Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Death Rally

A mobil verziók után PC-re is megérkezett az 1996-os arcade verseny felújítása.

2012.09.13. 11:45 | szerző: rootshaper | Ismertető/teszt

Amikor a Death Rally címet olvasom vagy hallom bárhol, akaratlanul is feltör bennem egy rakás gyönyörű emlék, még általános iskolás koromból, amikor hálózaton nyomattuk a Remedy első fejlesztését. Már amikor épp nem a Duke Nukem 3D-t nyüstöltük. Meg amikor épp a tanár nem nagyon nézett arrafelé, mert azért valljuk be, már a címe is előrevetíti, hogy nem a 7-8 éves korosztály a célközönség. Bizony, az eredeti játékban a szerencsétlen nézőket is el lehetett csapni, aminek egy hosszú vércsík lett a jutalma, meg az, hogy kissé belassultunk, de azért az élmény felbecsülhetetlen volt. Az új Death Rally, amely végre – vagy inkább nem? – visszatért az öreg platformra is, már nem ennyire naturális ábrázolásmóddal rendelkezik, még csak nézők sincsenek, viszont vannak autók, meg vannak fegyverek, ami már egy jó kiindulási pont, ha hasonlóságokat akarunk keresni a nagy előd és közte. És meg is érkeztünk 2012-be, amikor is 16 év kihagyás után megjelent a játék újraértelmezett verziója, először az iOS rendszert futtatók kütyüire, Androidra, majd végül PC-re is. Mindez még mindig örvendetes hír, hiszen a várakozás időszaka alatt meghallgattam sok véleményt a játék mobil verziójáról, és mindenki kivétel nélkül imádta, majd jött a nagy megdöbbenés és a kérdés: ezt?

Death Rally

Vannak játékok, amelyek jól működnek mobil eszközökön és PC-n is, lásd az Angry Birds töretlen sikereit, no meg vannak olyan játékok is, amelyek kizárólag csak átültetve a PC-re nem nyújtanak olyan kiemelkedő élményt, mint mondjuk egy Super Meatboy, csak hogy az árkategóriának megfelelő címet említsek. Az első kellemes benyomásaim után azon vettem észre magam, hogy több időt töltök a játék viszonylag kielégítően megalkotott menüjében, mint magukon a versenyeken. Azért az durva, hogy vannak versenyek, amelyek nem tartanak tovább 50 másodpercnél. Ez idő alatt lezavarunk három kört, meg kilövünk egy pár ellenséget és kész. Mindez megfelelő például egy rövid buszozás alatt, mikor két megálló közt az ember előveszi a játékot pár percre, de ha valaki leül a PC elé játszani, nem erre vágyik, ez egész biztos. A leghosszabb versenyek talán a deathmatch-ek, amikből egyrészt nem sok van, másrészt unalmassá válnak pár kör után a buta MI-nek köszönhetően. Sokszor fordul elő, hogy csak körbe-körbe vezetnek, nem használják a felvehető javításokat és nem okoznak túl nagy kihívást ennek köszönhetően.

Death Rally

Mivel autós játékról van szó, fontos szempont az is, hogy meglegyen egy bizonyos sebességérzete az embernek, amikor beül egy jobb kocsiba, vagy nitrót használ. Ezt sem sikerült a srácoknak jól belőni, ugyanis szinte minden kocsi pont ugyanolyan lomhának érződik, mint az alap verda, a különbséget mindössze úgy érzékelhetjük, hogy állva hagyjuk ellenfeleinket a startnál. De legalább a tuningolás részét átörökítették a fejlesztők a régi játékból, növelhetjük a végsebességet, a páncélzatot és javíthatjuk a kezelhetőséget, valamint fegyverzetünk erejét is. Apropó, fegyverzet! Ezt is egy kicsit felturbózták, és talán ez a legjobb része a játéknak, ugyanis nemcsak a régi verzióból megszokott gépfegyver van a kocsinkon, hanem plusz még egy, véges számú lőszerrel rendelkező halálosztó eszköz is elfér a tetőn. Ezek megszerzéséhez a szétlőtt ellenségekből visszamaradó darabkákat kell gyűjtögetni és így mesterlövész puskát, rakétavetőt vagy lángszórót is akaszthatunk a géppuska mellé. Az alap fegyver egyébként nincs is külön gombra kiosztva, ha látóterünkbe akad egy ellenség, automatikusan kezd el lőni, ami egészen addig, míg a lézeres keresőt meg nem szerezzük, kínszenvedéssé változtatja az ellenségek precíz kiiktatását. Nem beszélve az apró ládákról, amelyek a javítást, a lőszert vagy a nitrót tárolják.

Death Rally

Az irányítás egyszerű és egyértelmű, leszámítva a már említett automatikusan lövő alap fegyvert, amit jó lett volna, ha mi vezérelhetünk. Viszont billentyűzeten nekem a játék egyszerűen nem állt kézre, hála annak, hogy a kamerához viszonyítva kell irányítani az autót, tehát az előre az sok esetben nem a felfele nyilat jelenti. Amint viszont kézbe vettem az Xbox kontrollert, a dolog egyből megváltozott, az analóg karnak köszönhetően könnyedén tudtam venni a kanyarokat és a vezetés élvezetessé vált, egészen arra az egy percre, amíg a verseny tartott. Ja, és még csak konfigurálni sem kellett, a fejlesztők remekül megoldották, és gondolom számítottak rá, hogy többeknek jobban kézre fog esni az analóg irányítás, mint a billentyűzet kínálta négy irány, ugyanis a mobil verziókban is az analóg kart szimulálták.

Death Rally

A pályák idézik a régi játék hangulatát, de azért akad pár, amit nem tudtam mire vélni. Sajnos a grafika is az elődét idézi, nem mondom, hogy a játék kimondottan csúnya, de azért az iOS verzión legalább egy kicsit csiszolhattak volna. Igaz, hogy van ultrabrutál opció a menüben a grafikára, de gyakorlatilag nem látni a különbséget a normálhoz képest. Mosottak a textúrák, a környezeti elemek kevés poligonból épülnek fel, és a kocsik is csak a garázsban mutatnak jól. Zenék tekintetében is csalódnom kellett, reménykedtem abban, hogy a klasszikus dallamok csendülnek majd fel újrahangszerelve, kicsit felturbózva – ám semmiképp sem dubstep verzióban –, de nem így történt. Helyette furcsa, oda nem illő, bárgyú zenéket kapunk, pedig egy halálig tartó autóversenyhez ha nem is az eredeti zenéket, de legalább egy pár jól összerakott metalt el tudtam volna képzelni.

Death Rally

Hogy ajánlom-e a játék megvásárlását, ha a PC verzióról van szó? Nem, kifejezetten nem, mert ezért az árért már valami sokkal jobbat is vehettek, ami hosszabb időre leköt, mint tíz perc. A játék egészen az első két versenyig szórakoztató, utána még a Steam mérföldkövek tartják egy kicsit az érdeklődést a játékosban, néhányat megszerez, majd soha nem veszi elő többé a játékot. Szerencsére a klasszikus Death Rally ingyen elérhető már, és komolyan mondom, jobb játszani azzal, mint az új verzióval, hiába a többféle fegyver és a feltupírozott grafika. Amennyire vártam, mint a megváltót, annyira nagyot sikerült benne csalódnom. ■

Death Rally
Death RallyDeath Rally

értékelés

Death Rally (PC)

Pozitívumok
  • Sok fegyvertípus, sok autó
Negatívumok
  • Ez így ebben a formában nem PC-re való
6,5
grafika 5
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 7
Death Rally (PC)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Death Rally (PC)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló