Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Excubitor

Tower defense és arcade shooter egy csomagban.

2016.07.15. 10:00 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

A tower defense egyike a legjobban bevált, legélvezetesebb műfajoknak. A Flash-játékok kora óta töretlen a népszerűsége, szinte mindegy, hogy egy fejlesztő csak szolgalelkűen követi a megszokott receptet, vagy megpróbálja azt egyedi, érdekes ötletekkel feldobni, garantált élvezeti faktort nyújt egy védtelen épület eleinte nehéz, taktikus bevédése, majd az adott pálya végéhez közeledve elégedetten követni, ahogy a kialakított csapdák és berendezések aktív beavatkozás nélkül őrlik fel a hatalmas támadóhullámokat.
Ennek ellenére az utóbbi években szinte minden nagyobb, jelentősebb játék megpróbált új elemeket adni a recepthez, az Excubitor pedig, amely egy klasszikus arcade space shootert kever a toronyépítéssel, sajnos arra lett remek példa, hogy mi történik, ha tapasztalat és megfontoltság nélkül próbál valaki újítani. A recept papíron remekül hangzik: kis hajónkkal egy megtámadott kolónián kell rendet tennünk, visszaverni a támadóhullámokat, megvédeni bázisunkat, valamint időről időre elpusztítani hatalmas, bossként szolgáló ellenséges hajókat. Hajónkat csaták között fejleszthetjük, javíthatjuk, a korábbi küldetéseket újrajátszhatjuk, az összecsapások intenzívek, látványosak, egyformán próbára teszik a taktikai érzéket és reflexeket.

Excubitor

A dologba sajnos az egyik legalapvetőbb ponton csúszott be a hiba: a tower defense elem kidolgozottságába. Már a játék elején is többször meggyűlt a bajom a tornyok építésével, ugyanis nemcsak mi tudunk relatíve nagy távolságról torpedóval és lézerrel tüzelni, hanem ellenfeleink is – következésképpen többször előfordult olyan, hogy ha a megvédendő bázisunk nem olyan elzárt területen volt, ahol az útvonalak behatároltsága akadályt jelentett, az ellenfelek akár az útjuk felénél már tüzelni tudtak a bázisra különösebb nehézségek nélkül. Tornyaink sem a leghatékonyabbak, még több update után sem tudnak egyedül megbirkózni a hullámokkal, az építést segítő helyeket pedig nem is tudjuk mindet felhasználni, mivel a tornyoknak generátorok is kellenek a működéshez, amelyek szintén pénzt és helyet követelnek. A formula különösen a bosscsaták során volt frusztráló, ahol nemcsak a brutális erejű, nagyon nehezen sebezhető, a pályán mozgó ellenséges csatahajóval kellett foglalkoznom, de ki kellett védenem a bázisomat rohamozó kisebb ellenfeleket is – úgy, hogy általában pont ekkor állt rendelkezésemre a legkevesebb építőhely, a boss sebezhető fázisa pedig egybeesett a kisebb hajók támadásával. Jobb híján kitartásra kezdtem gyúrni, hagytam sérülni bázisomat, és reméltem, hogy előbb végzek a bossal, mint szolgái a bázisommal – még könnyű fokozaton is durván három-négy próbálkozás kellett a sikerhez.

Excubitor

Az Excubitor pedig ettől függetlenül élvezetes kis játék lenne, és megkockáztatom, ha valaki szigorúan könnyű fokozaton vág bele, és inkább fogja fel brutális, a bullet hell határait súroló arcade shooterként, mint tower defense taktikaként, még akár el is szórakozhat vele ideig-darabig... Számomra azonban sokkal több frusztrációt okozott, mint sikerélményt, és úgy vélem, hogy alaposabb teszteléssel, átgondoltabb játéktervezéssel könnyen be lehetett volna lőni az egyensúlyt. ■

Excubitor
ExcubitorExcubitorExcubitorExcubitorExcubitorExcubitor

értékelés

Excubitor

Pozitívumok
  • Jó alapötlet
  • Hangulatos
Negatívumok
  • Átgondolatlan nehézségi szint és pályadesign
Excubitor
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Excubitor

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló