Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

MotoGP 14

MotoGP 14

Ennyit még sosem estél!

2014.07.10. 10:45 | szerző: csfefe | Ismertető/teszt

Újabb részéhez érkezett a MotoGP széria. A fő kérdés az, hogy idén vajon sikerült-e megcsinálni a Milestone-os srácoknak? Sikerült-e egy olyan, minden aspektusában pozitív produktumot letenniük az asztalra, amilyen eddig valahogy nem nagyon akaródzott összejönni? Vitathatatlan, hogy a MotoGP 13 már hangulatilag, ötletek és azok megvalósítása terén rendben volt, ám a grafikai megvalósítás finoman szólva is hagyott maga után kivetni valót. Lássuk, túl tudott-e nőni ezeken utódja.

MotoGP 14

A MotoGP 14 elindítását követően lágy zongoraszó mellett rögtön egy karakter-, azaz pontosabban fogalmazva pilótageneráló környezet fogad, ahol megalkothatjuk saját versenyzőnket. Miután igényeink szerint létrehoztuk karakterünket, a program lehetőséget ad az oktatómód kipróbálására. Ajánlott élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis elmond pár nem feltétlen nyilvánvaló dolgot. A billentyűzetes irányítást inkább nem részletezném, de valahol a mazochizmus és az öngyilkossági kísérlet között helyezkedik el félúton. Gamepaddel viszont egészen hamar ráéreztem az ízére. Összességében viszont az irányítás egyáltalán nem könnyű, minden rásegítést bekapcsolva is igen gyakori látogatója voltam a pályát övező füves és salakos részeknek.

MotoGP 14

Játékmódokat tekintve jelen vannak a már ismerős Instant Race, MotoGP Career, Grand Prix és Championship versenyformák. Itt viszont még közel sincs vége, ugyanis ezen a téren izgalmas újdonságok kerültek a játékba. A Real Events 2013-ban az adott év emlékezetes pillanatait élhetjük újra, míg a Challenge the Champions a nagy bajnokok kihívására ad lehetőséget. Karrier módban van egy saját kisbuszunk, ahol a versenyek közti pihenőben tehetünk-vehetünk. Laptopunkon megtekinthetjük az aktuális versenyhíreket, időről időre csapatot is válthatunk, variálhatjuk felszerelésünk, plusz ahogy egyre népszerűbbek leszünk, úgy rajongóink is lesznek. Versenyek előtt a depóban lehetőség van a motor átböngészésére, itt található a versenymérnök is. Az itt alkalmazott megoldás egy nagyon jó ötlet, ugyanis nem csak csúszkákat tologathatunk, hanem interaktív módon, adott kereteken belül meghatározhatjuk, min szeretnénk változtatni. Például ha kanyarokból kifelé a kigyorsítás nem megfelelő mértékű, avagy épp a bevétel előtti lassításnál akadnak gondjaink, akkor ezek fényében mennek végbe a módosítások. Multiplayer mód is van a játékban, azonban a teszt során nem szeretett volna működni a dolog, így ezt nem volt lehetőségem kipróbálni. Ettől független osztott képernyős és online módban száguldozhatnak, akik többjátékos örömökre vágynak.
(Negatív élményként ért, hogy a program néha elfelejti megadni a lehetőséget a kilépésre. Nincs dedikált kilépés gomb, így alapesetben Alt+F4 kombinációval vagy a főmenüben Esc gomb megnyomásával lehet befejezni a játékot. Ezt azonban a program hajlamos figyelmen kívül hagyni, ekkor következett a nehéztüzérség: Ctrl+Alt+Del.)

MotoGP 14

Ez eddig mind szép és jó, de a legutóbbi MotoGP rákfenéje a grafika volt, nem pedig a tartalom. Nézzük, túl tudott-e nőni elődje hibáin az idei változat. A játék alatt új grafikai motor teljesít, ami meg is látszik. Maximális beállításokon a látvány egészen szépnek mondható. Persze a helyén kell kezelni a dolgot, azért vannak említésre méltó hibák. A pálya menti szurkolók például 3D-sek, de ezt nagyon jól titkolják. Ahogy elszáguldasz egy-egy embertömeg mellett, nem mondanád meg, hogy azok ott különálló egyének vagy szimplán összefüggő papírmasé. Az, hogy egy több száz fős lelátó háromféle ember véletlen permutációja szerint van megtöltve már csak a hab a tortán. Ezek a dolgok viszont a játékmenethez nem igazán tesznek hozzá, a motorok szépen kidolgozottak, a pályák úgyszintén, bár a fű azért hagy némi kétséget, az esőről pedig inkább ne is beszéljünk.

MotoGP 14

Hangok terén a program ugyancsak elnyerte a tetszésemet. A 2014-es MotoGP szezon eredeti soundtrackje került a játékba, úgyhogy egyáltalán nem bóvli taktusok csendülnek fel az adott helyeken. A motorok hangja számomra szintén rendben volt, de ez elég szubjektív. Aki két keréken élte le a fél életét és meghallgatja, az lehet, hogy ezen mondat után erőszakot követne el ellenem, de nekem nem volt különösebb kifogásolnivalóm.

MotoGP 14

A MotoGP 14 összességében tehát kimondottan jól sült el. Nagyon sok tartalmat kínál, megfelelő körítésben, a hangulat pedig nagyon könnyen beránt. Az irányítás ugyan nem egyszerű, de megszokható. Grafika terén érezhető a javulás, ám van még hova fejlődni. Hangok szempontjából is hozza a játék, ami elvárható. A MotoGP 14 tehát garantáltan igen sok kellemes órát szerezhet, és nem csak a motorsport szerelmeseinek. ■

MotoGP 14
MotoGP 14MotoGP 14

A MotoGP 14 PC-re, PlayStation 3-ra és 4-re, PS Vitára, valamint Xbox 360-ra jelent meg. A cikk a PC-s verzió alapján készült.

értékelés

MotoGP 14

MotoGP 14
Pozitívumok
  • Élethű szimuláció
  • Tetszetős új játékmódok
  • Zseniális versenymérnök megoldás
Negatívumok
  • A grafika még mindig nem az igazi
  • Bugos a kilépés
Minimális rendszerigény: 2,4 GHz-es processzor, 2 GB RAM, GeForce GTS 450/Radeon 6850 videokártya 512 MB memóriával, 18 GB HDD
Ajánlott konfiguráció: Intel Core i7 vagy hasonló kategóriájú AMD processzor, 4 GB RAM, GeForce GTX 780/Radeon R9 290X videokártya 2 GB memóriával, 18 GB HDD, Windows 7/8
8,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
MotoGP 14
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
MotoGP 14

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló