Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Epic Mickey 2: The Power of Two

Az immár nem Wii-exkluzív játék második része sajnos nem hozta az elvárt színvonalat.

2012.11.26. 11:40 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

Az Epic Mickey első része két éve jelent meg Wii-exkluzív játékként. A legendás Warren Spector (többek között az ő nevéhez köthető a System Shock, a Thief és a Deus Ex) tervezésével készült program alapvetően pozitív kritikai fogadtatásra talált, általában csak a problémás irányítást és kamerakezelést említették meg negatívumként. A Disney Interactive Studios kiadó berkeiben dolgozó Warren pedig tovább folytatta Miki egér történetét, amelynek második felvonása már multiplatform alkotásként érkezett meg.

Epic Mickey 2: The Power of Two

Sok érdekes, hangulatos világban fogunk ugrándozni Mikivel és Oswalddal.Az Epic Mickey 2 története az első rész után játszódik, amikor is visszatér Wastelandbe a korábban már legyőzött őrült doktor. A látszólag megtért doki felajánlja segítségét Miki egérnek és másik hősünknek, Oswald nyúlnak a mostanában tapasztalt földrengésekből eredő károk helyrehozatalára. Ezen alapfelütésből bontakozik ki a nem túl bonyolult, rajzfilmekhez hű sztori. A kis mértékben musical elemeket is tartalmazó átvezetők korrektül vázolják fel a történéseket és az első Epic Mickey-től eltérően az ezúttal már beszélő karakterek is hozzáadnak az élményhez. A rajzfilmes szinten jól megírt történethez hasonlóan a változatos helyszínekre sem lehet panaszunk, sok érdekes, hangulatos világban fogunk ugrándozni Mikivel és Oswalddal.

A játékmenet sajnos már korántsem sikerült olyan megnyerőre, mint a fantáziadús design. Alapvetően most is a platformjáték elemek jelentik a leghangsúlyosabb részt, amelyet némi RPG megoldások színesítenek. A szerepjátékos rész a sok mellékküldetésben és a többször előjövő morális döntésekben nyilvánul meg. A Disney-karakterek által adott sok elvállalható mellékküldetés tényleg változatos lett, bár ahogy a játék többi részében, egy idő után itt is felüti a fejét az önismétlés és a monotónia. Például a sokadik fénykép elkészítése vagy egyéb gyűjtögethető alkatrész felkutatása már nem olyan nagy móka. A morális döntésekkel pedig az a baj, hogy sok esetben kevés információ áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egyértelműen kiderüljön, a jóságos vagy éppen a gonosz megoldás teljesítésén fáradozunk. Az első részben megismert mágikus ecsettel való festegetés persze továbbra is élvezetes, ahogy építünk vagy eltüntetünk tereptárgyakat, ezáltal nyitva meg a továbbjutás útvonalát vagy éppen felfedezve titkos helyeket. Egyébként a fő küldetések mellett rengeteg időt lehet eltölteni a kismillió gyűjtögetnivaló (például kitűzők, filmtekercsek, kosztümök) és rejtett hely felkutatásával, tehát a játékidő hosszára biztosan nem lesz panaszunk.

Epic Mickey 2: The Power of Two

Az ugrándozással és a harccal kapcsolatban már annál inkább lehetnek kifogásaink. A 3D-s térben sokszor kiszámíthatatlan ugrástávolság és a csúszós felületek sok esetben meg fogják keseríteni az életünket, csakúgy, mint a csaták esetében a körülményes célzás és az ellenfelek túlméretezett területen sebző támadásai. A festékkel barátságossá tett vagy a hígítóval elpusztított ellenfelek az elméretezett hit box mellett ráadásul még különösen gyorsan is tudják leamortizálni életerőnket.

Az Epic Mickey 2 legnagyobb újítása a kooperatív játékmenet.Az Epic Mickey 2 legnagyobb újítása a kooperatív játékmenet, amelyben a másik játékos vagy az MI irányítja a távirányítóval elektromosságot manipuláló Oswald nyulat. Amennyiben egyedül fogunk a kalandhoz, a mesterséges intelligencia által vezérelt Oswald szisztematikusan teszi tönkre a játékélményt. Állandóan lemarad, amikor pedig utolér, akkor is csak akadályoz. Nem segít, amikor kellene, a harcokban pedig legtöbbször csak szemlélőként vesz részt. A legfrusztrálóbb részek pedig ennek köszönhetően azok, ahol csak közös együttműködéssel tudunk továbbjutni. Persze ha sikerül egy kedves ismerőst találni, úgy határozottan javul a játékélmény, de ez nem mentség Oswald elbaltázott mesterséges intelligenciájára.

Epic Mickey 2: The Power of Two

Ettől függetlenül vannak még jól megvalósított részei a játéknak: a 2D-s platformszintek, különösen a régi fekete-fehér Disney rajzfilmek világát felidéző pályák nagyon hangulatosak. Kár, hogy nagyon rövidek ezek a projektorokon keresztül elérhető részek. További változatosságként találunk láthatatlanná tévő és kitörölhetetlenné változtató tintát is a játékban az akadályok leküzdésére, de ezek megvalósítása már felemásra sikerült (főleg a láthatatlanná tévő tinta használata körülményes). Főszörnyeket is le kell győznünk a fejezetek végén, de ezek a harcok nagyon hosszadalmasak és többnyire idegesítőek lettek.

Az Epic Mickey 2 grafikája a rajzfilmes megvalósításnak köszönhetően korrektnek mondható, ám a hangulatos világ kivitelezése technológiai szempontból eléggé elnagyolt és idejétmúlt. A körülményes irányítást már említettem, amelyet az előző résznél jobb, de még mindig nem tökéletes kamerakezelés sem segít. A zenék, hangok, szinkronhangok viszont jók lettek, remekül visszaadják a Disney rajzfilmek hangulatát.

Epic Mickey 2: The Power of Two

Az Epic Mickey 2: The Power of Two nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Különösen bántó ez annak fényében, hogy a fantáziadúsan megalkotott világ, a mágikus ecset használata, a morális döntések alkalmazása és a rengeteg mellékküldetés egy kiváló játékban is manifesztálódhatott volna. Ennek ellenére kaptunk egy gyenge mesterséges intelligenciával, irányítási- és kameraproblémákkal megátkozott, pár óra után monotonná váló programot, amelynek az élvezhető momentumait állandóan beárnyékolják a negatívumok komor fellegei. Remélem, a következő Epic Mickey-ben sikerül majd kijavítani a hibákat és ki tud teljesedni a játék világában rejtőző igenis nagy potenciál. ■

Epic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of TwoEpic Mickey 2: The Power of Two

Az Epic Mickey: The Power of Two PC-re, valamint Wii, PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra jelent meg, a Wii U verzió november 30-án érkezik. A cikk a PS3 változat alapján készült.

értékelés

Epic Mickey: The Power of Two

Epic Mickey: The Power of Two
Pozitívumok
  • Fantáziadúsan kidolgozott világ
  • 2D-s platform részek
  • Sok mellékküldetés, gyűjtögetnivaló
  • Jól működő kooperatív mód
Negatívumok
  • Hihetetlenül ostoba mesterséges intelligencia
  • Problémás irányítás és kamerakezelés
  • Gyengén megvalósított harcok, főellenség csaták
  • Több rosszul kivitelezett játékelem
7,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 6
hangulat 7
Epic Mickey: The Power of Two
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Epic Mickey: The Power of Two

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló