25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Utomik

Kell-e egy újabb online videojáték-áruház? Kipróbáltuk az előfizetéses rendszerű szolgáltatást.

Írta: GeryG

Steam, Origin, Uplay, Good Old Games... a lista még folytatható lenne, de kétségtelenül a felsoroltak a legismertebb online videojáték-áruházak. Mellettük pedig számos kiadó üzemeltet saját rendszert is, de az igen kedvezményes csomagjaival megismert Humble Bundle is elindította már áruházát. Elmondható tehát, hogy ez a piac meglehetősen sűrű, és ebből kifolyólag elég nehéz hosszú távon is megmaradni rajta. Már csak azért is, mert az említettek közül kétségtelenül a Steam emelkedik ki leginkább, amely bár nem tökéletes, de még így is a legteljesebb szolgáltatást nyújtja mind közül. Az EA-tő az Origin, a Ubisofttól pedig a Uplay szolgáltatásait és stabilitását tekintve nem az igazi, talán a GoG az, amely viszonylagos rendben és csendben teszi a dolgát – bár esetükben elmondható, hogy egészen másnak indult a dolog (jó öreg játékok, ugyebár...), mint amit ma képvisel.
Egy ilyen piacon csak úgy lehet újoncként felhívni magadra a figyelmet, ha olyasmit kínálsz, amit a többiek nem. Ezzel próbálkozik a Utomik, amely a feltörekvő cégek közé tartozik, de a jelenlegi állapota alapján még kérdéses, mit hoz számára a jövő.

Utomik

De mi is az a Utomik? Dióhéjban: egy olyan szolgáltatás, amely a fent felsoroltaktól eltérően nem a hagyományos üzleti modellel kínálja a játékokat, hanem havidíjas megoldással. Ez azt jelenti, hogy a játékokat nem egyenként lehet náluk megvásárolni, hanem ha kicsengetjük a havidíjat, mindegyikhez korlátlanul hozzáférünk, egészen addig, amíg az előfizetésünk él. Ha nagyon hasonlítani szeretném valamihez, akkor az EA/Origin Access áll ehhez a legközelebb.
A holland gyökerű – de amerikai startupként elindult – céget 2014-ben alapították, az elmúlt években pedig folyamatos fejlődésen és bővülésen ment keresztül. Első szerződésüket 2015 elején írták alá, majd megkezdődtek a regisztrációk a kliens nyáron indult zárt bétájára, hogy aztán 2016 elejére nyílt státuszba léphessen a szolgáltatás.

Utomik

A Utomik nemcsak a szokásostól eltérő üzleti modellel próbál kitűnni a tömegből, hanem egy másik érdekes, ám annyira ma már nem egyedi szolgáltatással is. Ezt a cégnél csak úgy emlegetik, mint a videojátékok Spotify-ját, hiszen elmondásuk szerint a rendszer olyan könnyedén működik, mintha csak zenét hallgatnánk. A lényeg, hogy miután befizettük a havidíjat, már böngészhetünk is a kínálatban. Ha pedig megtaláltuk a nekünk tetsző játékot, egy-két kattintás után már játszhatunk is. A kliens első körben az adott játék egy piciny szeletét tölti le (ez a játék méretétől is függ persze), amely épp arra elég, hogy el is kezdhessünk játszani, majd amíg mi szórakozunk, a háttérben csendben letölti a maradékot is. Ilyet PC-n valóban nem sok konkurens kínál, ám PlayStation 4-en már jó ideje működik hasonló megoldás. A rendszer a teszt során gördülékenyen működött, a letöltés gyors volt, a kattintást után nagyjából 15-30 másodperccel már kezdődött is a játék.

Utomik

A kliens letisztult designt kapott. Felül a menüt találjuk, ahol a nyitóképernyő mellett a csatornákat és a közösségi részt találjuk. A jobb felső sarokban pici ikonok formájában kaptak helyet a hírek, profilunk, trófeáink és a beállítások. A nyitóképernyőn alapvetően játékajánlásokat találunk, külön sorokban listázva (picit talán túl nagy képekkel) a legnépszerűbb és az új játékokat, majd lejjebb görgetve az egyes kategóriák ajánlásait. A kategóriákra kattintva megjelennek az oda tartozó játékok. Egy-egy játékra klikkelve megnézhetjük azok adatlapját is, amely azonban viszonylag kevés információval lát el bennünket. Minden játékhoz tartozik egy rövid trailer is, valamint az alapvető adatok mellett külön fülön a gépigényt is megnézhetjük. Ez sajnos még annál is kevesebb részletre tér ki: mindössze a támogatott operációs rendszert és a szükséges tárhelyet árulja el.

Utomik

A Utomik kínálat terén egyelőre nem kelhet versenyre a konkurenciával, hiszen jelenleg „mindössze” 495 játék közül választhatunk. Ez ugyan önmagában szép szám, de zömében évekkel ezelőtti (olykor kimondottan klasszikus) játékok alkotják, új játékot ne is keressen senki. Hogy ez a jövőben milyen irányba fog változni, egyelőre nehéz lenne megjósolni, mindenesetre komoly kiadók is beálltak már a támogatók sorába. Olyanok játékait találjuk már most is a kínálatban, mint a 1C, a Codemasters, a Daedalic Entertainment, a Disney, az Epic Games, a Milestone, a Sega, a Paradox Interactive vagy a THQ Nordic. Ennek fényében a játékok közt találunk egykor szép sikereket elért darabokat is: Magicka, Hearts of Iron II és III, Red Faction játékok, a Deponia széria vagy az Unreal és Unreal Tournament epizódok.

Utomik

A Utomik érdekes kezdeményezés, amely azonban egyelőre elég karcsú kínálattal rendelkezik. Amit ígér, azt lényegében teljesíti is: a havidíjért cserébe valóban minden játékhoz hozzáférhetünk, és azok indítása is kellemesen gyors. Azonban egyelőre tartalomban van hova fejlődnie, mert jelenleg nem tud olyat kínálni, amit máshol ne érnénk el. Mivel játékai zöme meglehetősen régi (vagy eleve kevésbé népszerű alkotások), így akiknek eddig ezekhez volt kedve, már rég beszerezhették a GoG jóvoltából. Ha azonban a Utomik a jövőben képes még nagyobb kiadókat és fejlesztőket maga mögé állítani, és megjelennek kínálatukban a komolyabb címek is, akkor sokat erősödhetnek.
És végül a piszkos anyagiakról. Az egyszemélyes havidíj 6 euró (kb. 1800 forint), míg a családi csomag – amely négy felhasználót jelent és szülői felügyeleti opciókat is tartalmaz – 10 eurót (kb. 3100 forint) kóstál. Mindkét változat bármikor lemondható, és 14 napos ingyenes próbalehetőséggel veszi kezdetét, azaz gyakorlatilag bárki fizetés nélkül is kipróbálhatja a Utomikot két hétig.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!