25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Planet Coaster

Végre megjelent egy modern elvárásoknak megfelelő vidámparképítő játék

Írta: Lacko

Jó érzés, hogy sok év kihagyás után újra vidámparkokat építhetünk. Persze az elmúlt időszakban is elővehettük újra meg újra a régi játékokat, de azért valljuk be, zavaró volt már bennük a nagyon elavult grafika. Így aztán nagyon megörültem, amikor szeptemberben kipróbálhattam még alfa állapotban a Planet Coastert. Ám abban csak a sandbox mód volt benne, és persze a végső verziónál jóval kevesebb tartalom. Viszont végre a teljes játék is megjelent, úgyhogy egyből bele is vetettem magam.

Planet Coaster

Az új játék végre teljes pompájában jeleníti meg az általunk épített vidámparkot, egyáltalán nem panaszkodhatunk a grafikára. Persze akkor látványos ez igazán, ha belenagyítunk a részletekbe, vagy amikor hullámvasút-szimulátorként beleülünk az általunk tervezett járgányba. (Igaz, ilyenkor néha – amikor már igencsak összetett vidámparknál tartottam – szaggatást is tapasztaltam, de szerencsére azért nem ez volt jellemző a játékra.)
De a Planet Coaster természetesen nem csak a hullámvasutakról szól: a régi hagyományokat folytatva fontos a gazdasági rész is, azaz hogy profitáló legyen a parkunk. Fontos, hogy mennyire elégedettek és milyen sokan vannak a látogatók. Fontos, hogy szép legyen a parkunk és lehetőleg témánként jól rendezett. Fontos a személyzet: takarítók, szerelők, mutatványosok... De mindennek ellenére azért a legfontosabb mégis a hullámvasút. És egy hullámvasútnál nem elég, ha izgalmas, közepesen félelmetes és minél kevésbé gyomorforgató – az se mindegy, hogy milyen környezetben helyezkedik el.

Planet Coaster

Míg a sima hullámvasút-szimulátorokban egy üres terület felett zuhanhatunk-pöröghetünk – ami nagyon kiábrándító –, addig a korábbi vidámparképítős játékokban ott volt a többi hullámvasút és a terep. Sokkal izgalmasabb, ha hullámvasutunk elhúz egy óriáskerék közvetlen közelében, vagy berohan egy föld alatti barlangba. Mindez persze megvan a Planet Coasterben is, azonban itt fontos szerepet kap az épületépítés is: tehát a kész izgalmas hullámvasutunkat beleszőhetjük egy épületbe. Például ha tündérmesés a parkunk témája, akkor építhetünk egy kastélyt, amelyen át- és átrohan a hullámvasút, belül pedig sárkányok, boszorkányok riogatják vendégeinket.
Ezen kívül aktivitási pontokat is elhelyezhetünk hullámvasutunkon: nem kell a véletlenre bíznunk, hogy egy motorikusan mozgatott sárkány pont akkor tátja ki a száját, amikor arra ér a kocsi, hanem összehangolhatjuk, hogy a kocsi érkezésére ijessze meg a benne ülőket. Hasonlóan beprogramozhatunk fényeket, lángszórókat és egyéb hatásokat is. De már maga a hullámvasút elkészítése is lehet összetettebb, mint a korábbi játékokban. Szerencsére az alapok teljesen ugyanazok, így egy alap hullámvasúthoz nem kell új dolgokat megtanulnunk, de ahogy haladunk a játékban, kénytelenek leszünk kiismerni a részleteket is: például nem rakhatunk be több kocsit egy hullámvasútba, ha annak a végső szakaszára nem teszünk második kocsivárakoztató részt.

Planet Coaster

Minden, amit építettünk (épületek, üzletek, hullámvasutak, de még a teljes vidámparkok is) feltölthetőek a Steam Workshopba. Ez persze azt is jelenti, hogy le is tölthetünk onnan mindent, amit mások készítettek. Már a megjelenéskor rengeteg tartalom volt, hiszen az alfa változatból át lehetett konvertálni a véglegesbe, így sokan az arra érdemes műveiket át is hozták. Ez például azt jelenti, hogy olyan témájú vidámparkunk is lehet, amit a készítők nem csinálhattak meg a jogdíjak miatt. Star Warsos témát is választhatunk akár, mert nagyon sok ebbe a témába tartozó díszlet, bolt, hullámvasút letölthető a Workshopból: láttam már X-szárnyút ábrázoló szobrot és Halálcsillagon belül futó hullámvasutat is.

Planet Coaster

Annak ellenére, hogy sokan játszottak már az alfa változatú programmal, azért maradtak hibák: többször is előfordult már, hogy egy teljesen szépen egybefüggő járda közepén minden látogató csapdába esett. Ott álltak egy csomóban, és integettek, hogy segítség. Ilyenkor egyenként kidobálhatjuk őket ebből a glitch-ből, vagy ledózerolva az utat újraépíthetjük, és már működik is megint. Gondolom, az ehhez hasonlókat majd gyorsan befoltozzák. Addig meg kapunk róla figyelmeztetést, és szerencsére pénzben sem bukunk, mert dózeroláskor visszakapjuk az árát.

Planet Coaster

A végleges játék megjelenésekor arra voltam a leginkább kíváncsi – mivel a játék mechanizmusait már az alfában is kipróbálhattam –, hogy milyen lesz a kampány, vagy ahogy a Planet Coasterben hívják: a karrier. Alapból 16 küldetés van benne, amelyek kvázi egymás után válnak elérhetővé (igazából nem kell lineárisan haladni, kihagyhatók egy ideig a nekünk nem tetszők). És míg az első kettő könnyű, onnantól egyre nehezebbek lesznek – nem is túl enyhe ívben. A korábbi vidámparkos játékokban a legtöbb feladat gazdasági jellegű volt, például összeszedni valamennyi pénzt vagy elérni egy adott havi bevételt. Ezek itt is megtalálhatóak, de azért vannak nehezebb feladatok is, például egy olyan hullámvasút építése, amelynek három megadott paraméterének megfelelő értékűnek kell lennie. És ez nem is mindig olyan egyszerű...

Planet Coaster

A Planet Coaster tehát betölti azt az űrt, amelyet az utóbbi évek vidámparképítő játék hiánya okozott. Remek hangulat, mai grafika, elvárható mennyiségű tartalom. Ráadásul a parkjainkban használható alaptémák (kalóz, western, Grimm-mesék és sci-fi) személy szerint is sokkal jobban tetszenek, mint a korábbi ilyen játékokban elérhető témák. És gondolom, DLC-kel ez is bővülni fog az elkövetkező hónapokban. Kicsit azért remélem, hogy a karrier mód küldetései is bővíthetők lesznek. Sandbox módban viszont tuti, hogy bármennyi ideig elleszek, és építgetem, szépítgetem majd álmaim vidámparkját.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Jó grafika, szép látvány.
  • Hullámvasútépítés egyszerűen, de összetett lehetőségekkel és segítségekkel.
  • Az épületmodul segítségével szinte bármit felépíthetünk a kezdésben kapott készletből, akár szerzői jogvédett tartalmakat is.
  • A Steam Workshop megsokszorozza a játékban elérhető tartalmat.
Negatívumok
  • Apróbb hibák.
  • Gyors és látványos hullámvasútba ülve kicsit be tud szaggatni.
  • Kevés küldetés a karriermódban.

További képek

  • Planet Coaster
  • Planet Coaster
  • Planet Coaster

Planet Coaster

Platform:

Fejlesztő: Frontier Developments

Kiadó: Frontier Developments

Megjelenés:
2016. november 17. PC
2020. november 10. PS4, X1, XSX
2020. november 17. Mac
2020. november 19. PS5

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!