Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

God of War Collection

God of War Collection (PS Vita)

PlayStation Vitára is megérkezett Kratos első két kalandjának gyűjteménye.

2014.05.28. 09:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Nem tudom, örüljek-e annak, hogy a Sony szemlátomást nagy erőkkel portolja régi sikerjátékait az új konzolparkjára, avagy ne. Egyfelől ugyebár nem rossz dolog ez, és annyiból van is létjogosultsága, hogy a mostani gépek tulajdonosai is megismerhetik elődeik hatalmas sikerprogramjait. Ha viszont azt is belevesszük, hogy még mindig bőven beszerezhető az eggyel ezelőtti géppark valamennyi darabja, és azt is hozzátesszük, hogy egy „mezei” átiratnál rendszerint szinte semmivel sem kapunk többet, akkor már megkérdőjelezhető ez a törekvés.
A PlayStation konzolok egyik legnagyobb, gyakorlatilag „killer app”-ként funkcionáló sikerszériája minden kétséget kizáróan a God of War. A sorozat 2005-ben, vagyis kilenc esztendővel ezelőtt vett egy nagyon erős startot a PlayStation 2-esen, és – főleg a 2007-es második rész – ki is hozott mindent a jó öreg hatodik generációs vasból. Ugyanezt tették a későbbi folytatások is a japán mamutcég különféle kézi és asztali gépein, és hogy senki ne maradjon ki a jóból, a Sony rendre át is ültette az egyes epizódokat a PlayStation 3-asra, mindenféle HD felbontásra felturbózott grafikájú kollekciók formájában. Az eddig megjelent összesen hat epizód a mai napig ezen a platformon tolható végig a maga teljességében. Most pedig ahelyett, hogy egy új, nagyon is időszerű folytatásról kapnánk híreket, ismét be kell érjük egy újabb porttal, ezúttal PlayStation Vitán.

God of War Collection (PS Vita)

A God of War Collection a széria két első, eredetileg PlayStation 2-re megjelent epizódját tartalmazza, és gyakorlatilag megegyezik a PlayStation 3-ra 2009-ben megjelent hasonló című gyűjteménnyel. Benne megismerhetjük Kratost, spárta egykori legfiatalabb, legvérszomjasabb kapitányát, akit annyira elvakított a harci láz, hogy senki nem tudott neki megálljt parancsolni. Nem törődve felesége és kislánya könyörgésével, egy napon újra hadba indult, ám ez alkalommal felülkerekedni látszott rajtuk a barbár ellenhad. Végső elkeseredésében Árészhoz fohászkodott hát segítségért, saját örök hűségét és szolgálatait ajánlva fel fizetségül. Győzelmének nagy ára volt azonban, mert az istenek attól tartván, hogy a család egy napon mégis magához köti majd antihősünket, a harag ködét bocsátották rá, és elvakult dühében családjának vérét ontotta ki, haramiáknak vélve őket. Mivel egy ilyen gaztett nem maradhat megtorlatlanul, Kratos arra kárhoztatott, hogy szerettei hamvait viselje a bőrén az idők végezetéig. Így született hát meg Spárta Szelleme, aki egy kerek évtizedig volt az olimposziak balkeze. Mikor azonban megelégelte ezt az életet, önnön kezével akart véget vetni baljós sorsának. Az istenek természetesen ebbe is beleszóltak, és Pallasz Athéné segítségével megkezdte végül az őt becsapó istenek ellen vívott bosszúhadjáratát, amelynek első áldozata maga Árész, a hadak ura volt.

God of War Collection (PS Vita)

A kártyán található programok ennek a vendettának az első két (illetve, hogy pontosak legyünk, első kettőként megjelent) fejezetét mutatják be. Játékmechanizmusukat tekintve a hack’n’slash, a platformer és a fejtörőket is tartalmazó stílusokat vegyítik, pont a megfelelő arányban. Az első epizódot még valamikor 2007 tájékán játszottam végig, és meg kell mondjam, rá kellett ébrednem a mostani újrajátszáskor, hogy ez a sorozat talán legnehezebb, legőrjítőbb, gyakran még a legkönnyebb nehézségi fokozaton is büntető része. Az ellenfelek hordái néha végtelennek tűnnek, a továbbjutás sokszor nem is olyan egyszerű, és a széria által bevezetett QTE-mechanizmusok bizony még nagyon is durvák. Ugyanez igaz a második epizódra is, de itt a harci, az ügyességi és a rejtvényfejtős részek valamelyest már finomodtak. Ötletek terén is az első rész messze a legkiemelkedőbb, és mondom ezt úgy, hogy azóta többször is végigtoltam szinte valamennyi folytatást (és előzményt).

God of War Collection (PS Vita)

A grafikai megjelenítés kettős: a játékok átestek ugyan egy HD upgrade-en, de azon kívül semmi nem történt. Kicsit polírozták az effekteket is, de számottevő javulást nem értek el ez által. Az átvezetők azonban maradtak a régi, ma már nagyon is pixeltengeresnek tűnő felbontásban, ami nem mutat túl jól egy mai képernyőn. A zene és a profi szinkron szintén változatlan, amivel azonban semmi baj nincs az égadta világon, ugyanis nagyon sokban járul hozzá a tragikus sorsú főalak megpróbáltatásainak baljós hangulatához. Egy füles mondjuk nem árt, ha a kezünk ügyében van, mert minden erénye ellenére a PlayStation Vita hangszórói bizony a legjobb esetben is maximum egy bariton egér cincogását tudják csak prezentálni. A legnagyobb változás a vezérlés terén tapasztalható, amely azonban nem nevezhető hiánypótlónak, sőt! A játékok immár használják a gép érintőfelületeit, így például ládák nyitásához vagy mentéshez azok valamelyikét kell megérintenünk. Aki valaha is próbálta, az tudja, hogy nagyon nehéz úgy tartani a kézi konzolt, hogy az ember ne érjen hozzá a hátoldali érintőpanelhez, így egy mentési helyet elhagyni legtöbbször csak 2-3-4 próbálkozás során sikerül. Ez a metódus az égvilágon semmit nem dob a játékélményen, teljesen felesleges volt beújítani a Vitás portokba.

God of War Collection (PS Vita)

Mi az akkor, ami miatt mégis lógó nyelvvel játszottam és játszottam ezzel az átirattal? Annak még mindig csak szuperlatívuszokkal illethető, remekbeszabott hangulata! Nagyon kevés olyan program létezik, amellyel ha elkezdek játszani, egyszerűen nem tudom letenni, és észre sem veszem, hogy közben eltelik x óra. A Ghost of Sparta című részt PSP-n szó szerint egy ültő helyemben toltam végig, pedig csak bele akartam pillantani, és majdnem ugyanez volt a helyzet a harmadik epizóddal is. A God of War Collection PS Vitás átirata is elérte nálam ezt a hatást, ami nem kis szó. Remekül adja vissza az első két epizód minden továbbit megalapozó hangulatát és nehézségét, amelyet immár az újabb kézi masina tulajdonosai is átélhetnek. Vannak hibái, vannak felesleges feature-jei, de az egész sava-borsa benne van ennek a remek, szerény véleményem szerint játéktörténeti jelentőségű sorozatnak. És a részenként 15-20 órás játékidőt akkor még meg sem említettem. Kell ennél több? ■

értékelés

God of War Collection

God of War Collection
Pozitívumok
 • Hosszú időre leköti az embert
 • Még mindig kiváló hangulat
 • Nagyon ötletes megoldások
 • Kellemesen nosztalgikus
 • Immár bárhol játszhatunk ezzel a két epizóddal is
 • Cross-Buy támogatás a PSN-ről vásárolva
 • Két játékot kapunk igen kedvezményes áron
Negatívumok
 • Semmi jelentős újítás
 • Felesleges érintővezérlés
 • Nincs felirat
 • Gyakran tölt – igaz, rövid ideig
8,0
grafika 7
hangok 9
játszhatóság 7
hangulat 9
God of War Collection
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
God of War Collection

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló