Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Football Manager 2012

Az SI Games fiai jó szokásuk szerint ismét letették az asztalra a névjegyüket.

2011.12.28. 09:40 | szerző: Retee | Ismertető/teszt

Nem telhet el év anélkül, hogy a PC-s és konzolos gamerközösség ne kapná meg elvárt fociadagját az eső és a hó közeledtével, s noha a FIFA, vagy épp a Pro Evolution Soccer a legtöbb országban nagyobb hírverést kap, bizonyos nemzeteknél az átütő izgalom mégis a Football Manager érkeztéhez társul. Nem véletlenül, mert míg „szimulátor” társaik teljesítményét hosszú ideje sokan és sokszor megkérdőjelezik, addig az FM hívők mindig is elégedettek lehetnek az SI Games munkáival. Természetesen mint minden évenként megjelenő sorozatnál, az ő esetében sincs arra lehetőség, hogy epizódról epizódra teljesen megújuljon, ez inkább négy-öt részenként szokott megtörténni, de a folytatások mégis épp elég új funkciót tartalmaznak ahhoz, hogy hosszú időre lekössék a menedzserpalánták érdeklődését. Ez alól pedig – szerencsére – nem kivétel a 2012-es rész sem, amely megtartva az elődök erényeit néhány „látványos” és jól használható ötletet épített be motorjába.

Football Manager 2012

Ezek egyike a kezelőfelület érintette, amely minimum bátor lépésnek számít a fejlesztőktől. Az FM közönsége ugyanis meglehetősen konzervatív ebben a tekintetben, a menüben már vakon is elnavigáló menedzserek nem nagyon szeretik a változtatásokat, hiszen a megszokott és szeretett felületet nem szívesen hagyják el. Amikor a kiadói viták miatt Championship Manageret dobó SI megalkotta az első Football Manager epizódot, sokaknak évekbe telt, mire elfogadták az új külsőt. Ezúttal nincs szó hasonló radikális változásokról, de az interfész jobban hajaz a webes stílusra, egyes menüpontok felosztása, designja viszont igencsak idegennek tűnhet elsőre. Gond persze egy szál se, idővel ugyanúgy megszereti mindenki, mint az elődöt, addig pedig lehet variálni a letölthető skinekkel is, amelyeket amúgy is érdemes használni, mert az FM alapskinje szokás szerint színtelen, szagtalan és kissé igénytelen.

Cserébe viszont már a kezdésnél is kedves meglepetésben lehet részünk, mivel az SI az egyik legrégebbi rajongói kérést teljesítette a 2012-es epizódban, méghozzá a ligák menedzselésének újragondolásával. Eddig ugyanis karrierünk rendszerint azzal kezdődött, hogy kiválasztottunk a lehetséges 50 ligából párat, és ezzel ki is mondtuk a végső ítéletet. Nyilván mindenki utólag jött rá, hogy x bajnokságra mégsem volt szüksége, y-ért viszont két szezonnal később a lelkét és az asszonyt is odaadná az ördögnek, ha az cserébe aktiválná neki mondjuk az olasz másodosztályt a csomó tehetséges ifivel együtt. Idén azonban a barátnőket az ördög helyett a Sports Interatcive-os srácokhoz kell irányítani, mivel végre-végre megoldották ezt a problémát. Mostantól nincs szükség arra, hogy előre átgondoljunk mindent, elkezdhetünk 3-4 ligát, majd ha úgy gondoljuk, hogy másra vágyunk, akkor egész belecsapunk a lecsóba és aktiváljuk a kívánt bajnokságot. Yepee!

Football Manager 2012

A harmadik jelentős változást a játékosok/csapat, illetve köztünk zajló interaktív beszélgetés funkciója „szenvedte el”, amely végre kezd reális színezetet kapni. Ez ugyanis eddig nem működött igazán jól, mivel a lehetőségek egy részét pár nap alatt ki lehetett tanulni, a maradék pedig olyannyira véletlenszerű eredményeket hozott, hogy sokan inkább nem is erőltették a használatát. A változást a hangszínek megjelenése okozza, amelynek segítségével mostantól lehetőségünk van arra, hogy a különböző személyiségű játékosokhoz más stílusban szóljunk. Akinél úgy érezzük, hogy csak a kemény szavak hozhatnak eredményeket, azoknál ezt tehetjük, míg a mimózalelkű embereinket óvatosan, simogatva kritizálhatjuk. Mindehhez hozzájön, hogy végre nemcsak a személyekkel, hanem a csapattal is leülhetünk beszélgetni, kikérhetjük a csapatkapitány véleményét az ügyekben, és úgy általában sokkal többet tudunk tenni annak érdekében, hogy klubunk játékosai minél többen kihozzanak magukból – a kedvünkért.

A látványosabb újítások mellé természetesen rengeteg apróság is társul. Új taktikai képernyőnk segítségével egyszerűbben és olajozottabban készíthetünk formációkat, a szerződésajánlatnál többféle lehetőséget is ajánlhatunk kiválasztottunknak, mint eddig, és még a korábban gyengén teljesítő játékosfigyelők is egész korrektül használhatóak a Football Manager 2012-ben. Finomították és két új kameranézettel megdobták a 3D-s meccsengine-t, ahol focistáink sokkalta reálisabban bánnak a labdával az elődöknél, így maguk a mérkőzések is jóval izgalmasabbak lettek. Aki pedig szeretne – és miért is ne szeretne? –, mélyebben belenyúlhat az ifjúsági játékosok képzésébe, nagyobb rálátást kap a fiatalok aktuális teljesítményére, edzésmunkájára és jövőbeli potenciáljára, s könnyebben kereshet olyan tehetségeket a világban, akikből a jövő nagy játékosait nevelheti ki. Ráadásul a sorozat történetében először egy kimondottan korrekt oktató mód is bekerült a játékba, amelyre szükség is van, mert valljuk be, aki életében először ül le az FM elé, az sokszor sikoltozva menekül el az első látásra is hihetetlenül összetett és épp ezért nagyszerű menedzserjáték elől. Ha eddig féltél tőle, most tegyél egy próbát, a tutorial ugyanis tényleg felkészít az alapokra!

Football Manager 2012

Egy szó, mint száz, a Football Manager 2012 hozta azt a szintet, amelyet elvártunk tőle, és a kisebb finomítások mellett néhány komoly újítással is megdobta rajongóit, akik most jó pár hónapig megint a 92. perc látványától fognak gyomorgörcsöt kapni (úgyis kiegyenlítenek, nyugi!). Szokás szerint szinte tökéletes.

Football Manager 2012Football Manager 2012

értékelés

Football Manager 2012

Football Manager 2012
Pozitívumok
  • Továbbra is addiktív
  • Kiváló új liga rendszer
  • Rengeteg ötletes újítás
Negatívumok
  • A hangok továbbra is max a Winampból jönnek
8,5
grafika 7
hangok 2
játszhatóság 8
hangulat 10
Football Manager 2012
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Football Manager 2012

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló