Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sacred Legends

A sikeres széria okostelefonokon is tiszteletét tette.

2016.09.22. 17:41 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

A Sacred egyike azoknak a szériáknak, amelyekről bár jókat hallottam, soha nem jutottam el addig, hogy végig is játsszam valamelyik részét. Az első epizód esetében ez lehet hatalmas hiányosság, mivel több forrásból is hallottam, hogy egyike a legjobb régebbi hack-and-slash szerepjátékoknak, míg a folytatások fokozatosan egyre többet és többet veszítettek a klasszikus varázsából. Ironikus módon az első komolyabb találkozásom a szériával az elképzelhető legfelhígítottabb formában történt: egy mobiltelefonokra megjelent spin-off résszel.

Sacred Legends

Ancaria földjét ismét megtámadták a démonok, a Szeráfok Rendje pedig a túlélő harcosok segítségével megpróbálja megállítani a sötét seregeket, mielőtt végrehajthatják tervüket, és felcserélhetik a különböző valóságsíkokat. Karakterünk is egy ilyen harcos, aki épp csak megmenekül az invázió kezdetén, és egy szeráf, valamint egy csak általa látott és halott nekromanta segítségével felveszi a harcot a démonokkal.

Sacred Legends

Bár a telepítéskor még úgy hittem, a Sacred Legends a fő szériához hasonló Diablo-stílusú játékmenetet használ majd (mobiltelefonokon már nem egy játék alkalmazta ezt sikerrel), a fejlesztők másképp döntöttek, és a harcrendszert a végletekig leegyszerűsítették. Az átlagos pályák összesen három csatából állnak: karakterünk egyenesen követ egy utat, majd ha ellenfelek közelednek vele szemben, megáll, és elkezdi támadni őket. Ez teljesen automatikus, még abba sincs beleszólásunk, hogy pontosan melyik ellenséges harcost támadja, egyedül a különböző speciális képességek használata és a gyógyitalok beosztása múlik rajtunk (ha lusták vagyunk, még ezt is kioszthatjuk egy auto-battle opcióra). A pályák egy része gyakran egy főellenfél csatával ér véget, egy idő után pedig más játékosok karaktereit is kölcsön vehetjük, akik ekkor NPC társakként velünk tartanak.

Sacred Legends

A küldetés végigjátszása egy lineáris térképen történik, a csaták pedig szinte soha nem hosszabbak 40-50 másodpercnél, a készítők előtt így hatalmas volt a kihívás, vajon hogyan bővítik ki ezt olyan szinten, hogy egy élvezetes, addiktív játék keletkezzen (amire a freemium modell fejében a játékosok még költeni is hajlandóak). Ötletes módon egészen karakterünk huszadik szintjéig nyílnak meg időről időre új opciók a menüben, új nehézségi fokozatok a már teljesített fejezetekre. A lootolt felszereléseket fejleszteni tudjuk, majd egy idő után megfelelő receptek (és a receptekhez szükséges hozzávalók) birtokában növelhetjük ritkaságukat. PvP arénában napi ötször mérkőzhetünk meg más játékosok karaktereivel, minden nap automatikusan kapunk egy adag új küldetést, amelyeknek teljesítése extra arannyal, felszerelésekkel, ritka tárgyakat tartalmazó ládák nyitásához szükséges kulcsokkal lát el minket. A fejlesztéshez szükséges nyersanyagok megszerzésére is kapunk egy, a fő küldetésektől különálló lehetőséget, amelyben az átlagos pályáknál jóval nehezebb barlangokba kell alámerülnünk. A prezentációval sem spórolt a csapat: az egyes pályák, a történet, és a zenék is nagyon hangulatosak, nem kiemelkedőek, de látszik, hogy próbálták minél színvonalasabban kivitelezni a játékot.

Sacred Legends

A Sacred Legends legfőbb hátulütője természetesen ugyanaz, mint az átlagos ingyenes mobil- és Facebook játékok 90 százalékának: az időzítők. Az idő múlásával kapunk ellátmányokat, amelyek szükségesek az újabb és újabb küldetések megpróbálásához, szintén így termelődnek újra a mágikus pontok is, amelyekkel fejleszthetjük már megnyitott képességeinket, több óra várakozást követően nyithatunk ki kulcsok nélkül egy különleges tárgyat rejtő ládát, a játék számos eleménél pedig ez a várakozás, illetve a nyersanyagok lassú gyűjtögetése szinte automatikusan megkerülhető, ha hajlandóak vagyunk valódi pénzt áldozni a programra. A készítők legalább megpróbálták ellensúlyozni ezt a rendszert: nincs olyan elem, amit kitartó játékkal és várakozással nem szerezhetnénk meg, aktiválhatunk különböző „idle” tevékenységeket is, amíg nem tudunk játszani (karakterünket például elküldhetjük 6-8 órás felfedezőutakra), az elég gyakori szintlépésekkor pedig készleteink nemcsak automatikusan feltöltődnek, de még túl is léphetik a beállított maximum korlátokat. Bár változatlanul, még több év után is zavarónak tartottam a rengeteg számlálót, és a játékbeli bolt nyújtotta előnyöket, a játék során nem éreztem úgy, hogy ez a játékélményemre negatív hatással lett volna: ha elég komolyan vettem, másfél-két órás megszakításokkal tudtam fél órákat játszani, és mind a fő küldetéslánc teljesítésében, mind a PvP arénákban elég jól tudtam teljesíteni.

Ha még feltétlenül ki kellene emelnem egy negatívumot, az mindenképp a karakterválasztás lenne. Három kaszt áll rendelkezésünkre, amelyeket semmilyen módon nem tudunk testre szabni (még a nemüket sem). Azonban összességében a Sacred Legends nem rossz játék, a széria ismeretében, vagy anélkül is el lehet vele szórakozni néhány órát naponta. Nem a legjobb játék, amit mobiltelefonon játszottam, de messze nem a legrosszabb, és a mikrotranzakciót támogató programok között még meglehetősen korrekt lehetőségeket kínál az ingyenes játékosok számára is. Egy próbát megérhet. ■

értékelés

Sacred Legends

Pozitívumok
  • Rövid küldetések.
  • Rengeteg tennivaló minden nap.
  • Szinte az összes prémium opció megszerezhető türelemmel és kitartó játékkal.
Negatívumok
  • Mikrotranzakció nyújtotta előnyök.
  • Számlálók és várakozási idők.
  • Semmiféle karakterkészítési lehetőség nincs.
  • Végletekig leegyszerűsített játékmenet.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló