Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Habitat: A Thousand Generations in Orbit

Új műfaj születőben: túlélő űrstratégia.

2014.07.14. 20:00 | szerző: jeszkar | Előzetes

Miért fontosak az indie játékok? Nem azért, mert sok esetben jobbak, mint az AAA kategóriájú címek, hanem azért, mert az indie fejlesztőknek megvan a lehetőségük (vagy inkább mondjuk úgy, több lehetőségük van), hogy olyan zsánerekkel kísérletezzenek, amelyek eddig nem nagyon léteztek. A 4gency nevű fejlesztőcég első játéka pont ilyen.

Habitat: A Thousand Generations in Orbit

A Habitat: A Thousand Generations in Orbit egy túlélő űrstratégiai játék. Célja, hogy űrbázisokat építs, azokat működésben tartsd, gondoskodj a nyersanyagokról (oxigén, energia stb.) és küzdj meg az ellenséges bázisokkal. Ez eddig akár egy szimpla RTS-nek is hangozhat (leszámítva, hogy egységek helyett a bázisoddal hajtod végre az offenzívákat), a különlegessége viszont az a játéknak, hogy gyakorlatilag az egyetlen erőforrás, ami maradéktalanul a rendelkezésedre áll az építkezéshez, az az űrszemét és annak rengeteg variánsa. Vannak itt egyszerű dolgok, mint hajtóművek vagy rakétafegyverek, de találhatunk konténereket, metrókocsikat, de meg lehet találni a lézersugárral felfegyverzett szabadságszoborfejet is, sőt az egyik ellenséges űrállomásnak az Eiffel torony az alapja. (Az ilyen pillanatokban azon is elgondolkodtam, hogy a fejlesztők komolynak szánják-e a játékot.) A kész játékban majd a különböző űrszemeteket többféleképpen is hasznosíthatod. Például egy hajtómű segíthet mozgatni az űrállomásodat, de ha menet közben lecsatolod, akkor fegyverként is használhatod.

Habitat: A Thousand Generations in Orbit

Tehát adott az egyedi ötlet, de mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. A próbaverzióba elég kevés minden került bele, és egy-két dolgot még a fejlesztők sem árultak el. Például, hogy a sandbox részen túl lesz-e a játéknak egy rendes kampány része. Igazából még a történetről sem sokat lehet tudni. (A Földet elpusztították a „nanogépek” – mindössze ennyit.) Mindenesetre a készítők elmondása szerint az is gazdag lesz, de egyelőre csak bizakodni lehet.

Habitat: A Thousand Generations in Orbit

A grafikára meg az audio részre most nem térek ki, túl korai lenne még. Amivel viszont szeretnék foglalkozni, mert komoly problémája lehet majd a végleges verziónak, az a fizika és a mozgási nehézségek. Irányítani jelenleg nem egyszerű, különösen amikor gyors koordinált mozgásokat kell végrehajtanod (például csataszituációkban). A másik probléma, hogy néha a sebzési rendszer sem működik logikusan. Ilyen volt például a következő helyzet: nem szerettem volna megközelíteni az állig felfegyverzett ellenséges űrállomást az elsődleges bázisommal, ezért úgy döntöttem, hogy egy teherszállító óceánjáróra hajtóműveket szerelek, és nekivezetem az ellenségnek. A terv azonban nem működött, a bázisnak mindez meg se kottyant, annak ellenére, hogy amikor másnak vezettem neki, akkor azt széjjelzúzta.

Habitat: A Thousand Generations in Orbit

Az is kérdéses még, hogy menyire lesz nehéz a Habitat. Olyan dolgok, mint a mentés teljes hiánya komoly problémát jelenthet egy olyan játékban, ahol a hosszan épített bázisodat nagyon precízen kell mozgatni, mert elég egy rossz mozdulat, hogy elveszíts mindent.
Azonban ha tényleg összejön az, amit a fejlesztők szeretnének, akkor talán egy érdekes játék születhet a Habitat: A Thousand Generations in Orbitból. Van benne potenciál, az biztos, viszont elég sok ponton elbukhat még. Akárhogy is lesz, simán lehetséges, hogy egy új műfaj fog születni. ■

Habitat: A Thousand Generations in Orbit
Habitat: A Thousand Generations in OrbitHabitat: A Thousand Generations in OrbitHabitat: A Thousand Generations in Orbit
HABITAT: A Thousand Generations in Orbit
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
HABITAT: A Thousand Generations in Orbit

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló