Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

FIFA 13

Az EA Sports játéka nem túl szoros mérkőzésen nagyarányú győzelmet aratott a rivális PES felett.

2012.10.26. 14:10 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Érdekes kettősség jellemzi a futballal foglalkozó videojátékokat. Egyfelől a nagyvilágban kisebbségben vannak azok, akik szeretik a focit azokkal szemben, akiket hidegen hagy. Ennek fényében a videojáték-piacon is csak egy szűkebb réteget céloznak ezek a játékok. Mégis az EA Sports évről évre megjelenő FIFA sorozata rendre milliókat hoz a kiadó konyhájára, az eladási mutatók pedig az eget verik. Hogy mást ne mondjak, kis hazánkban is a megjelenés óta trónol az eladási toplista tetején. Nem is véletlenül.

FIFA 13

A FIFA sorozat sokéves múltra visszatekintő széria, amely egyaránt megjárta a poklot és az utóbbi időben a mennyeket is. Mivel sokáig igazi konkurens nélkül álló szériaként tulajdonképpen monopolhelyzetben volt a piacon, a fejlesztőknek nem nagyon kellett megszakadnia az újdonságok tekintetében. Ezt használta ki a Konami a Pro Evolution Soccer játékkal, amely szépen csendben lekörözte a FIFÁkat, és rengeteg rajongót csábított át tőle. Napjainkban focis játékok terén e két címet említhetjük (nem számítva ide az EA FIFA World Cup és UEFA Euro játékait, amelyek igazából nyugodtan tekinthetőek a FIFA sorozat mellékágainak, legutóbb pedig csak egyszerű DLC-ként jelent meg az aktuális EB-játék). Ám míg a FIFA néhány évvel ezelőtt még amolyan feketebárányként évről évre ugyanazt a játékot jelentette új borító alatt, és a PES igazi fejlesztéseinek hála rendre legyőzte őt, ez mostanra gyökeresen megváltozott.

FIFA 13

A FIFA 13 – hogy végre konkrétan is beszéljünk róla – továbbviszi az EA egy-két évvel ezelőtt elkezdett revolúciós folyamatát, hiszen ismét sok igazi újdonság kapott helyet benne. Menjünk is sorba! A fejlesztők átgondolták a sokak kedvencévé vált karrier módot, amelyben mostantól külön találjuk a menedzser és a játékos karriert. A két mód jelentősen eltér egymástól, mivel a menedzser módban egy leegyszerűsített FIFA Manager játékot kapunk (kis túlzással), ahol sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a csapat körüli teendők ellátása, mint korábban. A játékos karrier módban viszont kifejezetten olyan helyzetekkel állítanak szembe minket a fejlesztők, amelyek a valóságban is bármikor megeshetnek egy-egy profi futballistával. 18 éves suhancként kezdve célunk, hogy a legnagyobbak közé verekedjük fel magunkat, ám e folyamat rengeteg verejtékes munkát, sikereket és kudarcokat egyaránt magába foglal. Itt kénytelen vagyok ismét egy-két mondat erejéig áttérni a PES-re (hiába, mindkét játékba sok órát ölve képtelen vagyok nem összehasonlítani őket bizonyos dolgokban). Hihetetlen, mennyivel összetettebb a FIFA játékmenete! A PES karrier-módja ehhez képest amolyan flash-játék színvonalnak tűnik. A FIFA sokkal életszerűbb játékot kínál, rengeteg érdekes hírrel, eseménnyel, variációs lehetőséggel.

FIFA 13

Másik újdonság a képesség-játékok megjelenése, amelyek alaposan feldobják a játékmenetet. (Piros pont, amiért az EA játékai rendre magyarul jelennek meg, csak épp egy picit kifinomultabb is lehetne néhol a fordítás, miért nem lehetett ez mondjuk ügyességi-játékok?) Ezek keretein belül különböző feladatokat kell megoldanunk a labdával, ezáltal megtanulva és begyakorolva a labdavezetést, kapura lövést, cselezést, védekezést, és egyebeket. Ez a mód külön is elérhető, egyre nehezedő kihívások elé állítva minden feladattípuson belül, valamint a meccsek előtti töltőképernyőt kiváltandó is ezzel szórakozhatunk. Sokat dob a hangulaton.
Visszatért az Ultimate Team mód is, amelynek lényege az előző rész óta mit sem változott: álomcsapatunk összeállítása a cél, melyhez játékos-csomagok által válogathatjuk össze a tagokat. Ehhez mindössze nyernünk kell. Sokat.

FIFA 13

A játékmenet valami elképesztően élethű lett, nyoma sincs immár a néhány évvel ezelőtt még oly jellemző arcade focinak. A labda már nem ragad a lábunkhoz, passzaink nem mennek automatikusan a társakhoz, és a kapu bal felső sarka sem vonzza mágnesként a labdát egy-egy lövés nyomán. Nem, az EA Sports tavaly bemutatott Player Impact Engine-jének továbbfejlesztett változata tökéletesen kiszámíthatatlanná tette a játékot, ami szinte tökéletesen megfelel a valóságnak. Persze, kicsit túlzok, hisz így is rengeteg irreális dologgal találkozhatunk, ha nagyon szemfülesek és kötekedőek vagyunk, de tény, hogy a játék fizikája minden korábbinál életszerűbbre sikerült. A kevésbé tehetséges játékosoktól könnyebben pattan el a labda, körülményesebben cseleznek, nehezebben tartják meg, vagy veszik el a másiktól. A kapura lövések sokkal nagyobb számban szállnak mellé, ha nem célzunk pontosan, ha pedig véletlenül eltaláljuk a kaput, akkor a kapusok védenek bravúrral. Így már alacsonyabb nehézségi szinten is kellemes kikapcsolódást és megfelelő mértékű kihívást nyújt a játék.

FIFA 13

Egy bekezdést szentelve a grafikának, érdemes megemlíteni, hogy bár eget rengető vizuális orgiára nem kell számítani, a FIFA 13 így is tökéletesen azt az élményt nyújtja grafikailag, amit elvárhatunk tőle. A játékosok zöme valóban hasonlít valós önmagára, az igazi sztárokat pedig szinte tökéletesen lemodellezték. De ezt is megszokhattuk már. A stadionok szépek, telve élettel, és látszik, hogy a fejlesztők a legapróbb részletekre is igyekeztek odafigyelni (még a hangosítás kábelei is ott tekergőznek a gyepszőnyeg mellett, és hasonlók).
Hangok terén kissé felemás érzéseim voltak a teszt során. Egyfelől a stadionok hangulata remek, a szurkolók tombolnak, őrjöngnek, egy-egy szebb megmozdulást vagy csúnya faultot felhördüléssel konstatálnak. Ha az ellenfélnél a labda, kifütyülik, és mindeközben folyamatosan énekelnek és bíztatják csapatukat. A zenék is kellően változatosak, de ezt már megszokhattuk a korábbi részekben is.
Ugyanakkor a kommentár... Lehet, csak én vagyok így vele, de Faragó Richárd és Hajdú B. István valahogy megint túlerőltették a dolgot. Tudjuk, hogy a valóságban is szeretik a szóvicceket, és az utóbbi évek két legkeresettebb kommentátoraivá váltak. Ám valahogy játék közben olyan szinten erőltetik a poénkodást, hogy az szinte már idegesítő. A rengeteg, a látottaknak tökéletesen meg nem felelő megszólalást már nem is említem. Röviden összegezve valahogy az eredeti, angol kommentárral sokkal élvezhetőbb a játék, bár tény, hogy az sem tökéletes. A szándék jó, csak a kivitelezésbe csúsztak hibák.

FIFA 13

A FIFA 13 tehát szinte minden tekintetben riválisa fölé tudott nőni. A két játék kipróbálása után olyan érzésem van, mintha a Konami munkatársai amolyan hobbiként űznék a Pro Evolution Soccer sorozat fejlesztését, "nem érdekes srácok, ha van esténként néhány üres órátok, írjatok pár kódot, és dobjatok össze egy-két stadiont Studio Maxben" mentalitással. Ezzel szemben a FIFA sorozat tovább éli sokadik virágkorát, hiszen az idei epizód is pont annyi újdonságot tartalmaz, amellyel hónapokra leköti a rajongókat. A meccsek hihetetlenül változatosak, ami tovább növeli a játék élettartamát, és akkor a többjátékos lehetőségekről nem is beszéltem. Tény, hogy a FIFA 13 sem tökéletes, de e percben elképzelni sem tudom, hova lehet még ezt a stílust fejleszteni. Remélhetőleg egy év múlva választ kapok erre a kérdésemre a FIFA 14 kapcsán. ■

FIFA 13
FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13FIFA 13

A FIFA 13 minden aktuális platformra megjelent. A cikk a PC-s verzió alapján készült.

értékelés

FIFA 13

FIFA 13
Pozitívumok
  • Szinte tökéletesre csiszolt játékmenet
  • Rengeteg játékmód, bőséges tartalom
  • Nincs két egyforma meccs
Negatívumok
  • A magyar kommentár nem nőtt még fel a játék színvonalához
  • Kisebb bakik a fizikai motor működésében
9,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 9
FIFA 13
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
FIFA 13

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló