Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Escapists 2

The Escapists 2

Az illegális behatolás már megy, ideje gyakorolni az illegális kihatolást is!

2017.10.14. 00:15 | szerző: Pras | Ismertető/teszt

The Escapists 2. Egy jól teljesítő indie cím egyenesági folytatása, amelyben pofás pixelbörtönökből kell leleményes módokon dobbantanod, addig pedig átverekedned magad egy jó maréknyi repetitív időrabláson – nagyjából ez minden, amit tudnod érdemes. Mivel azonban a multimédiás tartalmak, mi több, VR korát kezdjük élni, rögtön ízelítőt is adnék az időrablásból – bár inkább csak annyival, hogy továbbragozom a fentebbi tételmondatot. Megkísérelhetsz megszökni, de a magánzárkában rengeteg hámoznivaló burgonya akad...!

The Escapists 2

Maga a történelmi homályba (ami úgy 2013-2015 magassága) vesző ős, a The Escapists végigélte az amerikai álmot: Chris Davis magnum opusa a Kickstarterről indulva a Team17 kooperációján keresztül eljutott a több mint négymillió letöltésig, ha hihetek a PR-rizsának, és mint ilyen, természetesen teleborították benzinnel a pénznyomd érkezett a folytatás, amelynek keretein belül a címet megkínálták egy kettessel. Olyan jellemzőkkel bővült a játék, mint a többjátékos módok, a jelentősen feltupírozott grafika, az időre megoldandó „tranzitbörtönök”, még több elkészíthető kütyü, további személyre szabási opciók és még pár apróság. Maga a játékmenet magja azonban változatlan maradt.

The Escapists 2

Karakterünk némi hobbibűnözgetést követően a társadalomtól való, nem éppen önkéntes izolációban éli a mindennapjait, miközben aktívan dolgozik szökésének az előkészítésén. Mindezt a kötelező napirendhez igazítva, titokban és körültekintéssel kell végeznie, mivel egy ostoba hiba gyakorlatilag az addigi előrehaladás tetemes részének elvesztését jelentheti. Magyarán: le van sittelve. Ehhez a drámához a színpadot a különféle büntetés-végrehajtási intézmények biztosítják, amelyek kimondottan változatosak: nagyjából az űrtől a prériig terjed a kínálat, de kegyeskedhetünk néhány éjszakát akár effektíve egy gulágban is eltölteni – ennek ízlésességéről nyilván eltérő fogalmaink lehetnek, de annyi baj legyen.

The Escapists 2

Nemes, bár jogilag támadható törekvésünkhöz az állam és annak felkent bajnokai, a fegyőrök vajmi kevés segítséget biztosítanak, így ránk marad a feladat, hogy valamilyen elmés módot kisüssünk a távozásra, ehhez pedig a szükséges anyagi hátteret összegründöljük. Értelemszerűen nem kívánom a játék tulajdonképpeni lényegét ellőni, így maradjunk annyiban, hogy konvencionális és egészen kevéssé konvencionális módok közül egyaránt választhatunk, így az eszköztárunk, amit klasszikus „kraftolással” csaphatunk össze zokniból, toalettpapírból és lopott elektronikai eszközökből, nagyjából a csákánytól a frissen fogott, delfinkajaként is hasznosítható halakig terjednek.

The Escapists 2

A kamerák, villamos kerítések, detektoros kapuk, mesterlövészek és rendőrkutyák mellett emberként az emberek is – esetünkben az őrség és a többi elítélt – a farkasaink lehetnek, így legalábbis cellatársainkkal érdemes jó viszont ápolni, a megfelelő pillanatig pedig csak a szükséges szintű figyelmet irányítani magunkra. Sorstársaink néhány ajándékot és szívességet követően hallgatni fognak, mint a sír, de ettől függetlenül is érdemes időben megjelenni a létszámellenőrzéseken, étkezéseken, nem elöl hagyni az asztalon a házilag összegányolt sokkolópisztolyt, nem nyitva felejteni a szellőzőnyílást, és – hacsak nem néztünk előtte körbe – nem verni irgalmatlanul fejbe a cellánk előtt elhaladó őrt egy flakon fehérítővel. Ebből mondjunk még kisebb probléma származik, mint abból, ha a magához térését követően nem találja magánál a kulcsait, így bölcs dolog azokat visszatenni a zsebébe – miután viaszlenyomatot készítettünk róluk...

The Escapists 2

Előbb-utóbb tehát összeáll a „Mivel?”, a „Mikor?” és a „Hogyan?”, ezzel pedig a The Escapists végfázisához érünk magával a kivitelezéssel, ahol voltaképp kockára teszünk mindent. Amíg idáig eljutunk, az viszont... többféleképpen is megítélhető. A felkészülési időszakban alapanyagokat privatizálunk/tulajdonítunk el (nem kívánt törlendő), jobb-rosszabb minijátékokon keresztül fejlesztjük karakterünk alapképességeit (ez a szép megfogalmazásom arra, hogy például az idegbetegség mellé ínhüvelygyulladást is kapunk a Q és E billentyűk nagyfrekvenciás cseszegetésétől), jobb-rosszabb, bár opcionális minijátékokon keresztül pénzt keresünk (mondjuk időre kifestjük a börtön falait), jobb-rosszabb küldetéseket vagy küldetésláncokat végzünk el (húzz le ezt-azt a vécén, hozd el A-ból B-be C-t, vágd pofán XY-t...), közben pedig részt veszünk, de legalábbis lejelentkezünk a kötelező foglalkozásokon. A fejlesztők kétségkívül komoly energiákat fektettek abba, hogy ezt a fázist minél szórakoztatóbbá tegyék – okkal, elvégre és értelemszerűen a játékidő töredékét teszi ki csak maga a szökés; azt hiszem, erre lehetett válasz az időre megoldandó börtönök és a küldetésláncok bevezetése is –, valahogy mégsem tudom megszabadítani az agyam azoktól a kiváló, mégis undorító, idegenszívű, ánglius, szóval sehonnani szakkifejezésektől, mint a „grind” vagy a „time sink”.

The Escapists 2

Ez azonban egy vélemény a potenciálisan hétmilliárd közül, ahol én papot látok, ott más esetleg papnét, így a The Escapists 2 megvásárlásával könnyedén előfordulhat, hogy egy ügyesen lecsiszolt, tartalommal jól ellátott, hangulatában koherens, jópofa és könnyed, mégis türelem-, és tervezésigényes, ráadásul barátokkal együtt is játszható játékot sikerül bezsákolnod. Az írásom pillanatának legfrissebb híre szerint pedig érkezni fog a „Prison Editor” is, a játék tehát most is, nem is kis léptékben, alakult és fejlődik. Minden remény megvan rá tehát, hogy jó befektetést láthatsz a címben. Ha pedig nem így volna, megoldja a Steam Refund. ;-)
Az mondjuk, hogy még ehhez is Season Pass vásárolható, egy kissé meredek, de talán ideje lenne már elfogadnom, hogy 2017-et írunk. Azért ne tessék a hozzáállásom túl durván kezelni, elvégre most „szabadultam” csak a börtönből! ■

The Escapists 2
The Escapists 2The Escapists 2
The Escapists 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Escapists 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló