25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

NBA Playgrounds

Arcade streetballozás a legnagyobb arcokkal. Szó szerint. Hatalmas fejük van!

Írta: GeryG

NBA Live, NBA 2K... és hirtelen több NBA-játék nem is jut eszembe. Nem is baj, hisz e két széria az elmúlt években bőven ellátta a profi kosárlabda szerelemeseit jobb és kevésbé jó videojáték-adaptációkkal. Most épp a 2K Sports ül a trónon, de idén talán az EA Sports is megrázza magát. Ki tudja. Na de ennyit elég is a két nagyról beszélni, mert ez az írás bizony a kettejük farvizén szörföző kistesóról szól. Bizony, az NBA Playgrounds nem más, mint a két gigász eltitkolt kisöccse, amely egyszerre imádnivalóan rakoncátlan, és idegesítően éretlen.

NBA Playgrounds

Az NBA Playgrounds a Saber Interactive boszorkánykonyhájában látta meg a napvilágot, akik egész érdekes játékokon dolgoztak az elmúlt években, de sportjáték egy sem volt köztük. Éppen ezért ezt az egész kosárlabda dolgot sem a szimuláció, hanem a könnyed szórakozás, az arcade irányból közelítették meg. Ez érződik is a játék minden egyes porcikáján, ezzel pedig az első pillanattól könnyen megoszthatja a közönségét. Már a menü is erősen a ’90-es évek végét idézi, ami egyáltalán nem baj. Itt az első indításkor még csak az egyszerű kihívást, az exhibitiont választhatjuk, ahol nagyon a lényegre szorítkozva be is vezetnek minket a játékmenet rejtelmeibe. Ezt követően oldhatjuk fel a tornákat és az online játékmódot is. Előbbiben nem sok van, utóbbiban meg még kevesebben... (Reméljük, ez megváltozik később, amikor az online bajnokságok lehetőségével bővül a játék.)
De ha elkezdünk játszani! Utcai örömkosárlabdáról van itt szó kérem, kettő a kettő ellen, a lehető leglátványosabb zsákolásokkal, legpofátlanabb cselekkel és a legnagyobb sztárokkal. Vagy legalábbis egy részükkel. Mindezt a világ néhány pontján – Párizsban, New Yorkban, Sanghajban, Londonban és Las Vegasban – tehetjük meg. Minden pálya az adott város jellegzetességeit hordozza magán, Párizsban például francia zászló virít a palánkok alatt. De hiába a profi kosárlabda legnagyobb ászainak örömjátéka, a meccseket nagyjából annyian követik nyomon a helyszínen, mint egy átlagos hazai megye hármas focimeccset. Csak épp magot nem köpködnek közben.

NBA Playgrounds

Ha pedig már a körítésnél járunk, nem mehetünk el szó nélkül a játékosok mellett sem. Az NBA Playgroundsban szó szerint a legnagyobb arcok játszanak. Játékosaink ugyanis erősen elnagyolt formában jelennek meg a képernyőn, ami elsősorban a fejükre igaz. Amolyan karikatúrákkal fogunk játszani, ami kimondottan sokat dob a hangulaton – hiszen az egész játék könnyed és szórakoztató akar lenni. Pont, mint egy karikatúra. A játékosok mozgása teljesen egyforma, ugyanazokat a cseleket ugyanúgy hajtják végre, de ez egy arcade játéknál szintén nem róható fel negatívumként.

NBA Playgrounds

Az irányításhoz erősen ajánlott egy kontroller beszerzése, én egy ilyen játékot ki se próbálnék billentyűzettel. A vezérlést hamar ki lehet ismerni, semmi extrára nem kell gondolni. Egy gomb a dobás, egy a passz, egy pedig a sprintelésért felelős. Cselezni a jobb analógkarral lehet, egy irány egy bizonyos csel. Persze lehet variálni a dolgokat, felugrás közben passzolni, alley-oop is van, de mocskos eszközökhöz is nyúlhatunk: ellökhetjük ellenfelünket. Utóbbit azért nem érdemes túlságosan erőltetni, ugyanis a játékban vannak speciális bónuszok is. Hogy ezeket előcsalhassuk, fel kell töltenünk egy mércét. Ehhez pedig sikeres akciókat kell vezetni: elvenni a labdát, blokkolni, zsákolni, eredményesen cselezni és hasonlók. Ezek töltik mércénket, ám a szabálytalansággal lenullázhatjuk azt.
Sajnos az irányítás ugyan könnyen kiismerhető, de sokszor elég pontatlan marad. Hiába engedtem el a labdát a tökéletes pillanatban (vagyis a megfelelő mérce kellős közepén), az a legprofibb játékos esetében is hajlamos mellémenni. Ugyanígy a lepattanót is nehéz megszerezni, hiszen sokszor nem érezni jól a játéktér mélységét. A mesterséges intelligenciáról sem lehet ódákat zengeni, cseppet sem viselkedik valósághűen. Előfordult, hogy egyetlen ponttal vezettem az utolsó másodpercekben és a gép támadott, de még csak meg sem próbálta rádobni, hagyta, hogy leperegjen az idő.

NBA Playgrounds

Tartalom terén vannak jó ötletek. Van szintlépés a játékban, amely ránk és a kiválasztott játékosainkra is érvényes. Mi minden szintlépésnél véletlenszerűen kapunk újabb játékosokat, míg azok szintlépésnél új mozdulatokat tanulnak. A játékosokat amolyan lutra-albumszerűen, zacskók kibontásával kapjuk meg, mindig ötöt. Ha egy játékost többször is megkapunk, akkor az automatikusan szintet lép. Ez szórakoztató és izgalmas eleme a játéknak, főleg, amikor egy igazi legendát húzunk ki, mint Scottie Pippen.

NBA Playgrounds

Az NBA Playgrounds egy szórakoztató, de messze nem tökéletes játék. Aki szereti a kosárlabdát, az biztosan jól fog vele így is szórakozni, látva az irreális zsákolásokat és a vicces karaktereket. Sajnos akadnak benne hibák, az Alt-Tabolást például nagyon nem szereti. Ennek ellenére bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló alkotásokat, mert valljuk be: nem sok hasonlóval találkozni. Arra pedig jó, hogy az NBA Live 18 vagy az NBA 2K18 érkezéséig elüssük vele az időt.

Az NBA Playgrounds PC-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switchre jelent meg. A cikk a PC-s verzió alapján készült, amelyet a Saber Interactive biztosított.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Ötletes a játékoskártya-gyűjtögetés.
  • Vicces, karikatúra kinézetű játékosok.
Negatívumok
  • Sokszor instabil a játék.
  • Az irányítás néha pontatlan, nem jön át a mélységérzet.

További képek

  • NBA Playgrounds
  • NBA Playgrounds
  • NBA Playgrounds
  • NBA Playgrounds
  • NBA Playgrounds
  • NBA Playgrounds

NBA Playgrounds

Platform:

Fejlesztő: Saber Interactive

Kiadó: Mad Dog

Megjelenés:
2017. május PC
n/a: PS4, X1, Switch

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!