Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LEGO Marvel Super Heroes

Új év, új LEGO videojáték – újra szuperhősös témában.

2013.11.14. 17:30 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A Traveller’s Tales immáron nem kevesebb, mint nyolc esztendeje ontja magából a LEGO játékokat. Ez alatt az idő alatt nagyjából húsz alkotással találkozhattunk ebben a szériában, amelyek hol több, hol csupán egyetlen platformra jelentek meg, és amelyek legtöbbször valamelyik halhatatlan franchise átiratai vagy feldolgozásai voltak. A Skywalker família, Indiana Jones, Batman, Jack Sparrow, Harry Potter és Zsákos Frodó kalandjait feldolgozó programok után ezúttal a világ egyik (illetve mivel a DC már megvolt, jelen esetben a másik) legnagyobb képregénykiadója munkásságának hódoltak a készítők egy remekbe szabott kaland erejéig. Így eshetett, hogy tavalyi sikeres játéka, a LEGO Batman 2: DC Super Heroes után, ahol a DC Comics füzeteiből ismert figurákkal csépelhettük az ellent, ezúttal a Marvel rajongóknak kedvezve jelent meg a LEGO Marvel Super Heroes, amely egyszersmind a fejlesztők egyetlen idei multiplatform alkotása, szemben az ezt megelőzően megszokott évi két-három ilyen epizóddal.

LEGO Marvel Super Heroes

A sztori szerint az említett képregénykiadó számos főgonosza összefog a világ feletti uralom átvételére, amelyhez egy titkos szuperfegyver segítségét vennék igénybe. Ezt természetesen az a Bosszú Angyalai (The Avengers) néven ismert, szuperhősökből álló csapat nem hagyhatja, és jó néhány egyéb „kollégájukkal” kiegészülve kísérlik meg annak megakadályozását. A készítők eközben olyan közismert és közkedvelt karaktereket adtak kontrollerünk irányítása alá, mint Vasember, Pókember, Amerika Kapitány, Hulk, az X-Men néven elhíresült, mutánsokból álló csapat vagy a Fantasztikus Négyes. A lista természetesen ezzel korántsem teljes, tekintve, hogy a megnyitható és játszható, illetve különféle előrendelői extraként vagy letölthető tartalomként megszerezhető figurák száma meghaladja a százötvenet. Az egyes hősök, avagy gonoszok természetesen kivétel nélkül a tőlük már a nyomtatott, illetve a mozgóképes médiából ismert egyedi szuperképességekkel vannak felfegyverkezve, mint például repülés, különféle állati ösztönök, emberfeletti képességek, telekinézis stb. Sőt, jó néhány feladat csupán egy-egy meghatározott típusú különleges képesség birtokában lévő szereplő segítségével oldható meg, így érdemes az alapsztori után, szabad játékmódban egy általunk ennek megfelelően összeállított kompániával újra végigmenni a pályákon.

LEGO Marvel Super Heroes

A játék stílusa a LEGO Batman 2: DC Super Heroesban alkalmazott játékmenetet követi. A régebbi epizódokban megszokott, játékonkénti 3-6 epizód helyett így ismét az egymásra épülő, folyamatos pályák végigjátszásán keresztül ismerhetjük meg New York legújabb megmentésének történetét.

LEGO Marvel Super Heroes

A programban a szokásos Story és Free Play módok mellett szabadon kószálhatunk New Yorkban, vagy akár New York felett is, ahol minden szegletben bajba jutott ember várják a nemes lelkű hősök segítségét. A hősködésen kívül szép számmal találhatunk különféle ügyességi minijátékokat is, sőt, jó pár autós versenyben is részünk lehet, ami szintén kellemes színfolt, hiszen ki ne szeretne egy jót párbajozni például Johnny Blaze-zel, ismertebb nevén Ghost Riderrel? Ha pedig a fotózás a hobbink, érdemes felkeresnünk a Hírharsonát, ahol biztosan találunk néhány megbízást Peter Parker, a Pókember számára. Az említett mellékküldetések most valamivel könnyebben megtalálhatóak, mert a térkép kidolgozottságán javítottak a készítők. Mindezek teljesítéséért természetesen a jutalmunk sem marad el, hiszen a mind több ilyen jól kitalált, az egyes karakterekhez igazított mellékküldetés teljesítésével ezúttal is gyűjtögethetjük a sorozatból már megszokott Gold Brickeket, amelyekre szükségünk is lesz, tekintve, hogy ezekkel tudjuk később megnyitni a bónuszküldetéseket. Ezek nem kevéssé fontosak, de hogy miért, azt nem mondom el, hogy maradjon egy kis meglepetés is a Tisztelt Játékosoknak. A LEGO Harry Potter játékokban bevezetett „veszélyben lévő karakter” jelen esetben nem kisebb személy, mint Stan Lee, a Marvel atyja, akit ha valamennyi pályán sikeresen kiszabadítunk, elérhetővé válik a választható karakterek között is. Aki pedig szeret kicsit „tuningolni”, összeállíthatja a maga kedvenc szuperhősét is, így játszhat mondjuk olyan Vasemberrel, akinek pók ösztönei vannak, de bárkit bárkivel össze lehet mixelni, így a lehetőségek tárháza – ha nem is végtelen, de – igen nagy.

LEGO Marvel Super Heroes

A LEGO Marvel Super Heroes megvalósítása gyakorlatilag nem sok újat tud felmutatni az eddigiekhez képest, így nagyjából a gyorséttermek kínálatával tudnám a legjobban jellemezni: aki ott eszik, mindig tudja, mire számíthat, de azért mindig van valami szezonális ínyencség is az étlapon. A képi világ teljes mértékben hozza az eddigieket, ezen a téren gyakorlatilag minden maradt a régiben. Hangok terén az utóbbi években szintén megszokott, szinkronizált történetmeséléssel találkozhatunk, így a szereplők folyamatosan kommentálják – gyakran igen humorosan – a velük történő eseményeket, de rendszeren kapunk (többé-kevésbé) segítő üzeneteket is a S.H.I.E.L.D. mindenütt jelenlévő ügynökétől, Agent Coulsontól. A szinkronhangok profi színészek által kelnek életre, az egyik legismertebb név a listán az önmagát alakító Stan Lee. (De például a Futurama-rajongók helyből kiszúrhatják John DiMaggiót is. – Dino) A program vezérlése szintén maradt a megszokott mederben, vagyis kézre álló és pofonegyszerű. Ha pedig társunk is akad, az ismerős, bármikor ki-be ugráló alapon működő kooperatív többszemélyes módon is játszhatjuk a játékot.

LEGO Marvel Super Heroes

Amellett, hogy minden erénye ellenére ez az „x plusz egyedik” LEGO játék, néhány bosszantó apróság is becsúszott annak menetébe. Gyakran például nem kapunk gigászi mennyiségű segítséget az adott feladat megoldásához, és percekig csak rohangálunk meg váltogatunk a rendelkezésre álló hősök között, mire nagy nehezen rájövünk, hogy az egyikkel valamit porrá kell zúznunk, hogy annak alkatrészeiből felépítsünk valamit, amelynek segítségével továbbjuthatunk végre. Egyébként ez a metódus alkalmazandó a fejtörők kilencven százalékának megoldására is. A kamerakezelés sem szerencsés minden esetben, gyakran egyes elpusztíthatatlan tereptárgyak kitakarják a szereplőket. Nagyon nem szerettem azt sem, hogy egy bizonyos elénk gördített akadály még a repülni képes figurákat is meggátolta a továbbhaladásban, ami valljuk be, egyfelől elveszi a szabadság illúzióját, és egyúttal meglehetősen furcsán is hat. Utoljára azt említeném meg, hogy első végigjátszáskor igen zavaró tud lenni a sok „ez a feladat csak ilyen meg olyan képességekkel rendelkező karakterekkel oldható meg” jellegű felirat, mert kezdetben nem tudni, hogy akkor most a rendelkezésre álló csapatból próbáljunk meg ilyet kiválasztani, vagy majd a későbbiekben visszatérve kell magunkkal hozni valaki mást.

LEGO Marvel Super Heroes

Az előző bekezdésben taglaltak ellenére a LEGO Marvel Super Heroes összességében valahogy mégis jobban „össze lett pakolva” az arra leginkább hasonlító LEGO Batman 2: DC Super Heroes című epizódnál. Mind a karakterek kialakítása, mind pedig a feladatok hangulatosabbra sikerültek, és sokat dob ezeken a sok minijáték és egyéb tennivaló is. A történet a maga módján izgalmas, a karakterek is nagyon változatosak, mindezt pedig egy rengeteg humorral és bájjal teletűzdelt játékba csomagolták be a rutinos fejlesztők. Vannak ugyan hibái, de mindentől függetlenül mégis magával tudja ragadni az embert, még ha nem is hatalmas képregény-fanatikus. Egy szó, mint száz, az idei LEGO játék nekem valamiért jobban tetszett a tavalyiaknál, még ha ez is csupán egy újabb róka bőre volt. De az a róka legalább minőségi bundát hordott a hátán.
Írásom végére érve szeretném megköszönni Galambos Ádám barátom segítségét a játék tesztelésében.

LEGO Marvel Super Heroes
LEGO Marvel Super HeroesLEGO Marvel Super Heroes

A LEGO Marvel Super Heroes minden aktuális platformra megjelent. A cikk a PlayStation 3 verzió alapján készült.

értékelés

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes
Pozitívumok
  • Rengeteg szereplő
  • Egyedi képességek minden karakter esetében
  • Érdemes többször végigtolni a pályákat
  • Bőséges tartalom
  • Megszokott, de minőségi megvalósítás
  • Humor, báj és remek szinkron
  • Mixelhető karakterek
Negatívumok
  • Gyakran tanácstalan az ember
  • Szabadon bejárható pályák hiánya sztori módban
  • A rejtvények zöme egy kaptafára épül
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
LEGO Marvel Super Heroes
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
LEGO Marvel Super Heroes

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló