Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Biztonságban az interneten - Comodo Firewall

Férgek, trójaiak és egyéb támadások kiszűrése egyszerűen, ingyenes tűzfallal.

2012.02.11. 16:30 | szerző: Retee | Egyéb

Erősen megoszlik a közönség véleménye abban, hogyan lehet a leginkább biztonságossá varázsolni gépünket, bár a szakik egy dologban kétség kívül egyetértenek: a legnagyobb biztonsági rés általában maga a felhasználó, aki gyakorta mindent megtesz annak érdekében, hogy gépére vírusok, trójaiak meg egyéb bonyolult kifejezések jussanak fel, ott mindenféle káros tevékenységet folytatva. Az viszont biztos, hogy az ilyen eseteket általában könnyedén meg lehet(ne) előzni. Azon túl, hogy nem kell mindenre kötelezően rákattintani, amit egy Google fordítós szöveg ajánl, sok múlik azon, hogy gépünkön milyen szoftverek vigyázzák a biztonságot, illetve milyen programok érintkeznek az internettel. A böngészők például nagyon eltérőek biztonság tekintetében, de pláne ha valaki egy ősrégi darabot használ (és az oprendszert sem frissíti), akkor ne csodálkozzon, ha bekapja a legyet. A különböző cégek természetesen többféle megoldást is kínálnak a védelemre, a probléma az, hogy a támadók sem egydimenziósak már. A vírusirtók jó része például – tapasztalatom szerint – kevéssé boldogulnak a spyware támadásokkal, míg az ezek ellen készített programok a klasszikus vírusokat engedik be. Épp ezért többségében ma már szoftvercsomagok gondoskodnak a gépek megóvásáról, amelyek azonban – oké, ez a gyártótól is függ – hajlamosak memóriát és processzort enni. A vírus 1%-ot, a biztonsági szoftver meg 15-öt, ami egy rosszul optimizált játéknál már pont elég arra, hogy a kétségbeesett gamer inkább a férget válassza. A komplett csomagok helyett azonban egy kis odafigyeléssel egyszerűbben is megóvhatjuk a gépet: egy jó tűzfal, egy normális böngésző, egy nem teljesen hülye felhasználó, és túl fogjuk élni a mindennapokat – vírusadwarespywaremalwareagyonware irtó nélkül is.

Biztonságban az interneten - Comodo Firewall

Az biztos, hogy ma már több nagy cég gyárt és ad ki ingyenes és jól használható tűzfalakat, ezúttal azonban egyetlen versenyzőre fókuszálunk, a Comodo Firewallra. A cég jó pár biztonsági programot kínál a felhasználóknak, ám az előző bekezdést lezáró gondolatmenetet követve most csak a tűzfalról fogunk beszélni. A firewall szerepe ugyebár egyértelmű: gépünk és a hálózat közé ékelődik be, monitorozza a köztük lezajló folyamatokat, s megakadályozza az illetéktelen behatolást a számítógépre. Ugyanakkor a használata nem feltétlenül könnyű a kezdők számára, ha például egy program szeretne „kimenni” a netre, a döntés előtt nem árt tudni róla, hogy kiféle és miféle – a böngészőt letiltani például nem lenne az évszázad ötlete. A Comodo természetesen a maga módján igyekszik kiszolgálni a kezdő és a tapasztalt arcokat is, különböző előre definiált beállításokat választhatunk ki egy-egy kattintással, amivel meghatározhatjuk, hogy abszolút manuálisan szeretnénk-e dönteni mindezekről, vagy inkább a szoftverre bíznánk a mindennapi teendőnket. Ezzel együtt, aki nagyon bizonytalannak érzi magát, az inkább az Internet Security csomagot válassza, mivel ez egyszerűbb kérdéseket tesz fel és sokkal több segítséget nyújt a választásnál, mint a Personal Firewall, ami azért feltételezi, hogy emberünk felismeri a különbséget a firefox.exe és a Documents and Settingsben rejtőző joke.exe között. Aki viszont már pár éve jóban van a számítógéppel, annak épp elég a „szimpla” megoldás is.

A tűzfalban alapvetően öt biztonsági szint közül választhatunk: a mindent tilt akkor jöhet jól, ha valamiért szeretnénk, hogy egy ideig hermetikusan el legyünk zárva a nettől, míg a kikapcsolt állapot szünetelteti a program működését, így persze védetlenné válunk a támadásokkal szemben is. Emellett találhatunk egy tanuló módot, amely szinte teljesen automatikusan kezeli gépünk biztonsági beállításait, ritkán kérdez, és akkor is egyszerűt, gyakorlatilag látni is alig fogjuk a progit – cserébe néha megtörténhet, hogy valami kevésbé ismert, de amúgy biztonságos programot nem enged át a kerítésen. Az egyedi házirend pont ellenkezőleg, a profiknak, rendszergazdáknak ajánlott, akik mindent manuálisan kívánnak előre beállítani és esetleg komplett belső hálózatokat levédeni így. Magyarul az átlag embernek marad a „biztonságos mód”, amely félúton helyezkedik el a két véglet között. A tűzfal ilyenkor automatikusan beállítja a befelé érkező kommunikáció szabályait, ha viszont egy program ki szeretne menni a világhálós játszótérre, akkor kérdezni fog. A szoftver telepítése után természetesen sokat, ekkor egy kis időt rá kell szánnunk, hogy az előugró ablakoknál egyenként eldöntsük melyik program EU állampolgár és ki az, aki maradjon csak a határon belül. A procedúra nem túl fárasztó, és természetesen – ha kívánjuk – a Comodo megjegyzi választásunkat, így többé nem fog zaklatni vele. Meg kell említeni, hogy a cég gondolt a gamerekre is, akikről tudvalevő, hogy veszettül tudnak káromkodni, ha az év Battlefield 3 csatája közepén hirtelen „eltűnt a kép b...” történik, majd a Windows ablakát látván a security arról érdeklődik, hogy kimehet-e egy éppen akkor aktiválódó windowsos alkalmazás a netre. A „játék módot” bekapcsolva mentesülünk a sokkoló élmény alól, a program tudomásul veszi, hogy most épp befetéma esete forog fenn és csendben marad. Ha ilyenkor aktiválódna egy netre szomjazó alkalmazás, akkor nem zavar vele, hanem szépen karanténba rakja a drágát és majd csak kilépésünk után teszi fel szokásos kérdéseit.

Biztonságban az interneten - Comodo Firewall

Természetesen aki akarja, rengeteg apró beállítást eszközölhet, ám az átlag halandóknak elég ezen módok közül választania, és ezzel le is tudta a dolgot. A program emellett beépül a böngészőbe is, de szerencsére nem tolakodó módon, azonban ha olyan weboldalra tévednénk, vagy olyasmit töltenénk, ami hátsó szándékkal várja az embereket, azonnal sípolni kezd, a bekapott találatot pedig egyetlen gombnyomásra semlegesíti, így másnap reggel nem fogunk azzal szembesülni, hogy valami itt baromira nem stimmel. Mindez kiegészül a tűzfalba beépített Defense+ szolgáltatással (amit természetesen nem kötelező használni, ha idegesít, akkor klikk az ikonjára és ott a Defense fület lőjük ki) – ez a program az exe-k működését, változásait követi figyelemmel és ordít, ha valami hirtelen megváltozik, ilyenkor pedig a netforgalomhoz hasonlóan nekünk kell döntenünk, hogy engedélyezzük-e az alkalmazás futását, vagy kivonjuk a forgalomból.

Ami pedig a teljesítményét illeti: a Matousec csoport, amely a biztonsági szoftverek tesztelésével foglalkozik, mind a 32, mind a 64 bites versenyben az első helyre rakta a Comodót, aki ezzel olyan ellenfeleket előzött meg, mint például a Kaspersky Internet Security, a ZoneAlarm, a Norton Internet Security vagy épp az avast! Internet Security. Mégis, nem állítom, hogy a Comodo az egyetlen jó választás, ha tűzfalra fanyalodunk, ám az biztos, hogy teljesítménye a legjobbak közé emeli, miközben egyetlen fillérbe sem kerül és persze magyarul is kiválóan beszél. Így, ha valakinek szüksége van egy magabiztos védelmi szoftverre, akár otthonra, akár egy komplett hálózatra, akkor bátran ajánlom a cég programját, minimális tudással és a „nem nyomunk rá mindenre, ami mozog” elvet követve kiváló védelmet, no meg hosszú életet biztosít a Windows és az idegrendszerünk számára.

Biztonságban az interneten - Comodo Firewall


Teszteld a tűzfalad! Az alábbi oldalakon letesztelheted, hogy a gépeden lévő biztonsági szoftverek milyen hatásfokon rejtik el a gépedet a világ elől.
https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2
Kattints a „File sharing”, „Common Ports” vagy az „All service ports” menüpontokra, majd várd meg, hogy milyen eredményt kapsz. A legjobb az, ha a végeredmény arról tanúskodik, hogy a géped láthatatlan (Stealth), egy fokkal rosszabb, de nincs nagy baj, mikor látható vagy a külvilág felé, viszont zártak a portjaid (closed), ha viszont nyitott portokkal sasszézol (open), akkor nem ártana némi védelemről gondoskodnod.
Aki inkább magyar nyelvű oldalon szeretné tesztelni gépének védelmét, az itt próbálkozhat. ■

Biztonságban az interneten - Comodo Firewall

hozzászólások (4)

Dark Archon
Dark Archon 2012.02.12. 10:54
Teszt PASSED mindenre. NOD32 + a Vista beépített tűzfalával. Erről ennyit.

Rég leszámoltam már az ilyen-olyan tűzfalakkal, mert csak megakadályozzák az internet kommunikációt, aztán meg nem tudja az ember, hogy mi az istenért nem tud játszani online meg ilyenek. Az ilyen tűzfalak másik változata, mikor minden isten haragjára rákérdez, idegesítő.
Amiga
Amiga 2012.02.12. 19:55
Egyetértek, az átlaguser teljesen biztonságban van, hacsak nem látogat direkt fertőzött oldalakat (szóval nem pornózik). Nálam Avast + Win7 tűzfal; de a MS Security Essentials is tökéletesen megteszi.
Retee
Retee 2012.02.12. 21:31
A cikkben egy szóval sem állítottam, hogy ez az egyetlen hatékony módszer. Persze, egy beépített tűzfal és egy vírusirtó is tökéletes lehet annak, aki nem csinál hülyeségeket (elborult oldalak, kamu exe-k/trainerek). Amiért én ezt az utat követem, annak egyszerű az oka. Pár éve, mikor bekaptam egy igen agresszív trojant, az pont a Nod32-n ment be, és a NOD az égvilágon semmit sem tudott vele kezdeni. Akkor utánaolvastam a témának, mások is jelezték, hogy a Nod egy nagyon szép, okos és keveset evő progi, csak nem az ilyen esetekre. Az Avast teljesen más klasszis, félnapos Eset őrület után elsőre megszabadított a férgektől. Azért nem maradt, mert többet eszik, mint egy átlag tűzfal. A Wines tűzfalakat pedig kerültem, mert anno csak a bejövő részt vizsgálta, a kimenő forgalmat nem, így gyakorlatilag semmit sem ért - úgy tudom, hogy ma már ez nem így van, mégis jobban bízok a külső programokban. Lényeg a lényeg, hogy leírtam egy nálam bevált, jól működő módszert, de természetesen más is lehet hatékony, ez egyértelmű.
ajánlott olvasnivaló