25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Smoke and Sacrifice

Amikor egy édesanya craftol és túlél...

Írta: Sityi

Alapvetően kedvelem a kis, páremberes projekteket, ugyanis leginkább az ilyen produkciók szoktak valamilyen formában innovatívak, formabontóak lenni – még akkor is, ha nem is sikerül jól, én értékelem a szándékot. A londoni Solar Sail Games első játéka, a Smoke and Sacrifice leginkább a művészi stílusával szeretne hódítani, de alapvetően a jó öreg craftolós-túlélős játék műfaját nem akarja teljesen átformálni, legfeljebb finomítani.

Smoke and Sacrifice

A sztori szerint hősünknek, Sachinak az elsőszülött gyermekét a népe hagyományai szerint fel kell áldoznia, hogy a Nap fák továbbra is termékeny földet tudjanak biztosítani – Sachi népe ugyanis egy ily módon lakhatóvá tett kis oázisban él a jégsivatag közepén. A szertartás megtörténik, ám pár évvel később Sachi fülest kap, hogy a gyermeke még talán él, és egy „baleset” következtében egy fura, veszélyes és depresszív világba pottyan. A feladat: a gyermek megkeresése, aztán pedig hazatalálni onnan. Ez nem is lesz egyszerű, mert a környezet faunája alapvetően meglehetősen ellenséges irányunkban (legalábbis elsöprő többségük), éjszakánként pedig sűrű füst lepi el a vidéket, és különféle rémek kóricálnak ilyenkor a szabadban.

Smoke and Sacrifice

A műfaj hagyományainak megfelelően tehát egy szál semmivel kezdünk, viszont itt azért akadnak barátságos (illetve pár esetben fogjuk rá, hogy nem akarnak bántani) szereplők, akiktől megkapjuk az első csokor jótanácsot és receptet fegyverek, kaják és ilyesmik tekintetében. Annyi egyszerűsítés itt van mondjuk egy Don’t Starve-hoz vagy egy The Flame in the Floodhoz képest, hogy nem kell az éhséggel és a szomjúsággal törődnünk – de ettől még nem lesz egyszerűbb a játék. Ugyanakkor a már emlegetett állatvilág esetében van egy csavar is: csapdák és kedvenc csemegéik segítségével magunkhoz édesgethetjük őket, és segíthetnek bennünket.

Smoke and Sacrifice

A design első osztályú, a látvány egyszerűen fantasztikus. A brit srácok műve is bizonyítja: nem kell feltétlenül 3D-ben gondolkodni, ha az ember valami szépet szeretne a képernyőre varázsolni – nekem nagyon bejött a Smoke and Sacrifice látványvilága. A hangok és a zene is kifogástalanul asszisztál ehhez; egyedüli szívfájdalmam a szinkron teljes hiánya, azzal tökéletes lenne az élmény.

Smoke and Sacrifice

A készítők nagyjából 40 órára taksálják a játékidő hosszát, ez kellemesen hosszúnak tűnik. Akik most ismerkednek a műfajjal, jó választás lehet a Smoke and Sacrifice, mert a küldetésalapú sztori segítségével ha nem is kézen fogva, de azért finoman rávezeti a dolgokra a játékost – plusz a nyílt világ tartogat a történettől függetlenül is némi felfedeznivalót; bár talán pont a sztori miatt talán lineárisabbnak érződik ez a műfaj más alkotásaihoz képest. Akik pedig komolyabban tolják már ezt a stílust, azoknak meg azért érdemes bizalmat szavazni ennek a játéknak, mert a sajátos hangulata szépen meg tudja fogni az embert.

A Smoke and Sacrifice PC-re és Nintendo Switchre jelent meg, PlayStation 4-re és Xbox One-ra később várható. A cikk a Switch verzió alapján készült, amelyet a játék fejlesztője biztosított számunkra.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • A játék atmoszférája elképesztő.
Negatívumok
 • A többi hasonló játékhoz képest lineárisabb játékélmény (bár ezt kompenzálja a történet).

További képek

 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice
 • Smoke and Sacrifice

Smoke and Sacrifice

Platform:

Fejlesztő: Solar Sail Games

Kiadó: Curve Digital

Megjelenés:
2018. PC
n/a: PS4, X1, Switch

Minimális rendszerigény: Intel Core i3-4130/AMD Phenom II X4, 4 GB RAM, GeForce GTX 650/Radeon HD 5770/Intel HD Graphics 530, 4 GB háttértár, Windows 7/8.x/10

Ajánlott konfiguráció: Intel Core i5-6400/AMD FX 6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 650/Radeon HD 5770, 4 GB háttértár, Windows 7/8.x/10

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!