25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Need for Speed: Most Wanted (PS Vita)

A Sony kézikonzolján is kipróbáltuk az új NFS epizódot.

Írta: gregmerch

Míg SityiSXT kollégám a Need for Speed: Most Wanted PC-s változatával játszott, jómagam a játéknak a Sony legújabb kézi erőművére portolt változatát próbálhattam ki. Az eddigi Need for Speed epizódok PSP-re kiadott verziói mind az asztali masinákra megjelent játékok egyfajta leegyszerűsített, az azokat futtató hardvereknél jóval kisebb teljesítményű hordozható játékgépre szabott átiratai voltak, amelyek alapkoncepciójukban emlékeztettek csupán a nagygépes játékokra. Emellé a leegyszerűsített tartalom mellé egy szintén lebutított grafika társult, ami így, összességében kellemes, de ízig-vérig kisgépes játékélményt nyújtott. A tavasszal piacra került PlayStation Vita azonban más tészta, ez bizony tud a mai asztali konzolokhoz hasonló minőséget produkálni, így aztán a PlayStation 3-as vagy az Xbox 360-as Need for Speed: Most Wantedhez hasonló prezentációt vártam a játéktól.

Need for Speed: Most Wanted (PS Vita)

Amit pedig nagyrészt meg is kaptam tőle. A nagygépes verziók közül a Microsoft konzoljára megjelent változattal játszottam, és miután abban elmélyedtem, megdöbbenve tapasztaltam, hogy a PS Vita verzió annak kisebb kompromisszumokkal megalkotott, majdnem tökéletes átirata. A jól kidolgozott autókat vezetve egy élő és lélegző urbánus táj nyílt meg kezeimben. A komplett térkép bekerült a hordozható játékba, és az egyes autókhoz köthető javítások és versenyek is egytől egyig megvannak. Az igaz ugyan, hogy egy, a nagy gépen nyolc ellenfelet számláló verseny indulóinak száma most a felére zsugorodott (a városi forgalommal egyetemben), de hát Istenem, azért ez mégis csak egy kézi konzol! Mindent összevetve, meg kell mondjam, ilyen jó hordozható gépes átirattal még nem találkoztam a sorozat történetében!

Need for Speed: Most Wanted (PS Vita)

A negatívumok oldalán két dolgot tudnék megemlíteni. Az egyik, hogy mindössze két kameranézet közül lehet választani, ezek közül pedig hiányzott az általam inkább kedvelt belső és motorháztető-kamera. Másrészt azt tapasztaltam, hogy bizony nem könnyű a játék. A csökkentett számú ellenfél azt jelenti, hogy egy könnyű fokozatú versenyen is fel kell kötnünk virtuális gatyánkat a győzelemhez, hiszen mi maradtunk valahol „az utca végén” lévő rajtvonalunknál, míg a megmaradt három-négy ellenfél a magáénál, jóval előttünk (mert a leleményes készítők a közöttünk felsorakozó indulókat vették ki a programból). A vereséghez pedig elegendő egy-két rosszul bevett kanyar is, aminek hála végérvényesen lemaradhatunk riválisainktól. Emellett a Vita játékok egyik állandó rákfenéje most is előjön, nevesül az, hogy állandó internetkapcsolat (jelen esetben az Originhez kapcsolódás) híján bizonyos közösségi és online tartalmak nem lesznek elérhetők, amire egy hosszabb buszúton pedig fel kell készülni, hacsak a tisztelt delikvens nem hord egy zsebre dugható wifi modemet magánál állandó jelleggel. Ez egy rendszeresen visszatérő paradoxon a játékkiadók elképzelései és a hordozható hardver létjogosultságának eszenciája között.

Need for Speed: Most Wanted (PS Vita)

Kellemes meglepetés volt számomra a Need for Speed: Most Wanted PlayStation Vitás átiratának tesztelése. Habár kicsit elmosódottak a textúrái, habár nem könnyű benne a győzelem, habár elkél hozzá az állandó netkapcsolat, és habár a PS Vitában rejlő alternatív lehetőségek ellenére kizárólag hagyományos módon (gombok és analóg karok segítségével) vezérelhető, tartalom terén maximálisan összemérhető a játék erősebb hardvereken muzsikáló portjával. A Criterion legénysége igencsak kitett magáért. Ennek tükrében kiváló kollégám verdiktjét a PlayStation Vitás átirat esetében megtoldom 8 pontra, amit minden idők eddigi legtartalmasabb hordozható autós játéka bizony meg is érdemel.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Need for Speed Most Wanted (2012)

Platform:

Fejlesztő: Criterion Studios

Kiadó: Electronic Arts

Megjelenés:
2012. november 1. PC
n/a: PS3, PSV, X360

Minimális rendszerigény: Kétmagos, 2 GHz-es processzor, 2 GB RAM, DirectX 10 kompatibilis videokártya 512 MB RAM-mal, 20 GB HDD, Windows Vista 32 bit

Ajánlott konfiguráció: Négymagos processzor, 4 GB RAM, DirectX 11 kompatibilis videokártya 1 GB RAM-mal, 20 GB HDD, Windows 7 64 bit

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!