25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech MX Revolution

A Logitech mérnökei ősszel jelentősen újítottak az egérgörgőn.

Írta: Dino

Korábban már beszámoltunk a Logitech tavaly ősszel bemutatott új egereiről, a Revolution széria két termékéről. Azóta volt szerencsénk hosszabb időt is eltölteni az MX és VX egerekkel, így egy alaposabb bemutató keretében írnánk a svájci gyártó jelenlegi két csúcsrágcsálójáról.

A cikk elsődleges tesztalanyául az MX Revolution egér szolgált. A megszokott Logitech hagyományokat követve ez is egy ergonomikus kialakítású, jobbkezeseknek tervezett eszköz, hüvelykujjunknál kényelmes bemélyedéssel, hogy jobb fogást biztosítson. Öt gomb található rajta, a hagyományos kettő mellett a hüvelykujjunk helye fölé helyeztek kettőt, és egy van a görgő alatti részen is.

A két Revolution egér legfontosabb újdonsága a teljesen újraszerkesztett görgő. Az egerek neve is emiatt lett az, ami: forradalmi újdonságnak tartják a tervezők ezt a megoldást. Alapvetően az is, hiszen nem volt még olyan egér, melynek a görgőjét megpörgetve az akár hét másodpercen keresztül tovább görögjön, így gyorsan léptetve akár több száz oldalt egy dokumentumban vagy több ezer sort egy táblázatban. Az igazat megvallva azonban ennek a gyakorlati jelentősége nem volt akkora, mint amire számítottam. Sok esetben jóval kényelmesebb és célravezetőbb az ablak oldalsó görgetősávját megfogni a kurzorral, mint lendkerékkel görgetni, és úgy legalább kisebb az esély, hogy túlpörgetünk a keresett soron.

Természetesen a hagyományos "racsnis" görgetésre is lehetőségünk van az új görgővel. A kétféle görgetési mód közötti váltásra a görgő benyomásával van lehetőségünk. A driver egyúttal sajnos azt is kizárja, hogy ennek a gombnak más funkciót programozzunk. Ellenben lehetőségünk van arra, hogy beállítsunk egy határértéket, és ha annál gyorsabban pörgetjük a racsnis módban lévő görgőt, akkor az automatikusan átvált a folyamatos görgetésre. A görgő mindemellett az újabb Logitech egerekhez hasonlóan oldalra is billenthető, ami nagyon praktikus megoldás a táblázatok vagy ablakok oldalra görgetéséhez.

Hüvelykujjunknál található egy második görgőnek kinéző, de valójában kétirányú billenőkapcsolóként funkcionáló vezérlő. Ezt alkalmazásváltónak (ld. Alt+Tab) vagy zoomnak programozhatjuk (sajnos ennél több szabadságot nem adott a tesztelés során használt driver). Fölötte találunk két gombot, melyet praktikus módon a böngészőben való előre-hátra történő navigációra célszerű használni. (De ezeket már tetszőlegesen átállíthatjuk, ha másra van szükségünk.)

Érdekes új funkciója még a meghajtóprogramnak az egyik gombra beállítható "One-Touch Search". Ez annyit jelent, hogy az egérrel kijelölt szövegrész a gomb megnyomásakor automatikusan a beállított keresőbe (Google, Yahoo Search vagy Yahoo LiveWords) kerül, és azonnal megjelenik az eredmény is. További programozási lehetőség, hogy a gombokat különböző programokhoz különbözőképpen definiáljuk, és a driver magától átvált az éppen aktív alkalmazásnak megfelelően. Amúgy az MX Revolution egér tölthető akkut tartalmaz, és ennek megfelelően töltő talpazat is jár mellé.

A tesztalany kistestvére a VX Revolution, melyet notebookokhoz szántak. Kisméretű USB adó-vevője az egérbe helyezhető bele, így használaton kívül se vész el, egyúttal az egeret ki is kapcsolja, így nem fogyasztja feleslegesen a benne lévő ceruzaelemet. Gombok tekintetében ezen sincs kevesebb, egyedül a kétirányú billenőkapcsoló hiányzik róla, de helyette egy szintén kétirányú tolókapcsolót találunk a felső rész bal szélén. Ennek elsődleges funkciója a zoomolás. Különbség még, hogy a görgő nem annyira szofisztikált, mint a nagytestvér esetében: itt nincs automatikus módváltás a sebesség függvényében, vagy gombnyomásra váltás racsnis és szabadon futó mód között: az egér alján lévő kapcsolóval kell kiválasztanunk, melyiket szeretnénk épp használni. Mindemellett az egér kisebb is az MX Revolutionnél, hiszen egy notebookhoz kis egér dukál.

Hosszú évekkel ezelőtt igazán nagyszerű találmány volt a görgő megjelenése az egereken, azonban sajnos a Revolution görgőt nem éreztem ugyanilyen nagy előrelépésnek. Bár néha hasznos, legtöbbször nem sok előnyét láttam használat közben. Mindemellett a Logitech egérpalettáján új zászlóshajóként fellépő MX Revolution ára is igen magas, ahogy minden újdonságnak. Bruttó 24000 forint körüli árával egyelőre inkább elrettentheti a vásárlókat, de bízzunk benne, hogy előbb-utóbb csökkenésnek indul ez az ár, vagy az új görgőt a középkategória egereibe is beleapplikálják.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Logitech MX Revolution
  • Logitech MX Revolution
  • Logitech MX Revolution
  • Logitech MX Revolution
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!