25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Dying Light: The Following

A nagyváros után hősünk a vidéki zombilét borzalmaiba csöppen.

Írta: Sityi

A Dying Light 2015. egyik igencsak kellemes meglepetése volt – kivéve Zoo_Lee-nak és nekem, mivel mi már 2013-ban, amikor kipróbálhattuk a játékot, megmondtuk, hogy ebből bizony valami nagyon ütős lesz. És persze ugyan csak érintőlegesen beszéltünk 2014-ben a járművekről Maciej Binkowskival, a játék vezető designerével, de végül is csak sikerült a The Following kiegészítőbe belepakolni egy buggyt, mint vezethető járművet – de ide nagyon is kellett.

Dying Light: The Following

A történet ugyanis azzal kezdődik, hogy kijutunk Harranból, és elénk tárulnak a mezők, szántóföldek, egyszóval a szabad ég és a nyílt terep. Itt viszont a parkour képességeinket nem fogjuk tudni igazán kiaknázni (maximum a „nyúlcipő” figurát, és az alacsony kerítéseken való lendületből átugrálást), ráadásul nagyobb lett a játéktér, így hamarosan megszerezzük hűséges gépállatunkat, a már emlegetett buggyt. Kezdetben eléggé csoffadt szegénykém, és egy-egy túra meglehetősen megviseli, de szerencsére az új driving skillfa segítségével hamar megtanulhatjuk felspécizni a járgányt, és akár fegyvereket is biggyeszthetünk később rá – a spéci festések és a műszerfalra aggatható bigyók mellett természetesen, hiszen egyéniségünket is ki kell valahogy fejeznünk. És persze ehhez dukálnak a kifejezetten a buggyra szabott challenge-ek is (ölj meg X mennyiségű zombit egy perc alatt, tartsd meg a maximális sebességed 20 másodpercig egy fertőzöttekkel teli útszakaszon stb.). Az éjszakai rémálom kicsit-picit talán így könnyebb lett, hogy van egy verdánk, ugyanis a lopakodás-bujkálás mellett az is egy választási lehetőség, hogy (lehetőleg aszfaltozott úton) egyszerűen a padlólemez alá nyomjuk a gázpedált... Ha a nitro skillt választjuk, akkor még egyszerűbb dolgunk lehet rázós szituációknál, ugyanis egy kövér kékes lángcsóva kíséretében tudunk lelécelni.

Dying Light: The Following

Persze akik szerették az ugribugrit, nekik se kell elkeseredni, a tengerparton ott egy kisebb városka, ahol kiélheti magát az ember, ha viszket a tenyere-talpa. Maga a történet is megköveteli a járműhasználatot, de nem változik a játék autós cuccá: az akció továbbra is megvan, sok helyen pedig muszáj talpalnunk, sőt ugrálnunk. És ugrálni még mindig jó, sőt. A mai napig két játékot tartok a folyamatos, gördülékeny irányítás mintapéldájának: ezt és a Mirror’s Edge-et, nem véletlenül. FPS-nézetből ügyességi részeket játszhatóra, sőt élvezhetőre szerintem mindössze ennek a két címnek sikerült megoldania, a többi (igen, a Half-Life is) csak szenvedett ezzel. Emellett a sztori is kapott némi csavart: végre nemcsak a standard túlélőkkel és banditákkal kell elszámolnunk, hanem egy rejtélyes szektával is, akik mintha tudnák, mi a gyógymód a zombijárványra – és persze hősünkkel az ő bizalmukat kell elnyernünk a küldetések során.

Dying Light: The Following

Apropó, küldetések. Mivel egy zombiapokalipszis közepén vagyunk, sokszor nem lesz olyan egyszerű a dolgunk, amint amilyennek elsőre látszik. Nem szeretnék spoilerezni, de amikor egy kissrác kérte rádión a segítségem, olyan helyzetbe hozott, amit képtelen voltam megoldani, és csak a mentett állásommal való babrálás (a játékban betöltéskor beállítottam, hogy az utolsó sikeres küldetés utánra tegyen vissza) segített, igaz, még ezzel is szívtam picikét (többek között a kocsim két kilométerre volt tőlem – légvonalban). Hiába, no, kemény az élet ilyenkor, ezt rég megtanulhattuk már mondjuk a Walking Dead sorozatból.

Dying Light: The Following

Friss, vidéki levegő, új terep, autókázás, új fegyverek (például az íj, a nyílpuska – helló, Daryl!), az alapjáték sztorijának folytatása – elég sokat kapunk a pénzünkért, ha a The Following DLC-re beruházunk. Régebben az ilyet kiegészítő lemeznek hívták, és itt is pont erről van szó: az alapokat nem kavarja meg, de rengeteget hozzáad az alapjátékhoz. Aki bírta a Dying Lightot, az ki ne hagyja a The Followingot!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Végre egy kiegészítő, amelyre kvázi szégyen a DLC megjelölés
Negatívumok
 • Pár küldetés igencsak szívatós tud lenni – olykor akár megoldhatatlan is, ha túl korán vállaljuk be

További képek

 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light
 • Dying Light

Dying Light

Platform:

Fejlesztő: Techland

Kiadó: Warner Bros.

Megjelenés: 2015. január 30.

Minimális rendszerigény: Intel Core i5-2500 3,3 GHz/AMD FX-8320 3,5 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 560/Radeon HD 6870 1 GB RAM-mal, 40 GB HDD, Windows 7/8/8.1 64 bit/Ubuntu Linux 14.04

Ajánlott konfiguráció: Intel Core i5-4670K 3,4 GHz/AMD FX-8350 4 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 780/Radeon R9 290 2 GB RAM-mal, 40 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!