New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

A Kong szigeten ezúttal nincs az a banánérlelő meleg.

2014.03.28. 10:05 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Egyik legelső ismertetőm a magazin hasábjain a Donkey Kong Country névre hallgató, oldalra scrollozós platformjáték-sorozatot újjáélesztő Donkey Kong Country Returns című, akkor még csak Wii-re megjelent alkotásról íródott. Emlékszem, mennyire elvarázsolt a játék, és mennyire tetszett annak új és régi elemeket remekül ötvöző stílusa. Nos, azóta eltelt majd’ három és fél esztendő, amely során bekövetkezett egy komplett rendszerváltás a játékkonzolok terén, mind a hordozható, mind pedig az asztali masinák tekintetében. Ennek megfelelően a már említett, 2010-es epizód is megújult egy 3DS-re kiadott port keretében, most pedig megérkezett a széria folytatása is, immáron HD felbontásban csillogva-villogva a Wii U-n. A szóban forgó új alkotás a Donkey Kong Country: Tropical Freeze névre hallgat, és annak fejlesztését az előző nagygépes részhez hasonlóan ezúttal is a texasi Retro Studios követte el, így joggal számíthat valami nagyon kellemes játékélményre az, aki benevez Kongék legújabb kalandjaira.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

A történet nagyjából ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt. A Kong család éppen Donkey születésnapját ünnepli, amikor megérkeznek a snowmad névre hallgató, leginkább egyfajta viking pingvinekre hasonlító északi törzs hajósai. Ők abban lelik legnagyobb örömüket, hogy nemes egyszerűséggel elfoglalják mások békés, idilli világát – és ha már így tesznek, akkor mindjárt a maguk képére is formálják azt uruk, Lord Fredrick kürtjének segítségével, amely képes fagyot, avagy enyhe, meleg szellőt is bocsátani a világra. Ez esetben természetesen az előbbi történik, és hőseink egy szempillantás alatt az előző részből már ismerős Mangrove szigeten találják magukat, míg saját otthonuk immár a snowmadek jeges birodalma. Felkerekednek hát, hogy visszaszerezzék azt, ami az övék, és egyúttal elbánjanak azzal, aki azt el akarta venni tőlük.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

A játékmenet szerencsére maradt a régi, jól bevált, oldalra haladó, de a mélységet is ismerő 2,5D-s kerékvágásban. Az ismerős elemek mellett ezúttal találkozhatunk számos új ellenféllel, úszhatunk a tavak vagy a tenger mélyén, sokszor hasznos segítséget nyerhetünk különféle dolgok földből előhúzása által, és immár nem egy, hanem mindjárt három segítőnk is akad. Ők mind különféle tulajdonságokkal bírnak, és számos helyszínen csak egyikük vagy másikuk segítségével gyűjthető be egy s más. Diddyt, Donkey fiát már nem kell bemutatnom: ő jetpackje jóvoltából továbbröpítheti atyját az általa önerőből átugrani nem képes távolságoknál. Itt van mellette Dixie is, aki copfját képes propellerként alkalmazva magasabbra juttatni hősünket, így eljuthatunk számos olyan helyszínre is, ahová egyébként nem lennénk képes. Végül, de persze nem utolsó sorban a jó öreg Cranky is remekül egészíti ki a csapatot, aki botja segítségével olyan dolgokat, illetve ellenfeleket is képes összezúzni, amelyeket és akiket másképp nem lehetne legyőzni a kompániának. Négyükön kívül bekerült a játékba egy ötödik Kong is, Funky, aki az ebből a részből hiányzó super guide-ot hivatott helyettesíteni jóféle (no és persze jó pénzért árusított) portékájával, amely igen hasznos cuccokat is tartalmaz az időleges legyőzhetetlenségtől kezdve az egyes segítők rendelkezésre állásán át a különféle, életerőnket vagy víz alatti oxigénkészletünket visszaállítani képes lufikig bezárólag. Most is a földet püfölve tudjuk elkábítani ellenfeleinket, akiket ezúttal fel is kaphatunk és gyanútlan társaikhoz vághatunk. Esetleg nekik gurulhatunk legázolva őket, avagy rájuk is ugorhatunk a magasból, de akár a víz alatt meg is torpedózhatjuk őket villámgyors mozgásunkkal. A Kong név betűi ismét fellelhetők az egyes pályákon, és emellett megint gyűjthetünk rengeteg egyebet (pénzt, életerőt, oxigént a víz alatt, plusz életet, segítőt, puzzle darabot stb.). A mélységérzetet ezúttal is a minket a távolba vagy onnan visszalövő hordók biztosítják. Az egyjátékos mód mellett most kooperatív, többjátékos mód is bekerült a programba, és emellett visszatér a Time Attack mód, amelyben elért eredményünket megoszthatjuk a világhálón, ha úgy tartja kedvünk.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

A sorozat történetében ez az első epizód, amely HD felbontásban pompázik. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a grafika nagyon tetszetős. A főszereplők szőrét simogatja, borzolja a szél, és minden helyszín a dzsungeltől a tenger mélyén át a jégbarlangokig nagyon hangulatos külcsínt kapott. Zenebona és hangeffektek terén sincs hiba, vagyis a zene kellemesen fülbemászó, és a jópofa hanghatások is sokat dobnak a játékon. A vezérlésre számos lehetőségünk adódik, kezdve a Wii U hivatalos, tabletszerű kontrollerétől a klasszikus irányítón át a Wii Remote+Nunchunk párosáig bezárólag.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

A Super Mario sorozat mellett, illetve azzal szorosan összefonódva a Donkey Kong széria az, amely nem csupán a többiektől technikai értelemben rendszerint le-lemaradó, valahol azonban rajtuk mégis mindig túltevő Nintendo konzolok, hanem a platformer játékok műfaját és népszerűségét is megalapozta. Akárcsak 2010 decemberében, úgy most is nagyon kellemesen szórakoztam egyik kedvenc ugrabugrálós sorozatom legújabb epizódjával, a végre HD felbontásban pompázó Donkey Kong Country: Tropical Freeze által prezentált kaland során. Nem is mondanék többet, ez a játék magáért beszél. Aki szereti a platformjátékokat, az tisztelje meg magát azzal, hogy vet rá egy pillantást. Aztán úgyis több lesz belőle... ■

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Donkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical FreezeDonkey Kong Country: Tropical Freeze

értékelés

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Pozitívumok
  • Fülbemászó zene
  • Jópofa effektek
  • Számos hasznos újítás
  • Emellett megvan benne minden, amitől eddig is jó volt
  • Maga a nagybetűs PLATFORMJÁTÉKÉLMÉNY
Negatívumok
  • Meglehetősen nehéz, sok a „trial and error” próbálkozás
  • A főellenfél csaták még nehezebbek
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló