25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Film

Ready Player One filmkritika

Sikerült-e Spielbergnek a mozivásznon az, ami Cline-nak a könyv lapjain?

Írta: GeryG 1 hozzászólás

Ready Player One filmkritika

Kevés olyan regény van, ami annyira megmozgatta, megrázta, felbolygatta, beindította a videojátékos-társadalmat, mint Ernest Cine 2011-es Ready Player One-ja. Egy könyv, amely kifejezetten a kockáknak szólt, csurig pakolva utalásokkal és poénokkal a ’80-as évek popkultúrájáról és a videojátékos hőskorról. Az RPO (ahogy mindenki csak utal rá) hatalmas siker volt, Cline pedig villámgyorsan egyfajta élő legendává vált általa. Ez a népszerűség pedig előrevetítette, hogy ebből bizony film fog készülni. A bejelentés nem is váratott sokáig magára, majd az is kiderült, hogy nem más fogja rendezni a mozit, mint Steven Spielberg. Ekkor sok rajongóban támadhatott kétség, hogy jó lesz-e ez nekünk, de megnyugtatásul az is kiderült, hogy Cline írja a forgatókönyvet és a film elkészítésének minden pillanatát felügyelni fogja. Elvégre ez az ő kicsikéje. A Ready Player One könyv akkora hatással volt rám, hogy a filmadaptáció megjelenéséig eltelt időszak meglepően rövidnek tűnt (pedig mégis csak bő öt évről beszélünk, ha a hozzám is eljutott magyar fordítás megjelenésétől eltelt időt számoljuk). Szóval eltelt ez a néhány év, a Ready Player One film pedig a napokban a mozikba került.

Ready Player One filmkritika

Amennyire régen szerettük Spielberget, az utóbbi években annyira nem sikerült neki visszaadni azt a varázst, ami a korábbi filmjeit jellemezte. Legfőképp ezért féltek az RPO rajongói, hogy mit fog művelni szeretett történetükkel. A sztori (azoknak, akiknek eddig kimaradt a könyv) nagyjából arról szól, hogy a nyomorúságos életből egy James Halliday nevű zseniális játékfejlesztő legutolsó alkotása, az OASIS virtuális valóság jelenti a menedéket. Az emberek már mindent ebben a végtelen világban tesznek. Amikor Halliday meghal, elrajtol egy verseny, mivel elrejtett három kulcsot az OASIS-ben, aki pedig elsőként találja meg ezeket, azé Halliday öröksége, vagyis az OASIS. A rengeteg rajongó mellett egy vállalat, az IOI is beszállt a versenybe, ők az ügyeletes gonosz, akik a puszta profitszerzés miatt akarják megkaparintani az OASIS-t, vagyis ezzel a jövőt.

Ready Player One filmkritika

Ahogy a regény, úgy a film is természetesen Wade Wattsról, alias Parzivalról szól, aki egy a megannyi kincskereső közül a virtuális világban. Nem egy nagy szám a srác, de azért szimpatikus, és nem lövök le vele nagy titkot, hogy ő fogja megtalálni az első kulcsot. Nos, ami a könyvben apránként felépített, jól átgondolt, és az első pillanattól az utolsóig szórakoztató és mókás, azt a filmben röpke 140 percbe kellett belesűríteni. Azt nem tudom, hogy Cline és Zak Penn (a másik forgatókönyvíró) milyen indíttatásból, de alaposan belepiszkáltak az eredeti sztoriba. A filmben például rögtön egy olyan autóversennyel nyitnak, amely a könyvben nem szerepelt, itt viszont kiemelten fontos, mivel ez az első kulcshoz vezető próba. Szerintem a készítők egyszerűen úgy érezték, hogy a könyvbeli verzió nem elég izgalmas a mozivászonra. Így elkészítették az egyébként valóban nagyon pörgős és iszonyat látványos autóversenyt, amelyben rögtön elpuffogtattak egy seregnek is elegendő puskaport a filmes utalásokra. Van itt minden a Jurassic Parktól a King Kongig.

Ready Player One filmkritika

Ugyanez a kisebb-nagyobb történeti módosítgatás végig jelen van a filmben, vagyis aki a könyv hű mására számít, az bizony csalódni fog. Én viszont úgy érzem, hogy van létjogosultsága a változtatásoknak. Aki nem olvasta a könyvet, így is egy piszok eredeti, izgalmas és látványos filmet kap, aki pedig olvasta, annak legalább lesznek meglepő, új dolgok. Szerencsére a színészi játékra nem lehet panasz, bár hozzá kell tenni, hogy a film nagyjából 75-80%-a az OASIS-ben játszódik, vagyis többnyire egy animációs filmet látunk. Viszont Tye Sheridan (Parzival), Olivia Cooke (Art3mis), valamint Ben Mendelsohn (Sorrento) és főleg Mark Rylance (Halliday) remekül játszik, de a többiekre sem lehet különösebb panasz. Senki sem játssza túl a szerepét, nincsenek túlgörcsölt jelenetek, bár a filmben kissé laposnak és elkapkodottnak éreztem a könyvben sokkal jobban felépített szerelmi szálat. Itt valahogy olyan érzésem volt, hogy a készítők magától értetődőnek tekintették, hogy a nézők tudják, ki kicsoda. A rajongók biztosan, de a könyvet nem olvasó nézőkkel mi van?

Ready Player One filmkritika

Ami a látványvilágot illeti, a Ready Player One bizony igen magasra teszi a lécet. Én alapjáraton ódzkodom a 3D-től, de ezt a filmet érdemes IMAX-ben megnézni. Az akciójelenetek jól megkomponáltak és szerencsére nincs kamerarángatás sem. És persze ne feledjük el, hogy a 140 perc szinte végig csurig van régi filmes, zenés és játékos utalásokkal, amelyekbe külön élmény így belecsöppenni. Annyi az easter egg (vagyis húsvéti tojás, ha már az RPO-ban is így emlegetik őket), hogy egy-két végignézés nem is biztos, hogy elég az összes kiszúrására.

Ready Player One filmkritika

A Ready Player One picit felemás érzéseket hagyott bennem, de az összhatás azért még így is bőven pozitív. Mint mindig, a regény most is fényévekkel több, mint a film. A saját fantáziámban életre kelt OASIS még a filmbélinél is sokkal színesebb, szagosabb hely, de azért remek munkát végeztek Spielbergék is. Az eredeti sztoritól való elrugaszkodásról nem tudom eldönteni, hogy megbocsátható bűn-e vagy bűn-e egyáltalán. Viszont ha másért nem is, ezért már megéri a könyv rajongóinak is megnézni, hogy maguk dönthessenek. Bár kaptam érte kritikát másoktól, én azért úgy érzem, ezt a sztorit sokkal bővebbre is meg lehetett volna ereszteni. Akár egy trilógiát is el tudtam volna képzelni egy film egy kulcs alapon. De ez már csak elméleti kérdés: egy Ready Player One mozi született, amit igenis menjetek, és nézzetek meg!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Ready Player One filmkritika
  • Ready Player One filmkritika
  • Ready Player One filmkritika
  • Ready Player One filmkritika
  • Ready Player One filmkritika
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Noggle
Noggle [224]
Szerintem meg nagyon gyenge volt a színészi játék.
Én úgy gondolom, hogy Oasisban lévő része a filmnek 9/10
"Valós" világban lévő része a filmnek 4/10
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)