Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

ADATA SD600 külső SSD

Amikor a gyorsaság külső formát ölt.

2017.05.17. 09:35 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

A tajvani ADATA 16 éve szállt be az IT-üzletbe: memóriákat, illetve memóriachip-alapú tárolókat gyártanak. Dino nemrég a kezembe nyomott egy nem túl nagy dobozt, mondván, hogy ez itt egy 256 GB-os külső SSD, nosza, gyötörjem egy kicsit. Hát gyötörtem.

ADATA SD600 külső SSD

A teszteredmények a mellékelt képen láthatóak. A gyárilag megadott értékekhez meglepően közelieket kaptam, méghozzá úgy, hogy az alaplapom csak 3.0-s USB szabványt tud, míg az SD600 valójában 3.1-es. Az általam rendszermeghajtónak használt Intel 540-hez képest nem is áll rosszul – sőt, írási sebességben bőven le is pipálja. A vicc kedvéért a játékokat tartalmazó, 2 TB-os Seagate Barracuda Green merevlemezemet is megmértem: érthetően kanyarban sincs az SSD-k tempójához képest. Van itthon egy egyszerű, 16 GB-os Samsung USB 3.0 pendrive is, összehasonlításul azt is teszteltem gyorsan – az eredményen kicsit meglepődtem, azt azért tempósabbnak hittem.

Valahol itt ütött szöget a fejembe, hogy vajon kinek ajánlható egy külső SSD? Először arra gondoltam, hordozható rendszernek nem rossz, így telepítettem rá Linux Mintet, és elkezdtem használni. Semmi hátrányát nem éreztem, hogy nem SATA-III csatlakozón lóg a rendszermeghajtó, hanem USB 3.0-n. Poénból a 2013-as Shadow Warriort is felraktam erre a kvázi mobil Linuxra, és remekül futott, az SSD-nek hála a töltési idő is kellemesen gyors volt. Ez tehát pipa, noha érzésem szerint nem sokan vennének ilyet erre a célra, bár ki tudja...

ADATA SD600 külső SSD

Aztán bevillant, hogy a konzolok tárhelye a gép megbontása nélkül így növelhető, erre a célra pedig abszolút perfekt – főleg annak tükrében, hogy mind a PlayStation 4-et, mint az Xbox One-t sima merevlemezzel szerelik gyárilag (a Wii U-ban ugyan flash alapú memória van, de csak 8 vagy 32 GB). Egy ilyen külső SSD-t csatlakoztatva viszont megtáltosodhatnak a játékok (már ami a töltési sebességet illeti), így egyszerűen és könnyen turbózható a rendszer.
(PS4-en a nemrég megérkezett 4.50-es rendszerfrissítés óta van lehetőség legalább 250 GB-os külső meghajtó használatára a szoftverek telepítéséhez. Kísérletezéseim során 20-30%-os sebességnövekedést jelentett az ADATA SD600 használata a betöltések során. – Dino)

Árban talán picit húzós (45 ezer forint körül kapható a 256 GB-os verzió), mert van nála olcsóbb is hasonló sebességgel, viszont az ADATA legalább strapabíró, ütésálló házban van – bár hogy ténylegesen mennyit bír, azt nem próbáltam ki. Azért arra kíváncsi lennék, kibírná-e, ha áthajtanék rajta autóval, mert belegondolva talán ez a legdurvább, ami történhet vele (tudom, van busz és villamos is, a vonatról és a bányadömperről nem is beszélve, de ekkora elvárásaim nincsenek). Pendrive-nak kicsit túl nagy, meg talán feleslegesen gyors, de a fent említett célokra jó választás lehet az ADATA SD600. ■

ADATA SD600 külső SSD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló