25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Last Year

Az aszimmetrikus horrorjáték nem tűnt el, talán jövőre meg is jelenhet.

Írta: GeryG 1 hozzászólás

Aki szereti a horrorjátékokat és melléjük még a slasher filmeket sem veti meg, az bizonyára kíváncsian várja a Friday the 13th 2017-es megjelenését. De nem Jason videojáték-adaptációja az egyetlen, amely az aszimmetrikus multiplayer modellt próbálja népszerűsíteni. Az utóbbi években három egymásra kísértetiesen hasonlító játékot is bejelentettek, de ezek közül eddig csak egy jelent meg. Ez a Dead by Daylight, amely idén nyáron érkezett meg, bejelentésére pedig ez év februárjában került sor. Egy picit visszatekerve az idő kerekét, a Friday the 13th-t 2015 elején leplezték le a készítők. De akad még egy játék, amely pontosan ugyanezt a sémát követi: ez a Last Year, amelyet még 2014-ben jelentett be az Elastic Games csapata, de máig alig lehetett hallani róla. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a projekt eltűnt volna a süllyesztőben, a készítők pedig felszívódtak volna, épp ellenkezőleg. Kemény munkával töltötték az elmúlt két esztendőt, de az tény, hogy a projekt körül nem csináltak különösebben nagy felhajtást. Most összegyűjtöttük, hogy mit lehet eddig tudni a játékról.

Last Year

A Last Year tehát az aszimmetrikus multiplayer horrorjátékok táborát hivatott erősíteni, vagyis a meccsek résztvevői öt az egy ellen felállásban játszhatnak. Ez egy gyilkost és öt diákot jelent. Az öt fiatalnak természetesen a túlélés a célja, ehhez viszont össze kell fogniuk. Hogy kijuthassanak az aktuális pálya területéről, fel kell térképezniük azt és az elszórt tárgyakból fegyvereket készíteni. A diákok mind más területen jeleskednek. Chad a focicsapat kapitánya, aki képes ideiglenesen kiütni a gyilkost, hogy a többiek elmenekülhessenek a közelből. Az ő legjobb barátja Troy, aki szintén képes megvédeni magát, de akár csapdákat is állíthat a gyilkosnak. Chad barátnője, Amber is jelen van, aki nem túl erős, de éleslátásának köszönhetően kiszúrja a veszélyforrásokat, emellett nagyon gyors is, így felderítőnek ideális. Nick a csapat észkombájnja, aki cseppet sem erős, cserébe bármilyen számítógépet feltör, bármelyik zárat kinyitja és képes a telefonhálózatot is megjavítani. A sort Samantha zárja, aki történetesen a suli losere, de ő az egyetlen, aki ért az elsősegélyhez. Az eltérő adottságokból fakadóan a srácoknak muszáj összefognia. Bár a túlélés egyik záloga a csapatmunka, bármikor dönthet úgy valaki, hogy társait feláldozva inkább a saját bőrét menti.

Last Year

És, hogy kik a gyilkosok? Belőlük három lesz (kezdetben). A Slasher valójában a suli őrült karbantartója. Ő a legerősebb és leggyorsabb a trióból, aki előszeretettel használ baltákat, machetét vagy láncfűrészt, de képes puszta kézzel is ölni, ha kell. Emellett a csapdaállításban is jeleskedik. A Giant a következő, aki egy szökött rab. Ő a legügyetlenebb, de rengeteg sérülést elvisel és hihetetlen erejénél fogva képes felemelni és dobálni a diákokat – akár nekivágni a falnak. A harmadik gyilkos a Strangler, egy hajléktalan, aki mások kínzásában leli örömét. Ő a leggyorsabb, de nem túl erős szemtől szemben. Képes viszont elragadni és magával hurcolni egy-egy diákot, akit így elválaszthat a többiektől. Hogy azok kockáztatnak és érte jönnek-e, az már más kérdés.
Egy dologban azonban mindhárom gyilkos megegyezik, ez pedig a predator mód. Ezt használva bármikor láthatatlanná válhatnak és hihetetlen gyorsasággal közlekedhetnek a pályán. A készítők ezzel szeretnék elérni, hogy a diákokat alakító játékosok soha, egyetlen percig se érezhessék biztonságban magukat.

A vadászat több helyszínen is folyhat, ezek mindegyike tipikus slasher horror helyszín. Ilyen az East Side Highschool, ahol minden adott a túléléshez. Az boltban vágó fegyvereket, az orvosi szobában elsősegély-csomagokat találni, míg a laborban rögtönzött bombát készíthetünk. A bevásárlóközpontban több szinten folyhat a küzdelem, a liftek és titkos szervizfolyosók egyszerre nyújthatnak egérutat vagy válhatnak halálos csapdává. Nem maradhat el a klasszikus kisvárosi utca sem. Itt a diákok pincékben, garázsokban és lombházakban kereshetnek menedéket, míg a gyilkosok az árnyékban meghúzódva vadászhatnak rájuk. Végül pedig ellátogathatunk a Silver Lake nyári táborba is, amely tipikus Péntek 13-as hangulatot kölcsönöz majd a menekülésnek.

Last Year

Az Elastic Games még 2014 végén egy Kickstarter-kampányt is indított, ahol 50 000 kanadai dollárt kértek a rajongóktól. A gyűjtés végül közel 115 000 kanadai dollárnál állt meg, vagyis hamar megmutatkozott, hogy igenis van igény a játékra. A készítők szépen haladnak a munkával, a Last Year pedig lassan formálódik is. A grafikáért az Unreal Engine 4 felel majd, amely a képek és videók alapján nem vall most sem kudarcot. A fejlesztés kizárólag PC-re folyik, de a készítők nem zárják ki, hogy később konzolokra is megjelenjen a játék. Arról továbbra sincs hír, hogy a végleges kiadás mikor érkezhet meg, de a béta 2017 nyarán várható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Last Year: The Nightmare
  • Last Year: The Nightmare
  • Last Year: The Nightmare

Last Year: The Nightmare

Platform:

Fejlesztő: Elastic Games

Megjelenés: 2018. december 17.

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

jawsika
jawsika [3736]
sok az ígéret, aztán majd meglátjuk :) de amúgy szimpi
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)