Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Bus Simulator 18

Bus Simulator 18

Mercedes AMG verdákkal már csapathattunk eddig is a városokban. Na de Mercedes Citaróval?

2018.06.26. 09:35 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Valamikor a 2010-es évek környékén indult el emlékeim szerint a mindenféle szimulátorok dömpingje, többek közt a Farming Simulator sorozattal. Előtte ugyebár a (verseny)autók, harci repülőgépek és helikopterek, tankok, tengeralattjárók mellett más nem rúghatott labdába, bár a Microsoft a Flight Simulatorrel és a Train Simulatorrel próbálkozott a polgári repüléssel és a vonatozással is – de szerintem a német traktorok azok, amelyek megmutatták a fejlesztőknek, hogy lenne igény a felhozatal színesítésére. Így azóta kaptunk (a sok mezőgazdasági szim-menedzser játék mellett) mindenfélét, amik közül kiemelném az SCS Software kamionos játékait (Euro Truck Simulator és American Truck Simulator), valamint a UIG Entertainment retteneteit: ők tényleg f*ssák magukból a furábbnál furább szimulátorokat: az építkezéstől az erdészeten át a bányászatig mindent „megszimulálnak”. Buszszimulátorból is akad már egy-két sorozat, nekem most a Bus Simulator legfrissebb darabjához lett szerencsém. (A jegyzőkönyv kedvéért álljon itt, hogy ezek a Simulatorre végződő című játékok a legritkább esetben igazi szimulátorok, messze nem szimulálnak mindent az adott géppel, gépekkel kapcsolatban.)

Bus Simulator 18

Az első pofon nem sokkal az indulás után ér minket: eléggé nehezen hihető, hogy Unreal Engine 4-gyel ilyen rondát sikerült összehozni... Oké, a Simulator végű játékok sose szóltak a csilli-villi grafikáról, de ennél még az Euro Truck Simulator 2 is jobban nézett ki megjelenéskor (és azóta sokat javítottak a grafikán, jelenleg is átdolgozás alatt van). Klónok sok helyen, irgalmatlanul darabos mozgással – rettenetes. A fényeknél a lencsecsillogást igen erősen túltolta az osztrák fejlesztőgárda, meg amúgy is van valami természetellenes a bevilágításban. A környezet legalább nagyjából oké, a kb. 15 km2-es terep józan mértékben változatos, bár nekem kissé szűknek hat (nem csoda, Leányfalu ekkora). A buszaink is egész jók belülről. És ha már a külsőségek jellemzésébe így belelendültem, essék pár szó a hangokról is. Itt azért jobb híreim vannak. Meglepődtem, hogy buszaink zörögnek az úton, menet közben (azért nem BKK mértékben, ezek jobban egyben vannak ;) ), az utasaink beszélgetnek egymással (néha igen fárasztó témákban), szóval a buszon belül nem is rossz. Ki meg ritkán fogunk szállni (ott azért kicsit élettelen már a dolog – mondhatni összhangban a látvánnyal).

Bus Simulator 18

A busz vezetése egész kellemes élmény amúgy (kormánnyal főleg), de azért odafigyelést igényel: elég nagy a tengelytávunk, így a fordulásokkor nagyobb ívet kell választani, mint egy autónál, különben lepadkázzuk a kereket (vagy lekoccoljuk a másik járgányt, esetleg a rendőrlámpát). Amit viszont nem értek, az az, hogy azt képes a játék nézni, hogy a fekvőrendőrön túl gyorsan hajtunk át (30 km/h a bűvös határ), és emiatt büntetni – a satufék viszont nyugodtan mehet? Ejnye, ezt a 2001-es Microsoft Train Simulatorben is figyelte már a gép személyszállító vonatoknál!

Bus Simulator 18

Amúgy van menetrend, amit ajánlott tartani; emellett a buszöbölbe is jól kell beállnunk; a felszálló utasok mindenféle menetjegyet, bérletet is vásárolnának tőlünk; sőt, képesek hangoskodni és szemetelni is a buszon. Ugyanakkor kerekesszékes utas is akad néha, nekik a rámpát kell kezelnünk, hogy velünk utazhassanak. Ja, és az úthibákat se árt elkerülni... A forgalom alapvetően németesen precíz, azaz elképesztően sokan mennek a lehető legszabályosabban. Két kivétellel találkoztam a teszt során: kétszer lépett le elém gyalogos szabálytalanul, ennél pedig kicsit gyakrabban találtam személygépkocsit a megállóban az univerzális parkolási engedélyt (vészvillogó) használva. Előbbi szituációnál ha a szerencsétlen lemminget elcsapjuk, komoly pénzbüntit kapunk (nem, a sérültet/tetemet nem láthatjuk, sem a leszakadt testrészeket és belsőségeket), utóbbinál párzani vágyó elefántbika hangját hallatva (értsd: rátehénkedünk a dudára) adhatjuk tudomására az illetőnek, hogy talán ideje volna elhúzni a csíkot, hogy a mögöttem a nyakamba lihegő bamba társaságot kipakolhassam és újabbakat vegyek fel. Néha persze csak dugóba kerülünk, ekkor kezdhetünk iparkodni, hogy behozzuk a lemaradást – de sajnos pár helyen traffipax is akad, szóval nagyon nem tudunk száguldozni. Néha útfelbontás, megálló-felújítás is befigyel, ekkor automatikusan terelt útvonalon kell menjünk, ehhez igazított elvárásokkal.

Bus Simulator 18

Van ám némi alapszintű menedzserkedés is errefelé, de az első pár órában amúgy is küldetéseket teljesítünk (értsd: megmondják, mit kell csinálnunk), utána meg már gyakorlatilag magától dől a lé. A játék elején ugyanis csak egy zsebkendőnyi területen, mintegy féltucatnyi megállóval operálva indíthatjuk be a bizniszt, aztán ahogy sikerrel vesszük a nem túl nehéz akadályokat, nyílik ki a térkép. Vonalat tervezünk, buszt veszünk hozzá, sofőrt fogadunk fel – kb. ennyi ez a része a dolognak.
A buszválaszték kicsit szűkös, de azért nem rossz: a Mercedes, a MAN, a Setra és az Iveco 8 buszából válogathatunk – persze csak ha kellően megdolgoztunk érte (a csuklósokért tekerni kell sajna). Ez a rész sajna nem egy nagy eresztés, de egy kis színt visz a vezetés mellé a játékba.

Bus Simulator 18

Vannak jó ötletek és dolgok a Bus Simulator 18-ban, de a kivitelezés eléggé fapad érzetet ad. Én minden hibája ellenére szívesen körözgettem vele, de igazából jó szívvel nem tudnám ajánlani – ha valaki a nagyvasakra gerjed, egy komolyabb akcióban meggondolhatja a beszerzését. Vagy aki fontolgatja, hogy a BKK-hoz menne buszsofőrnek, ezzel némi ízelítőt kaphat abból az életből... ;) ■

értékelés

Bus Simulator 18

Bus Simulator 18
Pozitívumok
  • Egész kellemes vezetési élmény.
  • Egész változatos hanghatások a buszon belülről.
Negatívumok
  • Ez a grafikai színvonal 2018-ban azért már gáz.
  • Nagyon kicsi a „játszóterünk”.
  • A forgalom nem túl életszerű.
Minimális rendszerigény: Intel Core i3 3,3 GHz/AMD Phenom II X4 3,2 GHz, 6 GB RAM, GeForce GTX 750/Radeon R7 360, 6,5 GB háttértár, 64-bites Windows 7/8.x/10
Ajánlott konfiguráció: Intel Core i5-4760/AMD FX-8370, 8 GB RAM, GeForce GTX 970/Radeon R9 290, 6,5 GB hátttértár, 64-bites Windows 7/8.x/10

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18Bus Simulator 18
Bus Simulator 18
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Bus Simulator 18

hozzászólások (3)

vandorr
vandorr 2018.06.26. 10:37
A játék készítésénél figyeltek a modolási lehetőségek implementálására is. Remélem erre is rákattannak, mint az OMSI2-re és majd régi Ikarus buszokkal is csapathatjuk, magyar utakon :)
Sityi
Sityi 2018.06.26. 13:07
A budapesti közlekedési "kultúrát" szerintem nem támogatja a játék... ;-)
Hofi
Hofi 2018.07.18. 08:43
Az alapból BUG-os. Javíthatatlan. Azért nem teszik bele! :-D
ajánlott olvasnivaló