Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

BlazeRush

Apa, mesélj arról, amikor a Super Mario Kartban felvetted a gépágyút és halomra lőttél mindenkit a pályán!

2014.12.02. 09:50 | szerző: HFEFE88 | Ismertető/teszt

Bizonyára hozzám hasonlóan sokan emlékeznek még a régi idők arcade autós játékaira. Hosszú órákig képesek voltak a monitor vagy a játékgép elé szegezni az embert pixeles látványvilágukkal és egyszerű, de pörgős játékmenetükkel. Soha nem fogom elfelejteni az élményt, amikor gyerekként barátaimmal egész délutánokat töltöttünk virtuális versenyzéssel. Habár azok az idők elmúltak, az arcade játékok kora korántsem áldozott még le. A Targem Games jóvoltából egy egész pofás és könnyen megtanulható kis játékkal gazdagodott az autóversenyzős programok garmadája a BlazeRush személyében.

BlazeRush

Különösebb háttértörténettel nem igazán találkozunk játékunkban. A program követni próbálja a régimódi trendet, miszerint a játékba elég, ha csak belépsz, és már hasíthatsz is előre. Mindenesetre alaphelyzetként adott egy univerzum, ahol különféle környezetekben extrém, zúzós „autóversenyeket” rendeznek, amelyeken nincs kegyelem.

BlazeRush

Első ránézésre az embernek olybá tűnhet, mintha programunk a régi Nintendo játék, a Super Mario Kart és a Halálfutam című film furcsa hibridje lenne háromdimenziós köntösben. Ugyanis lövöldözni fogunk, ó de még mennyit. A futamok során a pályára pottyanó muníciós dobozok segítségével szert tehetünk gépágyúra, fűrészlap- vagy épp rakétavetőre, de akár nitróra is. Amellett, hogy ezek használata elég szórakoztató, fontos játékmenetbeli szerepük is van, mert képesek vagyunk komoly hátrányba vagy egyenesen a pusztulásba taszítani vele egyik másik ellenfelünket.

BlazeRush

Választható versenygépeink a megszokott módokon különböznek egymástól. Ülhetünk repülő autóba, amely jól gyorsul, de nehezen kezelhető, vagy nehéz tankszerű gépezetbe is, amely viszont jobban irányítható, de lassabb stb. Ezeket alapjaikban három tulajdonság jellemzi: gyorsulás, kezelhetőség és masszívság. Ahogy haladunk előre a karriermódban, úgy nyílnak meg sorra a különböző karakterek és a néha meglehetősen futurisztikus kinézetű járgányok. A futamok egész változatosak. Személyes kedvencem a túlélő módként jellemezhető verseny, amikor egy hatalmas zúzó darálógépezet elől kell pár körön át menekülni, és az nyer, akinek többször sikerül utolsóként ócskavassá válnia. Persze azért képviseltetik magukat a standardnak mondható körversenyek és az időmérő futamok is, ahol ugyanúgy szanaszét lőhetjük a gépi ellenfeleket vagy játékostársainkat.

BlazeRush

Azonban egy nagy hátránya van a programnak, ez pedig az irányítás. Élesebb kanyarokat bevenni egyenesen rémálom, és ha ez nem lenne elég, sok esetben a pálya széléhez való ütközés is megkeserítheti az életünket bizonyos járműtípusok esetében. Esélyeink azonban nem fogytak el, mivel a játék visszateleportál minket a pályára, ahol új akadályként a kamerával küzdhetünk meg. Igen, mert bizony a kamerapozíció a másik, ami nem fog sokat segíteni rajtunk. Egyesek vehetik kihívásnak, én viszont módfelett idegőrlőnek találtam, amikor az első helyen azt sem tudtam, hogy most merre is van az irány és fejest ugrottam a pályát szegélyező szakadékba. Egy szó, mint száz, ezekért jár a fekete pont.

BlazeRush

Ejtsünk pár szót a multiplayer részről is. Gyakorlatilag ugyanazok a lehetőségek érhetőek el itt, mint az egyszemélyes módban, mindössze annyi a különbség, hogy emberekkel szemben próbálunk talpon maradni. Tagadhatatlan, hogy ez a rész akkor érvényesül a legjobban, ha például egy fárasztó nap után egy-két barátunkkal törjük-zúzzuk egymást halomra.

BlazeRush

Megjelenés szempontjából nem szabad túl sokat várni a játéktól. Csúnyának nem mondanám, talán még illik is a grafika ehhez a játékhoz. Egyszerű, ugyanakkor mégis pofás, a fény-árnyék hatások és az effektek is sokat dobnak a hangulaton, pláne amikor mindenki fel van fegyverezve és megállás nélkül megy a lövöldözés meg a temérdek robbanás. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ez egy arcade jellegű játék, amelynek nem célja, hogy AAA minőségű grafikai élményt nyújtson. Ugyanakkor a karakterek rajzolt portréi képesek felébreszteni a régi idők játéktermi hangulatát.
Hangok tekintetében a felhozatal elég gyér. Vannak zenék, de minek. Saját magamon azt vettem észre, hogy egy-két óra játék után olyan, mintha nem is hallanám már a faék egyszerűségű dallamokat. Az effektek hangjai viszont egész hatásosak, ha másért nem is, emiatt legalább érdemes békén hagyni a hang beállításainkat.

BlazeRush

Összegezve, a BlazeRush egy egyszerű, de szórakoztató túlélő autóversenyzős játék. Ha a fenti hibákat képesek vagyunk elnézni, és vágyunk egy kis laza és gyors feszültség-levezetésre, akkor azt hiszem, ez egy ideális játék lesz pár óra erejéig. ■

BlazeRush
BlazeRush

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló