Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dragon Age: Inquisition Dragon Age: Inquisition

Dragon Age: Inquisition

A Dragon Age név ismét régi fényében tündököl.

2014.12.02. 15:45 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

A Dragon Age sorozat immár 5 éves múltra tekinthet vissza, a BioWare szakemberei által készített széria első része ugyanis 2009 novemberében jelent meg. A Dragon Age: Origins egy kiváló játék volt, amely a széleskörű kritikai siker mellett a játékosokat is lenyűgözte. Az alapjátékhoz megjelent, Awakening című kiegészítő szintén remekül sikerült, aztán sajnos a folytatásnál – számomra legalábbis – valami eléggé félrement. A 2011-ben megjelent Dragon Age II-ben én személy szerint nagyot csalódtam, és akármennyire imádtam az első részt, a repetitív helyszínekkel és egyszerűsített harcrendszerrel megvert folytatást végig sem játszottam. Most pedig elérkeztünk a Dragon Age: Inquisition címmel ellátott harmadik részhez, amelyet annyira nem is vártam a második rész okozta csalódás miatt. A pontszámra rátekintve hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ezúttal kitett magáért a BioWare, az ismertető pedig körbejárja, hogyan sikerült ismét a csúcsra juttatni a szériát.

Dragon Age: Inquisition

A játék története a megszokott világban játszódik, azonban most jóval nagyobb területen lesz lehetőségünk kalandozni. Nemcsak Ferelden kiterjedt tájain barangolhatunk, hanem a francia hatásokkal tarkított Orlais területét is bejárhatjuk. Ismét egy új hőst alakítunk, és a kezdetekkor egy kikérdezés kellős közepén találjuk magunkat. Minket gyanúsítanak egy pusztító erejű robbanásért, amikor láthatóan fogalmunk sincs, hogy mi történt. Kikérdezőnk, Cassandra aztán magával cipel segítségként egy közeli hasadék bezárásához, amelyen démonok özönlenek át a világunkba. Több helyen jelentek meg ezek a zöld színnel az égbolton örvénylő hasadékok, amelyek hatalmas veszélyt jelentenek a világunkra. A segítségünkkel sikerül bezárni a portált, és ezután összeverődött kis csapatunkkal létrehozzuk az inkvizíciót, amelynek célja a démoni erők legyőzése a hasadékok bezárásával, emellett pedig a mágusok és a templomosok között dúló harcokra is erőteljes befolyással leszünk a játék során. A sztori az ígéretes, bár kissé elcsépelt kezdőpontból fordulatosan halad tovább, ahol saját döntéseink határozzák meg az események további kimenetelét. A történetre nem lehet panaszunk, kiválóan ágyaz meg a rengeteg lehetőséggel kecsegtető, változatos játékmenetnek és emellett sok régi ismerőssel is találkozni fogunk.

Dragon Age: Inquisition

Az alap játékelemek ismerősek lesznek az előző részek és az RPG stílus rajongóinak. Ismét sok beszélgetésben, karakterfejlesztésben, tárgyrendezgetésben és természetesen harcban lesz részünk. A kezdőterepen rögtön bele is melegedhetünk a diskurzusokba, amelyek különösen a társainkkal folytatva lesznek érdekesek. Az eddig megismert BioWare játékokhoz hasonlóan ezúttal is fontos a rokonszenv építése, és bizony most is lehet románcokat kialakítani a velünk együtt harcoló karakterekkel. Az inkvizíció egyik vezető egyéneként nagyon fontos befolyásunk növelése, amelyet számos módon érhetünk el. Az erődünkben fellelhető stratégiai asztalon ügynököket küldhetünk ki különböző küldetésekre, de befolyást növelhetünk ellenséges erődök elfoglalásával és különböző küldetések teljesítésével is. A küldetések során rengeteg kemény döntést kell meghoznunk, amelyekkel életek sorsáról kell döntenünk.

Dragon Age: Inquisition

Aki tehát szeret beszélgetni és a karaktereket részletesen megismerni, nagyon jól elmerülhet a játék ezen részében, azonban aki a szörnyek kardélre hányásában leli örömét, azt is bőséggel megkapja. A harc alapvetően a második részhez hasonlóan ismét valós idejű, de bármikor megállíthatjuk, hogy egy elég jól átlátható taktikai módban szépen megtervezzük következő lépésünket, majd az idő újra elindításával karaktereink végrehajtják parancsainkat. Azért megjegyzem, hogy normál nehézségi szinten csak a legnehezebb csatákban, főleg a főellenfeleknél szorulunk a taktikai módra, sűrűbb alkalmazása a hard nehézségtől válik szükségesebbé. Társaink mesterséges intelligenciája egyébként meglepően jól teszi a dolgát, de be is állíthatunk pár alapvető viselkedési mintát hozzájuk (pl. hogy mikor és mennyi gyógyító italt használjanak fel). A gyógyítás az eddigiektől eltérően zajlik, most nincsenek gyógyító mágiák, hanem a pihenések között megadott számú gyógyító italból kell gazdálkodnunk. Persze ez eléggé messze áll az első rész harci megoldásaitól, ennek ellenére szerintem továbbra is nagyon élvezetes megvívni a harcokat. Aki pedig a régi RPG-k keltette nosztalgiára vágyik, annak ott a Wasteland 2 és a jövőre érkező, nagyon ígéretesnek látszó Pillars of Eternity.

Dragon Age: Inquisition

A karakterfejlesztés is egyszerűbb, mint eddig volt. A karaktergenerálásnál fajunk és osztályunk kiválasztása után leginkább karakterünk külsejének részletes testre szabásával pepecselhetjük el az időt. A játék közbeni fejlődésénél pedig a szintlépések során kapott pontokat oszthatjuk el a skillfán lévő képességek és varázslatok között. Tehát egyáltalán nincs ráhatásunk attribútumaink növekedésére. Természetesen ettől függetlenül most is komolyan meg kell gondolnunk, hogy milyen képességekre tesszük a nehezen megszerzett pontokat.
Ami viszont sokkal jobban kidolgozott a korábbiakhoz képest, az a crafting rendszer. A kismillió fellelhető fegyver és páncél nagyon egyszerűen és sokféle módon fejleszthető tovább, sőt az alapoktól kiindulva egyedi fegyvereket is alkothatunk tervrajzok segítségével. Ehhez természetesen alapanyagokat is be kell szereznünk, úgyhogy szorgosan gyűjtögethetjük a természetben a különböző virágokat és érceket. Ehhez kapcsolódóan az inventory megvalósítása szerintem jól sikerült, egy megfelelően átlátható felületet kaptunk, ahol könnyen el lehet igazodni.

Dragon Age: Inquisition

Az eddig felsorolt játékelemek egy rendkívül jól kiforrott rendszerben kelnek életre, amelyhez hozzájárulnak a nagyon változatos, akár lóháton is bejárható területek. Embertelen mennyiségű küldetést, mellékküldetést, egyéb tennivalókat lelhetünk fel a részletesen kidolgozott terepeken bandukolva, ezáltal rengeteg játékórát bele lehet ölni a játék világának felfedezésébe. Simán 100 órát is eltölthetünk úgy, hogy még mindig maradnak felfedezetlen érdekességek és megoldatlan küldetések.

Dragon Age: Inquisition

Ez az összetett játékvilág gyönyörű grafikai körítéssel került megvalósításra, magával ragadó hangulattal ajándékozza meg a csodaszépen megalkotott területeket. Az effektek, az animációk és a karaktermodellek egyaránt jól kidolgozottak, bár az arcoknál érezhető a már máshol is tapasztalt viaszbábu jelleg. Ugyan találkoztam pár programhibával, de a földbe és tereptárgyakba lógó végtagok a furcsa látványtól eltekintve nem akadályozták a játékélményt. Ami viszont eléggé csökkentette az élvezeti értéket számomra, az a PC-s verzió irányítása. Az, hogy csak a billentyűzettel lehet haladni és az egérrel kattintva nem indulunk el célunk felé, valamint a jobb egérgombbal lehet csak nagyon körülményesen forgatni a kameraállást, kész agyrém. Gyorsan át is tértem kontrollerre, amivel már nagyságrendekkel jobban lehet boldogulni. A hangok, szinkronhangok és zenék a BioWare-től megszokottan első osztályúak, és a gépigény is elég jól skálázható (bár nekem érdekes módon a játékbeli átvezetőknél szaggatott be rendszeresen).
Eddig még nem szóltam arról, hogy van egy különálló co-op multiplayer része is a játéknak, amely tovább bővíti az eddig is tetemes méretű tartalmat. Itt az egyjátékos részhez képest egy különböző karakterrel kell társainkkal együtt csatáznunk. Ezek a terepek csak az adrenalindús harcokra lettek felépítve, és egy további lehetőséggel színesítik a játék amúgy is gazdag lehetőségeinek tárházát.

Dragon Age: Inquisition

Az eddig leírtakból kitűnhet, hogy nagyon élveztem a Dragon Age: Inquisitionnel eltöltött időmet, és ez alapján bátran ajánlom minden modern-RPG rajongónak. Egy óriási tartalommal és széles körű lehetőségekkel megáldott, minden részletében finomhangolt alkotással gazdagodhatunk, ha beszerezzük a játékot, amellyel a BioWare a szememben kiköszörülte a sorozat második részével ejtett csorbát. A régi szerepjátékokért rajongók viszont elővigyázatosan közelítsenek, hiszen ez már nem az a Dragon Age, amit az Originsszel megismertünk. Az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy modernsége mellett egy tökéletes alkotás, amely az idei év legjobb RPG-i közé tartozik. ■

Dragon Age: Inquisition
Dragon Age: InquisitionDragon Age: InquisitionDragon Age: InquisitionDragon Age: InquisitionDragon Age: InquisitionDragon Age: InquisitionDragon Age: Inquisition

A Dragon Age: Inquisition PC-re, PlayStation 4-re és 3-ra, valamint Xbox One-ra és 360-ra jelent meg. A cikk a PC-s verzió alapján készült.

értékelés

Dragon Age: Inquisition

Dragon Age: Inquisition
Pozitívumok
  • Óriási, változatos játékvilág rengeteg tennivalóval
  • Komoly hatással bíró döntések
  • Jól kialakított crafting rendszer, akciódús harcok
  • Kiváló grafikai megvalósítás
Negatívumok
  • Nagyon nehézkes irányítás billentyűzettel és egérrel
  • Pár felbukkanó programhiba
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
Dragon Age: Inquisition
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Dragon Age: Inquisition

hozzászólások (7)

Sucee
Sucee 2014.12.04. 14:41
Második mondatodra +1, hiába akaszt ki időről időre pár hülye megoldással, képtelen vagyok abbahagyni, ha sikerül végre leülnöm elé. :)
myotan89
myotan89 2014.12.04. 18:06
Én csak az Originssel toltam, ami sztem mestermű. Kíváncsi lennék rá -aki eddig játszott az Inquisitionnal- milyenek a benyomásai, szigorúan az első részhez viszonyítva?
Egy kissé nem csalódás hozzá képest?
Keelia
Keelia 2014.12.05. 14:06
Nos, aki az Originst szerette nagyon... annak lehet kissé csalódás lett, mert már nem követi a hagyományos RPG stílust. Szóval aki a hagyományosat preferálja, sok taktikázással, az szerintem csalódhat, mert a DA:I bár tartalmazza a taktikus nézetet is, sehol sem ajánlják, és nem véletlenül. De ha nagyon jó szereplőgárdát, és történetet szeretnél, akkor nem hinném, hogy fogsz.
myotan89
myotan89 2014.12.05. 17:12
Köszönöm a választ.
Gondoltam, hogy kár reménykedni, persze ettől függetlenül majd ki lesz próbálva...Kár hogy nem a wardenes szálat vitték tovább, egyszer történne úgy vmi ahogy szeretnénk:P
Na majd a Witcher 3;-)
Keelia
Keelia 2014.12.05. 20:54
Ismétlem, ha egy teljesen ugyanolyan játékot vártál, mint az Origins, talán csalódni fogsz, de attól még nem lesz rossz játék, sőt :)
Witcher 3 mondjuk tényleg várósabb cím, ezt elismerem :D
ajánlott olvasnivaló