Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dead Rising 2: Off the Record

A zombik téli álmot alszanak.

2011.11.23. 14:10 | szerző: Toki (pcdome) | Ismertető/teszt

A Blue Castle Games Dead Rising 2 játékának folytatása az Off the Record alcímmel támadja meg a rekeszizmokat, hiszen ez a cím sokkal inkább egy spinoffnak tekinthető, mint egy teljes értékű új epizódnak. A széria egyébként mindösze tavaly óta érhető el PlayStation 3-ra, az azt megelőző négy évben csak az Xbox 360-tulajok élvezhették a Capcom zombihentelését. A Dead Rising 2: Off the Record viszont nem igazán képes felvenni a versenyt a jelenkor hasonló típusú játékaival, sokkal inkább a PS2 korszakra hajaz, de még ott is csak a középkategóriás játékok közé merném sorolni.

Dead Rising 2: Off the Record

Mindenekelőtt azonban lássuk, miben is rejlik a történet lényege. A készítők a Dead Rising 2-ből megismert Chuck Greent ezúttal egy veterán fotósra, Frank Westre cserélték, aki zuhanópályán mozgó karrierjét próbálja fellendíteni a zombik által sűrűn ellepett Fortune City-ben. A jókora hassal és üleppel meglehetősen szerencsétlenül mozgó West azon túl, hogy megpróbál kitörni a fertőzött negyedből, még azt a titkot is megpróbálja megfejteni, hogy kik és miért szabadították az újabb járványt a nagyvárosra. A jelentős méretű játéktéren szabadon mozogva azonban nemcsak a fő összeesküvés szálait kell egyenesbe fésülnünk, hanem jó pár kisebb küldetést (pl. túlélők megmentése) is érdemes elvállalnunk, ha szeretnénk némi színt is vinni az amúgy meglehetősen szürke sztoriba.

A zombik gyilkolása mellett fontos szerep jut a fényképezésnek, amely során különféle témájú (dráma, horror, erotika) képeket készítve főhősünk – kvázi – XP-ket gyűjt. Amellett, hogy néha a történet kívánja meg masinánk használatát, bármikor használhatjuk azt, ha úgy érezzük, megörökítendő esemény tátong képernyőnkön. Persze minderre csak akkor lesz lehetőségünk, ha Frank túlélési esélyeit életben tartjuk a Zombrex nevű csodaszerrel, amelyért keményen fizetnünk kell afféle zálogházakban, igaz, az elhagyatott kaszinói játékgépek kifosztásával meglehetősen nagy összegekre tehetünk szert. Természetesen ebben a részben is lesz alkalmunk, sőt, erősen rá leszünk kényszerítve, hogy különféle fegyvereket kombináljunk a nagyobb sebzés érdekében. A fejlesztők igyekeztek ezt az oldalt is kellőképpen humorosra venni, hiszen lézersugarat kilövő földönkívüli álarcra vagy rakétával hajtott hintalóra azért nem sokan gondoltunk volna előzetesen. Ezeken felül Frank külsejét is variálhatjuk idiótábbnál idiótább öltözékekkel, így akár Borat jellegzetes fürdőruhájában vagy balerina jelmezben is akcióba küldhetjük főhősünket.

Dead Rising 2: Off the Record

A küldetések egyébként kétféle módon teljesíthetőek, hiszen a sztori módban időhöz kötötten mozgunk, míg a sandbox sokkal nagyobb szabadságot ad a kezünkbe, hiszen ott harminc, egymást követő kihívás vár ránk. Ezek közt találunk egyszerű mészáros küldetést, fotózást és egyéb időrabló feladatokat. Itt egyébként annyit csavartak még a készítők a dolgon, hogy a túlélők – a sztori móddal ellentétben – nem a megmentésünkre, hanem a vérünkre pályáznak, szóval őket is eliminálnunk kell. Plusz elfoglaltságot kínál az online multi is, ahol összesen négyen eshetünk neki a játéknak, viszont a megszerzett javakat elmenteni csak a házigazda lesz képes a csapat tagjai közül.

Most pedig jöjjön az igazi feketeleves. Az irányítás csapnivalóan rossz, néha már-már hangosan felröhög az ember, hogy ilyen 2011-ben nem is létezik. Ugyanez igaz a grafikára, amely – ahogy fentebb is említettem – egy gyenge PS2-es játék színvonalát hozza. A hangok átlagon aluliak, a zene is inkább csak egy játéktermi program magasságait súrolja. Még ha megpróbáljuk magunkat elvonatkoztatni is a közelmúltban kiadott csúcskategóriás játékoktól, akkor is nehéz lehet megtalálni az Off the Record méltó helyét. A program maga is rengeteg öniróniát és humort mutat, de ez még csak véletlenül sem jön le pozitívumként, ha a megvalósítás gyakorlatilag a játszhatatlan kategória felé sodorja a cuccot.

Dead Rising 2: Off the Record

Sajnos senkinek nem tudom ajánlani ezt a címet, hiszen ennyi pénzért teljesen felesleges leakasztani a polcról. Aki mindenképpen zombihangulatra vágyik, az keresse inkább a Dead Rising 2-t, vagy a nemrég általunk is igen jó kritikával illetett Dead Islandet. Az Off the Record pedig minél előbb tűnjön el a feledés homályában. ■

Dead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the RecordDead Rising 2: Off the Record

A Dead Rising 2: Off the Record PC, PlayStation 3 és Xbox 360 platformokra jelent meg, a cikk a PS3 verzió alapján készült.

értékelés

Dead Rising 2: Off the Record

Dead Rising 2: Off the Record
Pozitívumok
  • Viszonylag rövid
  • Bolondozásnak remek
Negatívumok
  • Minden tekintetben gyenge, idejét múlt játék
5,5
grafika 5
hangok 4
játszhatóság 4
hangulat 5
Dead Rising 2: Off the Record
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Dead Rising 2: Off the Record

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló