Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

##game_title##

Assassin’s Creed Origins: Sivatagi eskü [könyv]

Ahogy a Ubisoft sorozata is visszatért tavaly, úgy Bowden is új regénnyel jelentkezett.

2018.04.15. 21:48 | szerző: GeryG | Egyéb

Oliver Bowden (avagy igazi nevén Anton Gill) 2009 óta írja a Ubisoft egyik legsikeresebb sorozatának, az Assassin’s Creednek a regényeit. Könyvei kezdetben erősen kötődtek az aktuális Assassin’s Creed epizódhoz, de ahogy egyre jobban beleásta magát ebbe az univerzumba, úgy kezdett mindinkább szárnyalni a fantáziája. Végül eljutottunk oda, hogy Bowden regényei csak felületesen kapcsolódnak az újabb és újabb játékokhoz, legfeljebb a korszak, a helyszín és nagyjából a szereplők stimmelnek. De a történet, amelyet a játékban átélhetünk, és a történet, amelyet Bowden regénye elmesél, már sokszor csak távoli rokonok. Nincs ez másként az Assassin’s Creed Origins alapján nemrég boltokba került Assassin’s Creed Origins: Sivatagi eskü esetében sem.

Míg a játék i.e. 50 körül játszódik, addig a regény jó húsz évvel korábbi eseményekről szól. Bayek még messze nem az a tiszteletben álló és halálosan precíz Medjay, akit a játékban megismerhettünk. Még nagyon fiatal, tapasztalata nagyjából semennyi sincs, ráadásul semmit sem tud arról, hogy apja, mint Szíva városának védelmezője, milyen titkos társaság tagja. Ám apja egy nap váratlanul üzenetet kap egy futártól, ami akkora hatással van rá, hogy sebtiben összepakol, és útra kel. Nem mondja meg, hová megy és mikor térhet vissza – ha visszatér egyáltalán. Bayek viszont nem képes otthon ülni és várni, ezért később ő is útra kel, hogy kinyomozza, mi állhat apja váratlan eltűnésének hátterében.

Assassin’s Creed Origins: Sivatagi eskü [könyv]

A Sivatagi eskü története több szálon fut, és messze nem csak Bayek a főhőse. Bowden érdekes módot választott, hogy a különböző oldalak eseményeit és a szereplők tetteit elmesélje. Azok a fejezetek, amelyek Bayek útjáról és kalandjáról szólnak, E/1-ben íródtak. Ám azokat, amelyek egy titkos társaság politikai törekvéseit (értsd: a céljaik útjában álló másik titkos szervezet utolsó utáni képviselőinek módszeres levadászása) tartalmazzák, E/3-ban tárja elénk. Ez elsőre picit furán hathat, de hamar hozzá lehet szokni, és egy idő után már magától értetődőnek tűnik. Az író ezzel is a Bayek karakteréhez való kötődést próbálja erősíteni, hisz az ő meséjét úgy élhetjük át, mintha velünk történne. Míg a Bion és Raia körüli eseményeket külső szemlélőként láthatjuk, hiszen ezek – bár ugyanolyan fontosak – mégis csak inkább kiegészítői a történetnek.

A Sivatagi eskü izgalmas és szórakoztató regény lett, pontosan azt a színvonalat hozza, amit Bowdentől az utóbbi művei alapján elvárnánk. Az író ezzel is megmutatta, hogy korszaktól függetlenül képes remek (fél)történelmi regényeket írni. Hisz az ipari forradalomtól az új világ felfedezésén és a reneszánszon keresztül most már egészen az ókori Egyiptomig bezárólag írt érdekes történeteket az orvgyilkosok testvériségéről. A Sivatagi eskü épp csak abban különbözik az előzőektől, amennyire az Assassin’s Creed Origins is: itt még szó sincs a templomosokról, sem pedig az orvgyilkos testvériségről. Ehelyett az első orvgyilkos megszületését ismerhetjük meg, pontosabban Bayek orvgyilkossá válása rögös útjának legelső lépéseit. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló