Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Video Games Live

A koncertet követően az egyik zenésszel is beszélgettünk élményeiről.

2014.11.24. 11:48 | szerző: Dino | Egyéb

Különleges eseménynek adott helyet november 16-án este a Syma Rendezvényközpont C csarnoka. A rengeteg videojáték zenéjét komponáló Tommy Tallarico első ízben 2005-ben bemutatott Video Games Live produkciója érkezett ugyanis Budapestre. És hogy mi ez? Az elmúlt évtizedek legismertebb videojátékainak zenéjéből szőtt koncert, amelyen szimfonikus zenekar, kórus és szólista is közreműködik, no és persze maga Tommy Tallarico, elektromos gitárral a nyakában. Az este exkluzivitását növelte, hogy pont ez volt a 300. előadás (ami miatt egy tortát is a színpadra vittek), amelyet ráadásul hazai együttes, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar asszisztált. A fellépők között nagy meglepetésemre egy ismerős arcot fedeztem fel, így a koncert után az egyik klarinétost, Győrffy Zsófiát kérdeztem a koncertről és az ahhoz vezető útról.

Video Games Live

„A felkészülés lényegében ugyanolyan volt, mint máskor, hagyományos zenekari próbák voltak ezek is.” – kezdte Zsófi. „Tommy irányított mindent. Már 300 ilyen fellépést megcsinált, így volt elég tapasztalata hozzá.” A koncert során mindegyik szám mögött háttérvetítés volt, természetesen az aktuális játékból összevágott video futott. „Mindenkinek volt egy fülhallgatója, azon keresztül hallhattuk a mérőt.” – mesélte ennek kapcsán Zsófi. „Nagyon pontosan kellett igazodnunk a vetítéshez.” Tommy a koncert során igen közvetlenül viselkedett, nem egyszer hosszú kommentárral vezetett fel egy számot, és már a nyitásnál is hosszú perceken keresztül fejtette ki, miért is csinálja ezt az egészet. És milyen volt a zenekar szemszögéből? „Teljesen ugyanígy viselkedett! Viccelődött, beszélgetett mindenkivel.”

A zenekar első hegedűsén látszott, hogy aktív videojátékos lehet, a Square Enix említésére például széles mosollyal az arcán bólogatott hevesen. (Az meg külön vicces volt, amikor Tommy mellé állt: legalább egy fejjel volt alacsonyabb a hegedűsnél.) A megszállott gamerség persze nem volt elvárás az együttes tagjaitól: „Szeretem a videójátékokat, de nincs időm játszani velük. Azt viszont nem tudom, hogy a zenekarban mennyi a gamer.” – mondta Zsófi. „Néhány bejátszást azért felismertem, főleg a régiek közül, mint például a Duck Huntot.” A játékzenék között ugyanis egy-egy mókás video is látható volt a vetítővásznon, leginkább a YouTube-ról ismert összeállítások (például Rémi Gaillard élő Pac Man rohangálására hasonlító video, vagy egy Frogger vs GTA szösszenet).
„Volt pár csereember a zenekarban, mert nem mindenki tudott ilyen sokáig távol maradni itthoni munkáitól. De amúgy nem volt nehéz betanulni a számokat, mert eléggé adták magukat.” – mesélte még a turnéról Zsófi. „A közönség lényegében mindenhol ugyanúgy tombolt, számunkra azonban természetesen jobb érzés volt hazai színpadon fellépni, ráadásul itt ismerősök, családtagok is voltak a közönségben.”

Video Games Live

Emlékezetes volt tehát ez a novemberi este, mind a produkció résztvevői, mind pedig a közönség számára. Kíváncsian várjuk, lesz-e folytatás, mivel Tommy a búcsúzásba beleszőtte, hogy „jövőre találkozunk” – vajon csak udvariasság volt, vagy tényleg várható a turné folytatása Magyarországon is? Előbb-utóbb biztos kiderül. Ha pedig még többet szeretnél olvasni a koncertről, LordMatteo blogjában megtalálod az ő beszámolóját. ■

Fotók: Video Games Live @ Facebook

hozzászólások (1)

LordMatteo
LordMatteo 2014.11.24. 15:17
Köszönöm a linket, bár a macskakaparásomat nem nevezném beszámolónak. Az ott leírt egy-két apróság ellenére is abszolút pozitív élmény a koncert, jövőre is szeretnék jegyet nyerni. :D
ajánlott olvasnivaló