25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

Kipróbáltuk a Dell egyik legerősebb gamer laptopját.

Írta: GeryG 4 hozzászólás

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

Amikor laptopvásárlásra adjuk a fejünket, első lépésként mindig azt kell meghatároznunk, hogy mire is fogjuk használni a gépet. Ezután jöhet a nekünk szimpatikus márka, majd azon belül az igényeinknek és pénztárcánknak leginkább megfelelő konfiguráció kiválasztása. Ha valaki kifejezetten játszani szeretett volna, korábban biztosan inkább asztali gépet épít vagy vásárol. Ám az utóbbi években a többi szórakoztatóipari technológiához hasonlóan ez a szegmens is egyre jobban tolódik a mobilizálhatóság felé. Éppen ezért ma már bivalyerős gamer laptopokat is lehet vásárolni. Többek közt a Dell Inspiron 7000-es szériáján belül is találunk egy Gaming termékcsaládot. Ezek közül nemrég a legújabb családtag, a Dell 7577 csúcsmodellje járt nálunk.

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

A Dell 7577 a 15 colos laptopok táborát erősíti. A tervezésnél nem elsősorban a hordozhatóságot helyezték előtérbe a mérnökök, mint inkább a megnyerő külsőt és a masszív kialakítást. Éppen ezért a maga 2,85 kg-os tömegével nem tartozik az ultrakönnyű gépek közé, de ez teljesen érthető is. Ugyanis a piros-fekete designt kapott házban asztali számítógépeket is megszorongató konfiguráció lapul. A ház egyébként kimondottan pofás, a bordázott oldalakkal együtt egyszerre vad és mégis elegáns. Ehhez hozzájön a touchpadet körülölelő bordó csík is, valamint a billentyűzet halványfehér háttérvilágítása is. A lecsukott fedél közepén a Dell logo is a bordó árnyalatban virít.

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

A külső csatlakozók a ház két oldalán kaptak helyet, hátul és elöl semmivel sem törik meg a bordázott designt. Jobboldalt van a hang ki- és bemenetként szolgáló jack csatlakozó, mellette két USB 3.1 Gen1 Type-A, egy USB 3.1 Gen2 Type-C és egy HDMI 2.0 csatlakozó található. A túloldalon a biztonsági zár és a tápcsatlakozó mellé pakolták a gigabites Ethernet portot, egy USB 3.1 Gen1 Type-A csatlakozó és a memóriakártya-olvasó társaságában.
A Dell laptopokra évekkel ezelőtt rendszeresen érkezett panasz a billentyűzet nem megfelelő alátámasztása miatt. Ez ugyan nem volt konstrukciós hiba, mindössze kellemetlen érzést keltett, hogy gépelés közben a billentyűzet hajlamos volt a „hullámzásra”. Szerencsére a 7577 esetében erről szó sincs, a billentyűzet használata a teszt során végig kényelmes volt. A gombok a széles háznak köszönhetően még úgy sincsenek túlzottan összezsúfolva, hogy numerikus billentyűzet is van mellettük.

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

A külcsín tehát rendben van, de a lényeg természetesen itt is a belső. E tekintetben több konfiguráció közül lehet válogatni, kinek-kinek a maga igényei és pénztárcája szerint. A tesztre az egyik legerősebb változat érkezett, amelynek lelke az Intel Core i7-7700HQ processzor, amely 3,8 GHz-en ketyeg. Ehhez „csak” 8 GB 2400 MHz-es DDR4 memória társult, de ezt igény szerint 16 vagy akár 32 GB-ra is lehet bővíteni. Mivel egy gamer laptopról van szó, a grafikus vezérlőnek is állnia kell a sarat. E téren egy NVIDIA GeForce GTX 1050Ti-nek szavaztak bizalmat a mérnökök, amely 4 GB dedikált memóriával dolgozik. Ez hajtja meg a 1080p-s felbontású, LED-es háttérvilágítású IPS-kijelzőt. Akinek igénye van rá, akár 4K-s kijelzővel is rendelheti a laptopot, bár ebben az esetben szükség van a GeForce GTX 1060-ra 6 GB memóriával. Tárhely tekintetében sem érheti panasz a gépet, ugyanis egy 128 GB-os SSD és egy 1 TB-os HDD is került a házba. Igény szerint 256 GB-os SSD is rendelhető bele.

A konfiguráció tehát abszolút rendben van, de marad a kérdés, hogy éles helyzetben mindez hogyan teljesít. Ennek megválaszolására több játék beépített benchmarkját hívtam segítségül. Nevezetesen a Rise of the Tomb Raider, a Deus Ex: Mankind Divided, az Ashes of Singularity, a Sid Meier’s Civilization VI, valamint az F1 2017 futott a teszt során. Ezek közül akad néhány, amely specifikus szerepet tölt be, mint az Ashes of Singularity, amely a Vulkan API-t használja. De nézzük is az eredményeket!

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

A Rise of the Tomb Raider három helyszínen három tesztet futtatott le DirectX 11-ben, maximális beállítások mellett. A Mountain Peak 50,77 fps-t produkált átlagosan (20,94 és 82,89 között mozogva), a Syria 41,6 fps-t (11,46 és 68,86 között mozogva), míg a Geothermal Valley 40,2 fps-t (5,8 és 68,05 között mozogva). Ez összességében az abszolút játszható 44,34 fps összesített átlagot jelenti, bár minimális kompromisszumokkal bizonyára a stabil 60 fps is elérhető. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Rise of the Tomb Raider nem tartozik a legjobban optimalizált játékok közé, ugyanakkor a rengeteg grafikai opció lehetővé teszi, hogy megtaláljuk azt a beállítást, ahol Lara még jól néz ki, de mégsem képregényes formában meséli el kalandjait.

A Deus Ex: Mankind Divided szintén azon játékok közé tartozik, amelyek hajlamosak megizzasztani a PC-ket. A benchmark eredményei is ezt támasztják alá, hiszen maximális beállítások mellett bizony nem sikerült elérni a ma már minimumnak számító stabil 30 fps-t. Helyette 24,4 fps átlagot produkált a játék 15,8 és 31,7 között mozogva, vagyis meg sem közelítette a sokak által alapból elvárt 60 fps-t. Ami a legutóbbi Tomb Raidernél, az itt is érvényes: a grafikai beállításokkal picit kísérletezve sikerült megtalálni a játszhatóság és szépség egyensúlyát.

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

A sort az Ashes of Singularity folytatja, amely kifejezetten azért került a listára, mert a Vulkan API-t használja. A benchmark külön futtatott egy GPU- és egy CPU-alapú tesztet is. A GPU-teszt során 19,7 fps átlag jött ki, ami szintén nem tűnik jónak, ugyanakkor ezt rengeteg egység megjelenítése eredményezte. Az átlag 18,2 és 21,2 fps között jött ki, de CPU-teszt során is hasonló eredmény született: 18,1 fps.

A Sid Meier’s Civilization VI azon játékok közé tartozik, amely csak idővel válhat PC-gyilkossá, főleg sok nép, és nagy, alaposan belakott térkép esetén. A benchmark is ilyen körülmények között tesztelte a konfigurációt, amely alapvetően hozta a játszható szintet, de azért néhol megfigyelhető volt némi ingadozás. Az átlagos fps 40 körül alakult, amivel már le lehet igázni az egész világot. Legalábbis a Civ6-ban.

Dell 7577 – amikor a hónod alá csaphatod a játékos erőt

A tesztek végére egy autós játék is került: az F1 2017 nemcsak jól néz ki, de elég részletes benchmarkkal is rendelkezik, ráadásul alapvetően az optimalizációval sincsenek gondok. Az eredmény 47 fps átlagot hozott, 41-56 között mozogva. Ez a gépi ellenfelek ellen bőven a megfelelő szinten belül van, ám egy kiélezett online futam során előfordulhat, hogy hátrányt okoz némi fps-ingadozás.

A fenti teszteredmények szigorúan csak a számadatokra támaszkodva azt mondanák, hogy a Dell 7577 nem teljesít túl jól. De a valóság az, hogy minimális kompromisszumokkal a tesztelt játékok mindegyikéből tisztes teljesítményt lehetett kisajtolni. A hardver kimondottan erős, hétköznapi használat során gond nélkül megállja a helyét. Akinek számít, hogy játékra is alkalmas, erős konfigurációja legyen, amit bárhová kényelmesen magával is vihet, annak a Dell 7577 ideális választás lehet, még akkor is, ha nem tartozik az olcsó kategóriába – a tesztelt példány ugyanis 384 900 forintot kóstál.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

GeryG
GeryG [2279]
Tuti nem Monaco volt, mert nem városi pálya volt emlékeim szerint. De jogos a 2 pont, nem emlékszem a pályára. :D
Sityi
Sityi [1613]
Monaco esőben, az a legjobb stresszteszt, azért kérdem. ;-)
GeryG
GeryG [2279]
A kérdés jó... :D
Szerintem esőben, de hogy melyik pályát, ahhoz nem lenne baj, ha ismerném az F1 világát... :P
Sityi
Sityi [1613]
Az F1 2017-et melyik pályán milyen időjárási körülmények között mérted?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)