacon. Háromszoros „tyú-tyu-tyú”! ■

The Gunstringer (X360)
The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)The Gunstringer (X360)

A The Gunstringer Xbox 360 konzolra jelent meg, használatához Kinect kontroller szükséges.

értékelés

The Gunstringer (X360)

The Gunstringer (X360)
Pozitívumok
  • Kiváló koncepció
  • Remek narrátor
  • Jó ötletek
  • Ügyes megvalósítás
  • Extra tartalmak
Negatívumok
  • Rövidke történet
  • Az irányítás néha kicsit pontatlan
Minimális rendszerigény: Kinect kontroller
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9

hozzászólások (1)

Berci1
Berci1 2011.11.08. 13:53
Tiszta Cad Bane a Clone Wars-ból.
ajánlott olvasnivaló