25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Hatoful Boyfriend

Romantika vagy horror vár a játékosokra a vizuális novella történetének a végén?

Írta: Bett.y

Hato Moa japán képregényrajzoló népszerű vizuális novellája, a Hatoful Boyfriend meglepő fordulatokat tartogat. Ahogy feltehetően a készítő számára is meglepő fordulatnak számított, amikor a három évvel ezelőtt áprilisi tréfának szánt Flash alkotás népszerűsége egyre csak nőtt, és lám, a Steamen keresztül mostanra hozzánk is eljutott, igaz, csak angol és japán nyelven.

Hatoful Boyfriend

Sokáig kerestem a megfelelő szavakat a játék hangulatának és típusának a körülírásához, mert ami először eszembe jutott a főmenü láttán, azaz a romantikus vizuális novella nem fedi teljesen a valóságot. A főszereplő egy középiskolás lány, aki most kezdi a második szemesztert. De már az első nekifutásom végén a főszereplőt kegyetlenül megölték, ami romantikus történethez képest elég váratlan fordulat volt. Végül úgy tudnám összefoglalni, hogy a Hatoful Boyfriend egy fordulatokkal teli történet, amelyben minden döntésünk után más és más események követik egymást. A játékoson múlik, milyen típusú sztori kerekedik ki belőle, és mi lesz Hiyoko Tosaka sorsa, egyáltalán túléli-e a félévet...

Hatoful Boyfriend

A játék grafikája a japánban népszerű mangák stílusát tükrözi, színes, mesébe illő rajzokkal illusztrálták a történetet, a madarakat kivéve. Azok ugyanis nem rajzoltak, hanem fotók. Bevezetésképpen főhősünk elmondja, hogy a St. PigeoNation’s Institute diákja, ahova tehetséges madarak járnak és ahol egyedüli emberként tanul. Közben megjelenik egy jó barátja és osztálytársa, Ryouta, ezzel elindul a beszélgetés közöttük. Az első választási lehetőségig körbevezet minket az iskolában, bemutatva a további szereplőket: az osztályfőnököt, a kedves és híres matematika-professzort, egy hiperaktív osztálytársat, aki a futócsapat tagja, az új osztálytársat, aki vagyonos arisztokrata családból származik és testvérét, egy népszerű felsőbb évest, valamint a hátborzongató iskolaorvost. A szereplők főleg galambok, bemutatásuk során nevük mellett megkapjuk rövid jellemzésüket is. Az állandó szereplőkön kívül időnként más madarak is felbukkanhatnak, mint papagájok, kakaduk vagy sólymok. Ebből a kezdésből akár egy egyszerű iskolai témájú romantikus történet is kialakulhat, de ezután következik az első választás, és elindítjuk a mi történetünk.

Hatoful Boyfriend

Olyan egyszerű választási lehetőségek döntenek a történet irányáról, mint például hogy becsukunk-e egy nyitva maradt fiókot. Mi választhatjuk meg, ki legyen főhősünk következő beszélgetőpartnere, milyen klubfoglalkozásra járjon, kivel menjen el a különböző eseményekre, kinek adjon ajándékot, menjen-e dolgozni, valljon-e szerelmet vagy utasítson vissza valakit. Ahogy azt is mi dönthetjük el, hogy feltegye-e a kellemetlen vagy éppen kíváncsiskodó kérdéseket a környezetének, amin akár az élete is múlhat. A választásokat ugyan más és más történeti szál követ, de vannak olyan iskolai és kulturális események, amelyek időponthoz kötöttek, csak másképpen éli meg a főszereplő ezeket – persze ha egyáltalán megéli. De az, hogy mi történik az egyes ilyen alkalmakkor, már a választásokon múlik. Ilyen események a különböző iskolai fesztiválok, a szintfelmérők és még más hasonló, a japán iskolai és kulturális szokásoknak megfelelő rendezvények. Az egyik szereplő nem ismeri a japán szokásokat, így ha vele beszélgetünk, a főszereplő elmeséli neki azok hátterét, így mi is többet fogunk tudni róluk.

Hatoful Boyfriend

A Hatoful Boyfriend főhőse elvileg ember, bár amikor úgy jellemezték, hogy vadászó-gyűjtögető életet él, és később kiderült, hogy egy barlangban lakik, kissé elbizonytalanodtam, nem átverés-e ez az egész, és valójában nem egy állatról van-e szó. A történet során aztán ezekre a sejtelmes megjegyzésekre is megkaptam a választ, azonban csak akkor, ha az egyik történeti szál mentén haladtam. Igen sok befejezéshez juthatunk el a játékban, ezek közül pedig nem mind meséli el, hogy miért is vannak galambok az iskolában. (Akit nem érdekel a magyarázat, az folytassa a következő bekezdéssel az olvasást!) Az egyik szál során az derült ki, hogy az emberek egy fertőzés miatt megtizedelődtek, és mindössze néhány millióra csökkent le a létszámuk, mindeközben pedig a madarak nagy evolúciós fejlődésen mentek keresztül. De azt, hogy az okos madarakon kívül milyen következményei voltak a fertőzésnek, azt már más és más befejezésekből ismerjük meg.

Hatoful Boyfriend

A Hatoful Boyfriend egy nagyon szerteágazó kalandjáték, amelyben a játékos egyetlen feladata, hogy döntéseket hozzon, amelyek aztán meghatározzák, milyen befejezése lesz a történetnek. Aki szereti a kiszámíthatatlan, fordulatos sztorikat, azoknak érdekes játék lesz. A (madár)iskolai élet pedig igen veszélyes, ha nem jó személyekkel barátkozik az ember, de ugyanúgy vidám iskolai bolondozás vagy romantikus történet is kialakulhat belőle, ahogy akár krimi, horror vagy thriller is lehet a sztori vége.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Változatos befejezési lehetőségek
  • A változatos zene hosszabb idő után sem válik monotonná
Negatívumok
  • Fura, hogy a madarakat nem rajzolták
  • Lehetne narrátorhang is a szövegek mellett

További képek

  • Hatoful Boyfriend
  • Hatoful Boyfriend
  • Hatoful Boyfriend

Hatoful Boyfriend

Platform:

Fejlesztő: Mediatonic

Kiadó: Devolver Digital

Megjelenés:
2014. nyár PC
n/a: Mac, Linux, PSV, PS4

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!