25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Helldivers

Élvezetes kooperatív lövöldözés a világűrben.

Írta: Barnabás

A Helldivers egy felülnézetes lövöldözős program, amelyet a Magickát is elkészítő svéd Arrowhead Game Studios fejlesztett. A kizárólag PlayStation konzolokra elérhető, négyszereplős lokális és online kooperatív móddal bíró játék kiváló szórakozást biztosít, amelynek összetevőit az alábbi sorokban kicsit részletesebben is kifejtem.

Helldivers

A játék sztorija nem különösebben kidolgozott, de nincs is szükség egy lövöldözős programnál a legapróbb részletekig megalkotott háttértörténetre. A Szuper Föld demokratikus koalíciójának színeiben harcolunk, amely a propaganda szerint a világegyetem népének függetlenségéért és az elnyomás ellen, a felszabadításért harcol. A Starship Troopers hangulatát felidéző világban sok áthallást találunk a jelenlegi kormányok hangzatos propagandáival, de nem veszi túl komolyan magát a játék, ez csak egy sajátos hátteret nyújt a három idegen faj elleni csatákhoz. A rövid tutorial után űrhajónkon találjuk magunkat, ahol elvégezhetjük a szintlépések után kapott pontjaink elosztását különböző fejlesztésekre, valamint innen választhatjuk ki a világtérképen a következő bolygón található missziónkat. A térképen rengeteg küldetést vállalhatunk el, amelyeket főleg a nehézségi fokuk és az ellenféltípusuk határoz meg. Háromféle ellenséggel küzdünk majd meg: az űrbogarak mellett lövöldözhetünk kiborgokra és technológiailag fejlett, robotokra hasonlító illuminátusokra. Az egyes harcterek véletlenszerűen generáltak, és a végrehajtandó feladatokban sok hasonlóságot találunk: alapvetően vagy el kell foglalnunk, fel kell robbantanunk létesítményeket, meg kell tartanunk egy területet, vagy kísérgetni kell embereket és bizonyos helyre hurcolnunk tárgyakat. Minden küldetés azzal végződik, hogy az evakuálási ponton ki kell várnunk megmentő űrsiklónkat a folyamatos támadások közepette. Az értékelést és az ennek megfelelően kapott XP-t, valamint az egyéb jutalmakat pedig annak függvényében kapjuk, hogy mennyi részfeladatot tudtunk végrehajtani, mennyiszer haláloztunk el és mennyien jutottunk ki végül élve a bolygóról.

Helldivers

Látható, hogy ez a küldetésstruktúra azért hosszú távon kissé monotonná válhat, amelyet a folyamatosan pörgő harc, a kemény nehézség és a kooperatív játék örömei feledtetnek. Egyjátékos módban is játszható a Helldivers, de tapasztalataim alapján sokkal élvezetesebb becsatlakozni más játékosokhoz, vagy saját barátainkkal négyes csapatban irtani a hordákban támadó idegen csúfságokat. Így is meg fogunk izzadni a vérre menő küldetésekben, de egyedül sokszor tényleg teljesíthetetlenné válnak a kegyetlen ellenfelek százaival folytatott összecsapások. A küldetések elején választhatunk fegyvert a többnyire szokásos kínálatból és az úgynevezett stratagemeket is itt választhatjuk ki, amelyek különböző offenzív és defenzív segítségeket nyújtanak a harcok során. Ezeket az űrhajónkról hívhatjuk le a csatatérre az iránygombok alkotta különböző kombinációk beütése útján (a teljesítendő részfeladatoknál is el kell végeznünk ilyen szekvenciákat), és lövegtornyoktól kezdve nehézfegyvereken, valamint lőszerutánpótláson át robotpáncélokig, szőnyegbombázásig terjednek. Ezeket a stratagemeket a játék során oldjuk fel folyamatosan, és remekül mélyítik a program összecsapásainak taktikai lehetőségeit. Arra is nagyon vigyáznunk kell, hogy hova fog érkezni a lehívott szeretetcsomag, mivel a fejünkre dobott segítség könnyen halálunkat okozhatja. A baráti fegyvertűz sem kikapcsolható a Helldiversben, így nagyon oda kell figyelni, merrefelé öntjük az ólmot gépágyúnkból. Bizony, többször előfordult, hogy társaim tettek el véletlenül láb alól a hamar kialakuló káoszban. Oda kell figyelnünk egymásra, annál is inkább, mert itt pár találattól fűbe harapunk, a lőszerkészlet igen véges, valamint egyes fegyverek újratöltési ideje is hosszú tétlenségre kárhoztat. A jól pozícionált csapatmunka esszenciális a túléléshez, amelyet könnyíthetünk az őrjáratok gyors eliminálásával. Az ellenfelek ugyanis többnyire kis őrjáratokban grasszálnak a terepen, amelyek pillanatok alatt tudnak erősítést hívni. Ha ez bekövetkezik, akkor jön a nagy hirig, ugyanis a megjelenő ellenfelek közül is érkezhet újabb erősítés, és könnyen kialakulhat egy végeláthatatlan ellenfélhorda gyorsan felőrlő rohama. Tehát a harcokat összeszokottan, gördülékenyen kell megvívni, tulajdonképpen a játék lényegét ezek a csaták adják. Nincs is igazi központi történet vagy sztori vonal, csak egymás után egyre nehezedő küldetések a különböző, véletlenszerűen generált bolygófelszíneken, az egyre jobb elérhető fegyverek és a felszerelések segítségével.

Helldivers

A technikai jellemzőket tekintve a Helldivers a korrekt szintet nyújtja. A felülnézetes, színes grafika alapvetően jól néz ki, és az effektek is látványosak. Azért többfajta terep és ellenféltípus nem ártott volna, de amit kapunk, azok kellően kidolgozottak. Az irányítás hamar kézre áll, és a zenék/hangok terén sem érezhetünk hiányosságokat, bár kiemelkedő színvonalat sem. Az ellenfelek mesterséges intelligenciája kimerül a gyors bekerítéssel megfűszerezett lerohanásban, mondjuk az agresszív idegen lényektől nem is lehetne sokkal többet elvárni.

Helldivers

A Helldivers egy kiváló felülnézetes lövölde, amely kooperatív módban mutatja meg igazi értékeit. Az élvezetes, komoly nehézséggel kecsegtető idegenirtás összeszokott játékot és taktikus hozzáállást követel, így az ilyen játékok kedvelőinek ajánlott az Arrowhead Game Studios programja. Én mindenképpen a kooperatív módot kedvelő játékosoknak javasolnám a beszerzését, mivel az egyjátékos részben megnövekvő nehézség és az egy idő után előbújó monotonitás hamar eltántoríthat az amúgy remek szoftvertől.

A Helldivers PlayStation 4-re, 3-ra és Vitára jelent meg, Cross-buy opcióval. A cikk a PS4-es és PS3-as verziók alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
7
hangok
7
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
  • Élvezetes, taktikus harc
  • Kiválóan megvalósított kooperatív mód
  • Ösztönző nehézség...
Negatívumok
  • ...amely nehézség egyjátékos módban inkább frusztráló
  • Egy idő után monotonitásba fullad

További képek

  • Helldivers
  • Helldivers
  • Helldivers
  • Helldivers

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!