Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Victor Vran

Egy vadász útja nem mindig felhőtlen...

2015.08.23. 11:40 | szerző: Vismayor | Ismertető/teszt

Ha valami jó, használjuk fel, aztán tuningoljuk kicsit. Valószínűleg ez lehetett a Haemimont Games mottója, amikor nekiálltak elkészíteni cikkem alanyát. Az utóbbi években megannyi hack-and-slash játékot kaptunk, amelyek alaptörténete körülbelül ugyanaz: jönnek a démonok, kegyetlenül mészárolnak, majd a hős szépen lekaszabol minden gonoszt. Ennek a futószalag-effektusnak újabb példája a Victor Vran.

Victor Vran

Mély történeti háttérre ne számítsunk: adott egy város, Zagoravia, amelyet elözönlöttek a démonok. Adott hozzá egy maréknyi túlélő, akik keményen tartják magukat. És itt jönnek a képbe a hősies démonvadászok, akik fáradhatatlanul irtják az ocsmány démonokat. Ezen vadászok közé tartozunk mi is, ám célunk nem annyira nemes, mint vadásztársainké. Victor barátunk ugyanis veszett ügynek tekinti a város védelmét, ő csak azért jött, hogy megtalálja barátját, Adriant.

Victor Vran

Ami érdekessé teszi a játékot, az az, hogy nincsenek definiált kasztok. Karakterünk ezermester, bármilyen fegyver akadjon a kezünk ügyébe, ő azt boldogan használja fel a démonok elpusztítására, legyen szó akár ötven kilós kalapácsról, kardról vagy puskáról. Egyszerre két fegyvert aggathatunk magunkra, ezek között érdemes okosan váltogatni, mivel mindegyik típus más-más képességgel ruház fel minket. Míg például egy kalapáccsal könnyedén tömegeket oszlathatunk, könnyű kardunk inkább magányos szörnyek ellen hatásos. De egy démonokkal teli világból nem maradhat ki a mágia se. Kalandunk során rengeteg különböző tarot kártyát és démoni erővel felruházó talizmánt szerezhetünk, amelyek különböző bónuszokkal és extra képességekkel látnak el minket. Mivel ezek is szabadon cserélhetők, jó tervezéssel nehéz belefutni olyan szituációba, amikor is azt mondjuk: „Hoppá!” Egy kis keresgéléssel, meg egy nagy marék szerencsével mindenki megtalálhatjaa maga játékstílusához passzoló kombinációt, és mehet is a hentelés, amit végezhetünk egymagunkban, vagy akár más játékosokkal összefogva is. Többjátékos módban fokozottan figyelnünk kell, mind arra, hogy társainkhoz illő képességeket használjunk, mind arra, hogy a démonok is azon képességek repertoárjából válogatnak, mint mi, így a csata hevében könnyen össze lehet téveszteni, hogy például kitől is jön egy óriási meteor, így ha nem figyelünk, bizony fűbe is haraphatunk.

Victor Vran

Jól tesszük, ha minden sarokba belesünk, nemcsak a rejtett kincsek miatt, hanem azért is, mert a város minden egyes területén bónusz kihívásokkal várnak ránk, amelyek teljesítéséért tetemes mennyiségű tapasztalati pont és egyéb finomság jár. És ha már a sarkokról írtam, hozzátenném, hogy bizonyos helyekre nem is olyan könnyű eljutni, mint hinnénk. Victor barátunk ugyanis képes ugrani és gurulni, amik felfedezés terén hasznos tulajdonságok. Azért nem kell várnunk elképesztő mutatványokat, de érdemes odafigyelnünk, honnan és hova tudunk biztonságosan ugrani. Harc terén is jól kamatoztatható, ha tapsifüles módjára szökdécselünk, és odafigyelünk a környezetünkre, mivel vész esetén el tudunk bújni akár olyan helyekre is így, ahová a szörnyek nem követhetnek minket.

Victor Vran

Zagoravia romos városát a maga morbid módján gyönyörűnek mondanám. Díszes, nyitott kertektől kezdve romos, szűk katakombákig rengeteg különböző helyszínen folytatódik kalandunk, miközben barátunk után kutatva kisöpörjük a démonokat, mondván véget ért számukra a szórakozás. Minden egyes helyszín jól kidolgozott, a készítők adtak a részletekre. Rögtön a játék elején megtaláljuk a túlélőket, akiket maga a város királynője vezet. Az egyetlen biztos pont ezen a démontanyán az ő kicsiny rejtekhelyük, ahol eladhatjuk felesleges tárgyainkat, feltölthetjük készleteinket, illetve csorgathatjuk nyálunkat az árusoknál a már-már rablás kategóriába sorolandóan drága, ritka tárgyakat bámulva.

Victor Vran

Mint fentebb írtam, hősünk nem épp optimizmusáról híres, sőt, a játék folyamán többször is elgondolkoztam, hogy vajon milyen eseményeknek kellett történnie, hogy Victor ennyire pesszimista legyen, elvégre tisztán érezhető, hogy ő egy veterán ebben a sötét világban, aki már rengeteg csatát megvívott a sötétség ellen. Ő egy példája annak, hogy a jófiú se mindig százkarátos mosollyal vágtat a csata közepébe, hogy rendet vágjon, hanem van, hogy magába fordulva, csendesen ballag a harc útján. Szerencsére hamar társul hozzá megmagyarázhatatlan okból egy titokzatos hang (a skizofréniával sose vagy egyedül... ;-) ), amely szarkazmusával bizony előfordul, hogy felbosszantja néha már túlontúl negatív barátunkat. Érdemes odafigyelnünk a párosra, mivel nemcsak hogy remekül kiegészítik egymást, hanem szócsatáik egy kis humort, egy kis fényt is csempésznek ebbe a sötét és komor világba.

Victor Vran

Aki a világ megváltását várja Victor Vrantől, az csalódni fog. (Elvégre egy várost alig volt hajlandó megvédeni. :-) ) Viszont aki egy jobbfajta, „könnyed” harcra vágyik, annak csak javasolni tudom, hogy társuljon ehhez a kiégett, morcos vadászhoz. Lehet tölteni a puskát, élesíteni a kardot, marokra kapni a kalapácsot, és le a démonokkal! ■

Victor Vran
Victor VranVictor VranVictor VranVictor Vran

értékelés

Victor Vran

Pozitívumok
  • Érdekes, változatos helyszínek
  • Szabad karakterfejlesztés
  • Victor és a Hang poénjai nagyon jók
  • Victor tud ugrani
Negatívumok
  • Mélyebb történet hiánya
  • A kamerakezelés néha zavaró
  • Nem minden „baráti tűz” multiban, ami annak látszik
Victor Vran
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Victor Vran

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló