25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Testament of Sherlock Holmes

Az ukránok új kalandjátékában tovább folytatódnak a brit nyomozó sötét kalandjai.

Írta: Lacko 1 hozzászólás

Akik hűséges követői az ukrán Frogwares játékainak, azok tudják, hogy a fejlesztők már jó pár éve foglalkoznak a világ leghíresebb nyomozójának történeteivel. Talán mostanában még jobban a malmukra hajtja a vizet, hogy Sherlock Holmes történetei reneszánszukat élik. Hollywood már két egészestés filmet szentelt a Baker street 221B lakóinak, és a BBC is túl van már a Sherlock második évadján. És ha már a BBC-s széria szóba került, aki látta a második évadot és olvasta a The Testament of Sherlock Holmes előzeteseit, annak feltűnhetett a hasonlóság a tévés utolsó rész és a játék története között. Azért a játék fejlesztőinek biztosan van alibijük, hiszen sokkal régebben nekikezdtek ennek a játéknak, mint ahogy az angol TV sorozat megjelent volna.

Vajon Mrs Purple ölte meg Mr Blacket?
Vajon Mrs Purple ölte meg Mr Blacket?

A játékban is minden összeesküszik Sherlock Holmes ellen.Remélem, nem árulok el nagy titkot, de a Testamentben is minden összeesküszik Sherlock Holmes ellen. Minden lopás, rablás és gyilkosság kapcsán rá terelődik a gyanú. A rendőrők, újságírók és bírók számára egyértelmű, hogy minden gazságot a hidegvérű, zseni nyomozó követett el. Sőt, még hűséges társának, Dr. Watsonnak is megrendül a bizalma legjobb – és egyetlen – barátjában. És ami még ennél is rosszabb, mi, a játékosok is kétkedni kezdünk. Sherlock minden lépésével egyre csak gyanúsabb lesz (miközben persze mi irányítjuk őt). Mit és miért csinál a Baker street-i detektív? Egyre több órát töltve a játékkal egyre több kétségünk támad.

Mi az, amit elsőre észrevesz, Mr Watson?
Mi az, amit elsőre észrevesz, Mr Watson?

Természetesen nem áll szándékomban elárulni a végét, úgyhogy a történetről legyen elég ennyi. A játékmenet nagyon hasonlít az előző részhez (Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper). Itt is váltogathatunk az első személyű, a külső nézetes és a klasszikus point-and-click nézet között. Az első két esetben úgy írányíthatjuk karakterünket, hogy saját szemszögből fedezhetjük fel a bejárható területet, míg a harmadik esetben fix, felső kameraállásból látjuk a tér egy adott szegletét, és klikkeléssel mozoghatunk benne. Érdekes módon a játék során nem csak egy nézetmód a hasznos: néha első személyből láthatjuk át jobban a helyzetet, máskor azonban a külső, fix nézet az, amelyben észrevehetünk dolgokat, amelyek első személyből nehezen megláthatók.

Nice fella, gimme your money!
Nice fella, gimme your money!

...amiben a Sherlock Holmes játékok többek, az a következtetés, a logikus gondolkodás, a történések kitalálása a megfigyelt részletek alapján.Ahogy az már a kalandjátékokban lenni szokott, tárgyakat vehetünk fel, tárgyakat használhatunk, szerelhetünk össze vagy beszélgethetünk szereplőkkel. És nemcsak a főszereplőt irányíthatjuk, de néha Watsont, sőt egyszer egy kutyát is. Szintén kezd népszerűvé válni a kalandjátékokban a kooperáció, amikor nem kizárólagosan egy szereplőt irányítunk, hanem többet (ebben a játékban csak kettőt), és nekik kell összedolgozniuk a továbbjutás érdekében. Ez utóbbi nem igazán erőségge a Testamentnek. Helyette amiben a Sherlock Holmes játékok többek, az a következtetés, a logikus gondolkodás, a történések kitalálása a megfigyelt részletek alapján. Ebben az ukrán fejlesztők elég ügyeset alkottak, ez pedig a dedukciós tábla.

Ön szerint is a vikárius a gyanús, kedves Holmes?
Ön szerint is a vikárius a gyanús, kedves Holmes?

A dedukciós megoldás – ami ugye a Sherlock történetek fontos része – állandóan változott a korábbi részekben. Volt, hogy teljesen elbonyolódott és igen komoly munkát igényelt a korábbi beszélgetésekből, megállapításokból, összeszedett tárgyakból kirakni, hogy akkor mi is történt. Azonban a hasfelmetszős, ötödik részben már ugyanaz a dedukciós tábla jelent meg, amilyet a Testamentben is kapunk. Itt nem kell a korábbi beszélgetéseket, tárgyakat újra és újra átnyálazni. Egyszerűen csak az általunk megtalált nyomokból kis cetlik kerülnek a táblára, azokat nyilak kötik össze, nekünk pedig meg kell adnunk, hogy a két (vagy több) tényből mi is következik. Amíg nem oldjuk meg, nem haladhatunk tovább a történetben. És ez jól is van így, hiszen így nem történhet meg velünk olyan, mint mondjuk az L.A. Noire-ban, hogy nem pontosan értjük, hogy mi történt, mégis haladhatunk tovább.

Csak a szokásos szombat esti party. Kutyusokkal.
Csak a szokásos szombat esti party. Kutyusokkal.

A játék grafikája nagyon szép, de egy picit optimalizálatlan. A GTX550TI kártyám miatt a játék alapból mindent maximumra húzott, amivel tényleg szép is volt minden. De aztán a nagyobb tereknél (mint amilyen a Whitechapel) annyira megroggyant az egész, hogy össze is omlott a játék és lejjebb kellett vennem a grafikát. Amúgy a modellekkel és textúrákkal semmi gond nincs, kivéve a gyerekekkel, akiket már a sorozat elején sem tudtak rendesen megformálni az ukrán grafikusok, és így inkább félelmetesek, mint kedvesek.

Holmes, jöjjön ide, találtam egy Enigmát...
Holmes, jöjjön ide, találtam egy Enigmát...

A Frogwares Holmes-szériájának hatodik részeként érkező The Testament of Sherlock Holmes egy remek kalandjáték lett, és jól érezhető a fejlődés epizódról epizódra. Bár az előző játékhoz képest ez most inkább csak a látványt jelenti, hiszen a játékmenet – annak minden előnyével – már ott is ilyen volt. Ez persze egyáltalán nem baj, főleg ha az ember nem dőlt be az olyan jellegű előzeteseknek, amelyek – számomra érthetetlen módon – úgy harangozták be a Testamentet, mint egy XIX. században játszódó L.A. Noire-t, ami távolról sem igaz. Nem mászkálhatunk ugyanis szabadon egy nagyvárosban, hanem mint minden klasszikus kalandjátékban, zárt területeken mozoghatunk csak. De aki annak várta az új Sherlock részt, ami, annak nem fog csalódást okozni a több mint 12 órás játékidő.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
  • Látványos külső
  • Hosszú játékmenet
  • Dedukciós tábla
Negatívumok
  • Optimalizálatlan grafika
  • Könnyű elakadni
  • Néhány rejtvénynek több megoldás van, de csak egyet fogad el

További képek

  • Mary Poppins megérkezik a Banks házba
  • Hm... rendőr szivarral? Gyanús.
  • Itt az ideje, hogy feleljen, kedves Watson.
  • Tudja, Watson, nagyon röhejes, ahogy szótagoltan olvas.
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes
  • The Testament of Sherlock Holmes

The Testament of Sherlock Holmes

Platform:

Fejlesztő: Frogwares

Kiadó: Focus Home Interactive

Forgalmazó: PlayON

Megjelenés:
2012. szeptember 20. PC
n/a: PS3, X360

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

thebee
thebee [4]
HD Gameplay Video
http://www.youtube.com/watch?v=GcvYnPOql6M&feature=share&list=UUNfsoRAJn5I2clwQtqngGow
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)