Assassin's Creed Origins
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Agatha Christie - The A.B.C. Murders

Klasszikus nyomozós, point-and-click kalandjátékból sosem elég, n'est-ce pas?

2016.02.04. 22:22 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

"Ha én olvastam a könyvet és tudom, hogy ki a gyilkos, attól még játszhatok vele?" – kérdezte valaki az Agatha Christie – The A.B.C. Murders hivatalos fórumán, és én úgy érzem, hogy a válasz: simán. Sőt, még talán élvezetesebb is. Mondom ezt úgy, hogy nem olvastam a könyvet, de játék előtt azért kikérdeztem Agatha Christie-rajongó kolléganőmet. Tőle olyan apró információkat is kaptam, amelyektől sokkal viccesebb lesz a játék csomó részlete, amin átsiklik az, aki nem olvasta a könyvet: például Poirot nappalijában ott van az a kitömött krokodil, amit nagyon utál, de hát Hastingstől kapta, ezért mégsem dobhatja ki...

Agatha Christie - The A.B.C. Murders

Volt már pár Poirot játék az elmúlt évtizedben, de a legtöbb inkább csak minijátékok (pl. hidden object) sorozata volt Poirot köntösben. A The A.B.C. Murders azonban egy teljes értékű nyomozós kalandjáték. Majdnem azt is hozzátettem, hogy komoly grafikával, de ezt mégse mondanám, mert az amúgy rendes grafikára rá van húzva ez a cel-shaded effektus, amitől olyan lesz az egész, mintha csak 2D-s volna. És bár a cel-shaded egyáltalán nem a kedvencem, sajnos oda jutottam, hogy még ezt is dicsérnem kell. 2014 óta ugyanis a kalandjátékok egyre nagyobb százaléka jelenik meg szerintem borzalmasan randa pixeles grafikával, mivel divat lett ez a "retro életérzés". Ehhez képest azt kell mondjam, a The A.B.C. Murders grafikája AAA-s.

Agatha Christie - The A.B.C. Murders

Persze így sem éri utol a már évtizedes múltra és gyakorlatra visszatekintő ukrán Sherlock Holmes sorozatot, bár egyértelműen azt célozta meg. Elég sok nyomozós játékkal játszottam már ahhoz, hogy elmondhassam, léteznek egyedi megoldások annak játszhatóvá tételére, hogy a nyomozó összerakja az ügy darabkáit. A The A.B.C. Murders azonban egy az egyben a legutóbbi Sherlock rész – a Crimes and Punishments – metódusát másolja. Játékosként nincs ezzel bajom, hiszen jó kis módszer ez. Csak hát pakolhattak volna bele több saját ötletet is. Így aztán ugyan úgy kell megfigyelnünk a kikérdezés alatt álló gyanúsítottakat és tanúkat, hogy egy kör alakú kurzort mozgatunk felette, és ahol van valami gyanús, ott megjelenik egy felirat (pl. borotválatlan arc), majd amikor az összes megvan, Poirot összegzi a látottakat. Szintén sherlockosan tudjuk összekötni a megszerzett információdarabkákat a dedukciós felületen.

Agatha Christie - The A.B.C. Murders

Jót másolni persze nem akkora bűn, mint mondjuk egy rossz ötletet, úgyhogy nézzük is el a The A.B.C. Murdersnek mindezt. Fontos ugyanis, hogy a régi nyomozós kalandjátékokhoz képest többé már nem lehet anélkül végigjátszani a mostaniakat, hogy valóban meg ne értenénk, hogy egy-egy beszélgetés vagy talált tárgy hogyan viszi előrébb a nyomozást. Hiszen nekünk magunknak kell a dedukciós táblán összepakolni azokat úgy, hogy értelmessé váljanak, és előrébb vigyék az ügyet. Poirot és Agatha Christie védelmében meg kell jegyeznem, hogy az ukrán Sherlock-fejlesztőktől sem volt szép, hogy ezt a dedukciós felületet a legutóbbi részben már agysejtek szövevényeként ábrázolták, hiszen az "apró szürke sejtek" mindig is Poirot szövege volt.

Agatha Christie - The A.B.C. Murders

Poirot szerethető karakter, és a The A.B.C. Murders egy jó kis nyomozós kalandjáték lett. Remélem, lesz folytatása, és szép lassan eléri majd azt a szintet, amit a Sherlock sorozat. Ehhez talán az kéne szerintem elsőnek, hogy lekerüljön a cel-shaded a képről, és hogy egy kicsit kevesebb felnyitandó titkos doboz legyen benne. Bár lehet, hogy épp ez lesz a sikere és specialitása. Így aki szereti a puzzle minijátékokat, az inkább Poirot-t játszik majd, ahol minden egyes szobában van valami furmányos doboz vagy szekrény, amit nem kulcs nyit, hanem egy puzzle – milyen életszerű! Személy szerint én örülök, hogy a Sherlock már levetkőzte ezt a gyermekbetegségét. De ahogy Poirot mondaná: "Minden kezdet nehéz, nemdebár?" ■

Agatha Christie - The A.B.C. Murders
Agatha Christie - The A.B.C. MurdersAgatha Christie - The A.B.C. MurdersAgatha Christie - The A.B.C. MurdersAgatha Christie - The A.B.C. Murders

értékelés

Agatha Christie - The A.B.C. Murders

Agatha Christie - The A.B.C. Murders
Pozitívumok
  • Egy újabb nyomozós kalandjáték
  • Agatha Christie szerethető karakterei és csavarokkal ellátott történetvezetése
  • Angol humor
Negatívumok
  • Túl sok puzzle
  • A cel-shaded grafika miatt néhány rémisztően ronda arcvonás
Agatha Christie - The A.B.C. Murders
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Agatha Christie - The A.B.C. Murders

hozzászólások (2)

ABal
ABal 2016.02.05. 22:16
Régen szerettem a kalandjátékokat. Manapság már nem játszom, de szívesen olvasok a legújabb címekről. Még a hőskorban nagyon bejött a Syberia meg a Runaway.
Nem tudom, hogy ezzel is olyan elégedett lennék-e?
Lacko
Lacko 2016.02.06. 14:29
Az általad felsoroltak a kalandjátékok teteje. Szóval ezekhez képest azért az ABC Murders középkategóriásnak számít. Sokkal jobb, mint amikor hidden object minijátékok sorozatát adják el nyomozós kalandjátéknak, de az általad említettek nyomába sem ér.

Sőt, a nyomozós játékok (LA Noire, Sherlock Holmes sorozat vagy a Soul Suspect) zsánerében is inkább a középkategóriába tartozik.

Nekem tetszett. Csak túl sok volt a puzzle, ami a dobozokat, szekrényeket nyitotta.
ajánlott olvasnivaló