25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech MX Master

Kipróbáltuk a svájci cég MX szériájának legújabb darabját.

Írta: GeryG

A svájci Logitech kétségtelenül napjaink egyik elsőszámú számítástechnikai periféria-gyártó cége. Termékpalettájuk közül az egereiről, billentyűzeteiről és hangfalairól ismerik a legtöbben. Jelen tesztünk is egy egérről, egészen pontosan az MX széria legújabb tagjáról, a MX Masterről szól.

Logitech MX Master

Az MX széria a cég üzleti portfólióját takarja, amelynél a kényelemé és a funkcionalitásé a főszerep. Az egyik legsikeresebb egér ezek közül az MX1000 volt, amely már kényelmi funkciók egész sorát kínálta, ám érződött rajta, hogy egy új koncepció első, még kicsit kiforratlan képviselője. Ezt követte az MX Revolution, amelynek neve is a forradalmi újításokra hívta fel a figyelmet. Ebben az egérben debütált a Free Spinning technológia, vagyis a görgő mechanikájának újragondolása. A sort a Performance MX folytatta, amelyben elődje több gyermekbetegségét is kijavították. Emellett ebben debütált a cég legújabb mozgáskövető technológiája, a Darkfield is, amelynek köszönhetően gyakorlatilag mindenféle felületen magabiztosan működik az egér. Idén pedig megérkezett a trónörökös, az MX Master. Mivel az elmúlt években csak a Logitech előbb említett egereit használtam, ezért kíváncsian vártam, hogy milyen téren képes a már így is szinte hibátlan koncepció megújulni.

Az MX Master ízléses, duplafedeles dobozban található, amelynek tartalma viszont meglepően szűkös. Az egér mellett mindössze a Unifying vevőegységet, egy nagyjából egyméteres töltőkábelt és a szokásos írásos ismertetőket találjuk. Ezzel szemben a Performance MX-hez járt hálózati töltőfej, valamint ízléses bőrtok a kábel tárolásához. Itt ilyesminek nyoma sincs.

Logitech MX Master

A design természetesen már az elődök által kitaposott ösvényen halad tovább. Egy kifejezetten jobbkezes egérről van szó, amely a hüvelykujj alatt masszív alátámasztást kapott. Ugyanezen a részen funkcióbillentyűk, valamint egy másodlagos görgő találhatóak. A korábbi designnal szemben az egér két fő gombja nem „olvad egybe” a hátsó résszel, ehelyett határozott vonalvezetéssel vannak elkülönítve. Természetesen ezek között találjuk az ismét megújult görgőt és a hozzá tartozó vezérlőgombot is. Az MX Masteren első ránézésre is érződik, hogy a tervezőasztalon igyekeztek úgy megújítani, hogy közben a jól ismert jegyek ne vesszenek el. Míg az MX Revolution és a Performance MX is kifejezetten gömbölyded hatást keltett, mindenhol lekerekített formákat kapott, addig ez az egér sokkal szögletesebb, markánsabb vonalvezetéssel rendelkezik. Emellett valamivel tömzsibb, rövidebb is lett elődjénél. Az alapvetően matt műanyag vázat a korábbi csillogó fekete, majd ezüst után ezúttal bronzszínű díszcsík veszi körbe. A Logitech logo az egér hátáról az elsődleges billentyű tövébe költözött, de máshová helyezték a töltöttségi szintet jelző három pici LED-et is. Az elődök esetében mindig nagyon feltűnő helyen láthattuk a zöld és piros fényben pompázó kijelzőt. Mivel ezek csak akkor villantak fel, mikor alvó állapotból ébresztettük az eszközt, illetve amikor merülőfélben volt (ilyenkor kezdett pirosan villogni), így alapvetően nem volt zavaró az elhelyezése. Az MX Master esetében még rátettek erre egy lapáttal: a LED-eket szinte kutatnunk kell, ha nem világítanak, annyira picik és rejtettek lettek. Új helyre, a hüvelykujjunk elé kerültek az egér legelejére, és semmilyen külön megjelölést nem kaptak. Ez egyébként az egész megvalósításra jellemző, hiszen a logón kívül semmilyen egyéb piktogrammal vagy jelöléssel nem találkozunk. Az MX Master összességében legalább annyira elegáns, mint elődei, ha nem még elegánsabb. Ez elsősorban az új vonalvezetésnek és a bronzos hatásnak köszönhető, e tekintetben tehát most is nagyot alkottak a mérnökök.

A hüvelykujjnál található gesture gombot lenyomva a futó ablakok között válthatunk, míg nyomva tartva az egér mozgatásával érhetünk el további funkciókat (ablakok minimalizálása vagy teljes képernyőre kiterjesztése, illetve lapozás jobbra-balra). Szintén a hüvelykujjnál kaptak helyet a már jól ismert előre és vissza gombok, amelyeket nem is szorulnak különösebb magyarázatra. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy ezek kialakítása nem sikerült túl jól. Apró, egymásba futó, egymás felett elhelyezett gombokról van szó, ami a vastagabb ujjúak esetében picit kényelmetlenné teszi a használatukat: gyakran sikerült egyszerre mindkettőt lenyomnom. Közvetlenül előttük találjuk a már említett második görgőt, ami sokkal finomabb tartományban mozog. Alapbeállítások esetén ez az oldalirányú görgetésre szolgál, mivel az elsődleges görgőt ezúttal oldalirányba nem tudjuk megdönteni.
És ha már a görgőknél járunk, essék szó az újgenerációs elsődleges görgőről is! Míg az MX Revolution esetében a hagyományos, szakaszos görgetés és a lendkerekes megoldás között magának a görgőnek a megnyomásával tudtunk váltani, addig a Performance MX-nél (felismerve a korábbi megoldás hátrányait) ezt már külön gombra bízták. Az MX Master esetében már e két verzió hibridjével, a smartshift technológiával találkozhatunk: a külön váltóbillentyű megmaradt, de a két funkció picit megváltozott. Ha szakaszosra állítjuk a görgetést, akkor is elérhető a lendkerekes változat, amennyiben határozottan megpörgetjük a kereket. A másik megoldás, hogy csak lendkerekes módban használjuk. Aki pedig ragaszkodik a kizárólag szakaszos pörgetéshez, a vezérlőszoftverben talál erre megoldást. Sajnos akad egy gond a görgővel. Gyakran előfordult, hogy akkor is működésbe lépett, amikor valójában hozzá sem értem. Ilyen gond a Performance MX esetében sosem fordult elő, és sajnos a vezérlőszoftverben sem találtam rá megoldást.

Logitech MX Master

Az MX Master egyik legfontosabb újdonsága még hátra van, ezt hanyatt döntve vehetjük szemügyre. Nem, nem kapott újabb letapogató mozgásérzékelőt, az előd Darkfield lézere teljesít most is szolgálatot, ami szinte minden felületen lehetővé teszi a használatát, még üvegen és tükrön is. Az egér alján azonban megdöbbentően sok rejtett billentyűt és jelzést találunk. Itt kapott helyet a ki-bekapcsoló gomb, valamint egy újracsatlakozó és egy váltógomb is. Az egér ugyanis egyszerre akár három eszközhöz is csatlakoztatható. A mellé kapott Unifying vevőegység mellet Bluetooth-on is képes kommunikálni az erre alkalmas eszközökkel, így lényegébe egyetlen gombnyomással válthatunk, hogy mihez szeretnénk használni az egeret.

Az MX Master mellé természetesen külön vezérlőszoftvert is kapunk, amely a szokásos szolgáltatásokat kínálja: a legtöbb gombot át lehet állítani, valamint itt variálhatunk a görgők működésén is. Azt is itt tudjuk finomítani, hogy a smartshift funkció mennyire legyen érzékeny. Mivel az egér érzékenységén hardveresen nem tudunk változtatni, így azt is csak itt tudjuk hangolni, 400 és 1600 dpi között. A szoftverben szintén kapunk információt az akkumulátor szintjéről is, amely egyébként remekül teljesít. A nálam töltött egy hét alatt egyszer sem kellett a töltőkábelért nyúlnom, pedig nyúztam rendesen. Elődje ennyi idő alatt azért már megadta volna magát. A Performance MX-szel ellentétben az MX Master nem cserélhető akkumulátorral rendelkezik, ami hosszú távon hátrány lehet.

Logitech MX Master vs Performance MX
Logitech MX Master vs Performance MX

Az MX Master kifejezetten szép lett, jól sikerültek a designbeli újítások. Ez persze szubjektív vélemény, egérválasztásnál nem elsősorban a megjelenésnek kell meghatározó szerepet betöltenie. Itt lép a képbe a funkcionalitás, amely terén szintén nincs ok panaszra. Az egér szinte minden körülmények között hibátlanul teljesít, remek új ötletekkel sikerült felrázni a sorozatot. Vannak ugyan kisebb tervezési bakik és a görgőt is erősen szokni kell.
Megvásárlásra viszont nem tudom mindenkinek nyugodt szívvel ajánlani. Meglehetősen borsos áron juthatunk hozzá (az egér 31 990 forintos ajánlott fogyasztó árat kapott, szemben a Performance MX 17-18 000 forintos árával), ezért elődjével jelenleg ár-érték arányban nem biztos, hogy nyeri a versenyt. De egy régebbi eszközt már nyugodtan le lehet rá cserélni.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!