Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Downward Spiral: Horus Station

Downward Spiral: Horus Station

Zérógravitációs túlélés egy űrbázison.

2018.07.11. 12:25 | szerző: Phoenix | Ismertető/teszt

A zérógravitációs játékoknak mindig is nagy kedvelője voltam. Elsősorban inkább a pörgősebb, akciódúsabb fajtáknak, amelyeket hangzatosabb nevén a 6DOF, azaz a 6 degrees of freedom (hat szabadsági fok) kategóriába sorolunk. Ilyen volt például a Descent széria, vagy a nemrég megjelent Overload. De azokat is érdeklődéssel figyelem, ahol „csak” valami érdekesebb környezetben felfedezni, túlélni, nyomozni, kalandozni kell. Nem is olyan régen volt szerencsém az ADR1FThez, amely sokkal inkább hasonlít jelen cikkünk alanyához, a Downward Spiral: Horus Stationhöz, és nagyon tetszett. (Bár most valamiért sajnálatosan rossz értékelésen áll Steamen.)

Downward Spiral: Horus Station

A Horus Station alapszituációja is hasonló: egy nagyobbacska űrbázison vagyunk, ahol valami komolyabb baj történt, és igyekeznünk kell a problémákat megoldani, és persze túlélni. Sokkal több ennél nem is nagyon derül ki menet közben sem. A komolyabb problémára is csak a folyamatosan visító vészjelzőkből, és a folyosókon lebegő hullákból gyanakodhatunk...

Downward Spiral: Horus Station

Az ehhez hasonló tanácstalanság nem csak a sztorira érvényes: feladatainknál is el kell gondolkodnunk, hogy merre induljunk, hogy ugyan hol találjuk a bázison a szóban forgó részleget, ahol valamit fel kell kapcsolnunk vagy meg kell javítanunk. Ráadásul minden kapcsoló, potméter és gomb működik, kattan, megmozdul, és nem feltétlenül lehet tudni eleinte, hogy melyik is kell nekünk konkrétan. Ugyanez igaz a lebegő objektumokra is. BIZTOS hogy az a táska kelleni fog nekem, tuti, hogy abból a noteszből végre megtudok valamit! Nem... Csak díszlet. Néhány hasznavehetetlen térkép próbál a tájékozódásban segíteni, de nem sok sikerrel. Attól pedig, hogy csak úgy elinduljunk felfedezgetni a bázison – ami amúgy a lényege lenne az egésznek – több dolog veszi el a kedvünket igen hamar.

Downward Spiral: Horus Station

Egyrészt igen nehézkes a közlekedés, nincsen kis jetpack a hátunkon, csak lebegünk, valamiben meg kell kapaszkodnunk, aztán ellökni magunkat a kívánt irányba, aztán ha szerencsénk van, akkor nem kötünk ki egy olyan részen, ahol nincs semmi karnyújtásnyira. Ilyenkor ugyanis game over – ezt nekem sikerült produkálnom már az első két percben. Egy idő után találunk egy dobócsáklyát, azzal már kicsit könnyebb, de még mindig elég lassú a haladás. Ez amúgy tipikus módszer arra, hogy ha nem építettek túl nagy pályákat, azért sokáig tartson – ez lehetne az első gondolatunk, bár az első fejezet után szerencsére érdekesebb környezetek jönnek. VR-ban kicsit jobban működik a rendszer, ott irányítható, hogy merre szeretné magát ellökni az ember – billentyűzetről ez sokkal korlátozottabb.

Downward Spiral: Horus Station

Másrészt rettenetes sötét van. Értem én, hogy a hangulat, meg minden, de tényleg, ez már túlzás. Ez amúgy tipikus módszer arra, hogy az a kicsi is, amit megépítettek, az nem túl szép, hát valamivel el kell takarni. Mondjuk ez esetben igazunk is van, ha erre gyanakszunk, a látványra ugyanis legnagyobb jóindulattal a „tisztességes iparosmunka” jelzőt használhatjuk. Minden olyan feladatnál, ahol fel kel kapcsolni valamit, vagy akksikat kell a helyükre pakolni, reménykedik az ember, hogy ettől talán lesz fény. De nem... A „legjobb” esetben bekapcsol egy sziréna. Elemlámpánk meg annyit tud, hogy jobban lássuk, mi van a kezünkben.

Downward Spiral: Horus Station

A játék kétféle módban játszható: jönnek ellenfelek, akik lőnek ránk, vagy csak felfedezgetünk a bázison. VR-felszerelés nélkül épp elég bajunk lesz a mozgással is, nem hiányzik, hogy kis lebegő droidok – vagy esetenként marha nagy lebegő droidok – lövöldözzenek ránk közben.

Downward Spiral: Horus Station

Összességében a Downward Spiral: Horus Stationt azoknak tudom inkább ajánlani, akik rendelkeznek VR-cuccal. Anélkül nem nagy kaland. Meg azoknak, akik szeretik a lassú, vontatott játékmenetet. De akit elsősorban a zérógravitációs, VR-os, űrbázisos téma vonz, az először nézze meg inkább az ADR1FTet vagy a Lone Echót. ■

Downward Spiral: Horus Station
Downward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus StationDownward Spiral: Horus Station

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Downward Spiral: Horus Station
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Downward Spiral: Horus Station

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló