New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Amazing Spider-Man

Spoileres kedvcsináló a nyár szuperhősfilmjéhez.

2012.07.19. 10:30 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

Az idei moziszezon egyértelműen kedvez a képregények rajongóinak. A Bosszúállók sikeresen valóra váltotta egy egész generáció álmát, de az pusztán a nyitány volt. Még az őszi levélhullás előtt láthatjuk majd Christopher Nolan Batman-trilógiájának fináléját, és ami jelen cikkünk szempontjából fontos, a Pókember rebootját is, amely az alapoktól építi fel a vásznon kedvenc pókunk mítoszát. Természetesen a sikerfilmekhez játékadaptáció is automatikus tartozék, viszont a gyakran hulladék kategóriás, futószalagon gyártott feldolgozások helyett az új Pókember kalandjain az a Beenox csapat kezdett dolgozni, akik – ha nem számítjuk a gyengére sikeredett Edge of Time-ot – már bizonyítottak a Shattered Dimensionsszel, hogy igenis, tudnak ők élvezetes és jó szuperhős játékot készíteni.

The Amazing Spider-Man

Még mielőtt belekezdenék a játék taglalásába, jó előre figyelmeztetlek Titeket: ha még nem láttátok a filmet, és nem szeretitek a spoilereket, az alant következő bekezdést ne olvassátok el, mivel a játék gyakorlatilag annak cselekményét folytatja, és még írni is nehéz róla anélkül, hogy néhány dolgot ne lőnék le közben. A történet kezdetén Peter és Gwen besurrannak az Oscorpba, mivel úgy vélik, a cég új vezetője, Alyster Smythe amellett, hogy a cég profilját a robotok és a nanotechnológia irányába fordította, titokban folytatja Dr. Connors kísérleteit is az emberi és állati DNS-ek kombinálásával kapcsolatban. Odabent a gyanújuk beigazolódik, a kísérletek tényleg folytatódtak egy darabig, csak éppen másik irányban, az állatoknak adtak be emberi géneket, igen érdekes és groteszk eredményekkel. Amikor a kísérleti alanyok megérzik, hogy Peter vére hasonló az övékhez, kitörnek, és egyikük, a patkányokból létrehozott Vermin megharapja Gwent. Peter pókjelmezt ölt és biztonságba helyezi a tudósokat, de a probléma ezzel nem oldódik meg, Verminnek köszönhetően ugyanis a génmanipulációs anyag vírussá alakult, ami a harapás során Gwent is megfertőzte, a kísérleti alanyok elszabadulásával pedig New Yorkban is terjedni kezd. Hősünk más lehetőségek híján megszökteti Connors dokit az elmegyógyintézetből, hogy antivírust készítsen, mielőtt Smythe alternatív megoldásként minden fertőzöttet lemészárolna a robotjai segítségével.

A továbbiak ismerősek lehetnek a korábbi pókemberes játékokból: hősünkkel szabadon belengedezzük Manhattant, és sorra kipipáljuk a dokitól kapott feladatokat, miközben amolyan levezetésként elszórt képregényoldalakat gyűjthetünk össze, rablásokat és autólopásokat állíthatunk meg, fényképeket és kompromittáló adatokat gyűjthetünk az Oscorpról a Hírharsona egyik riporterének, vagy sérülteket és szökött elmegyógyintézeti lakókat juttathatunk el hálóhintázással a kórházba/rendőrségre. A „közlekedés” mechanizmusában egyedül annyi az újdonság, hogy a Beenox alkalmazta a Shattered Dimensions/Edge of Time duóban is használt becélzós módszert, magyarul lehetőségünk van úgynevezett Web Rush módban pókfej aranyszínű szemlencséi mögül szemlélni a világot, és előre kijelölni megadott helyeket, ahová el akarunk hintázni, ellenfeleket, akiket így akár lesből is elkaphatunk, vagy pályaelemeket, amelyeket fegyverként használhatunk a harc hevében.

The Amazing Spider-Man

Ha már a harcról esett szó, nem tudom, ki mennyire figyelte az előzeteseket, de ha olyan érzése volt, mintha az új Pókember kicsit koppintaná a Rocksteady Batman játékainak elemeit, azokat megnyugtatom: szó sincs koppintásról, egy az egyben úgy nyúlták le az akció-reakció-kitérés alapjaira épülő küzdőrendszert, hogy a sötét lovag nyíltan és jogosan üvölthetne plágiumért. A fegyveres ellenfelek mögötti lopakodást, lesből, csendesen kiiktatást pedig csak azért nem részletezem külön, mert az már a Shattered Dimensionsben is elég nyilvánvaló inspiráció volt. A harc hevében pedig hatalmas meglepetésünkre még tapasztalati pontokat is gyűjtünk, amelyekből új mozdulatokat, kombókat nyithatunk meg.

Ezen a kis innovációs bakin lépjünk túl, és vessünk egy pillantást a technikai oldalra, ott ugyanis talán kicsivel kevesebb rossz szavunk lehet. Grafikailag a program nem egy csúcs, a városban lengedezve a horizont igencsak behatárolt, a karaktermodellek három-négy évvel ezelőtti játékokat idéznek, de az összhatás tűrhető, az animáció pedig (és itt különösen a hálóhintázást értem) elképesztően látványos – leszámítva azt az elmúlt napokban már internetszerte agyonparodizált apróságot, hogy Póki hálója gyakran legfeljebb a föld körül keringő műholdakon vagy a környéken repülő madarakon tapadhat meg más lehetőségek híján. A zenék kicsit repetitívek, de nagyon szép epikus tónust ütnek meg, így csak legfeljebb néha tűnik fel, hogy gyakorlatilag a játék indítása óta helyzetektől függően ugyanazt a néhány dallamot halljuk végtelenített ismétlésben. PlayStation 3-on sajnos volt szerencsé(tlensége)m kipróbálni a Move-os irányítást is, de nem fogott meg túlságosan a dolog, mivel lényegében teljesen újraírja az analóg kontrollerrész kiosztását is, alapbeállításon pedig borzasztóan érzékeny (remegő kézzel irányíthatatlan), és ahelyett, hogy megkönnyítené a navigálást, inkább csak nevetségesen túlbonyolítja, főleg a Web Rush módot.

The Amazing Spider-Man

A The Amazing Spider-Man nem egy világmegváltó alkotás. Ahhoz, hogy csak legalább Shattered Dimensions szinten emlékezetes legyen, sokkal több innovációra, átgondoltabb megoldásokra lett volna szükség. Aki nem szereti a spoilereket, és nem látta még a filmet, az egyelőre ódzkodjon tőle, mert az első tíz perc dialógusaiban lelövi az összes fontosabb csavart a moziból, Pókember klasszikus ellenfeleinek újraértelmezése pedig egyéni nézőpont kérdése, nekem mindenesetre nem nyerte el a tetszésemet. A játék ettől függetlenül közel sem rossz, filmadaptáció szempontjából meg ugyancsak szép munka, Pókfej-fanatikusoknak vagy a sandbox szuperhősös játékok rajongóinak tudom ajánlani. ■

The Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-Man

A The Amazing Spider-Man minden aktuális platformra megjelent, a teszt a PlayStation 3 verzió alapján készült.

értékelés

The Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man
Pozitívumok
  • Hangulatos
  • Tartalmas
Negatívumok
  • Túlzottan spoilerezi a mozifilmet
  • Elég radikálisan újraértelmezi Pókember ellenfeleit
  • Semmi újdonságot nem mutat fel a korábbi Pókember és egyéb szuperhősös játékokhoz képest
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 9
The Amazing Spider-Man
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Amazing Spider-Man

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló