Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

CoolPaintrVR

CoolPaintrVR

Lövöldözés helyett ragadj ecsetet a virtuális valóságban, és fess 3D-ben!

2018.09.05. 23:44 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Ahogy egyre több VR-játékhoz és VR-élményhez (nem tudom, hogy ezeket hogyan lehetne másképp nevezni...) van szerencsém, úgy jövök rá, hogy mennyire nincs még kihasználva a technológiában rejlő potenciál. Hisz eddig többnyire olyan játékok készültek, amelyekben lövöldözni kell, esetleg autót vagy valamilyen más járművet vezetni. Esetenként lehet rejtvényeket megfejteni, esetleg valamely szuperhős álruháját is magunkra ölthetjük. De szerencsére vannak olyan stúdiók és fejlesztők is, akik mindig próbálnak valami újat kitalálni, picit feszegetni a virtuális valóság határait. Ilyen a WildBit Studios csapata is, akik egy 3D-s festőprogramot álmodtak meg. Ez lett a CoolPaintrVR.

CoolPaintrVR

Játéknak aligha lehetne nevezni a CoolPaintrt, hiszen nem az, hanem szó szerint egy festőprogram, csak épp a virtuális térben. A használatához szükség van a PlayStation Move kontrollerekre is, pontosabban csak az egyikre, ez lesz ugyanis az ecsettárunk, a festékpalettánk, a csipeszünk, a beállítások menüje és lényegében minden más is egyben. Bár az alkalmazás borítóján szereplő hölgy egyik Move-ja az ecset, a másik pedig a festékpaletta, ez valójában nem így épül fel, amit picit sajnálok is, mivel jobban bele tudtam volna élni magam a festegetésbe.

CoolPaintrVR

Amikor betévedek valamelyik kortárs művészeti galériába, és nézegetem a gyakran faék egyszerűségű, mégis zseniális alkotásokat (mint például Yves Klein IKB festményei), eszembe ötlik, hogy akár én is lehetnék festő. Persze szigorúan olyan műveim lennének, ahol össze-vissza pacsmagolok, aztán ráfogom, hogy ezzel valami magasztos eszmét kívántam megjeleníteni. Nos, a CoolPaintr tökéletesen alkalmas volt, hogy letörje a szarvam... kiderült ugyanis, hogy hiába került a kezembe a virtuális ecset, én bizony sosem leszek tehetséges festő... legalábbis a virtuális térben biztosan nem. És ez nem feltétlenül annak köszönhető, hogy az irányítás a 3D-s tér miatt nem is olyan egyszerű, hanem annak, hogy nincs elég képi fantáziám hozzá...

CoolPaintrVR

De ennyit rólam, beszéljünk inkább a Coolpaintr-ről! Az, hogy milyen képeket alkotunk meg, valóban a képzeletünkön múlik csupán, ugyanis eszközben nem szűkölködünk. Többféle méretű és alakú ecset közül válogathatunk, a színpaletta a teljes RGB színskálát lefedi. Emellett különböző 3D-s elemeket is beemelhetünk, illetve effektekkel is feldobhatjuk alkotásunkat a szállingózó hópelyhektől, a lángokon keresztül egészen a csillagszóró szikráiig. A dolog nehézsége így igazából tényleg a kreativitásban rejlik, illetve a már említett irányításon. Utóbbit ugyanis erősen szokni kell. Bevallom, én jobban örültem volna, ha kaptam volna egy 2D-s vásznat a virtuális térben, amelyen aztán kiélhetem a bennem (mégsem) rejlő Picassót. Ehelyett viszont minden ecsetvonásunk a térben helyezkedik el, ráadásul forgatható is, így olyan, mintha egy szalagot hoztunk volna létre. A dolgon tovább ront a PSVR ehhez talán túl szűk látótere is. Az viszont, hogy én nem tudtam kibontakoztatni a tehetségem, nem a program hibája, hiszen bizonyosan vannak olyan felhasználók, akik ráéreznek az ízére és meseszép dolgokat hoznak benne létre. Ezeket szerencsére el lehet menteni, hogy megoszthassuk másokkal is.

CoolPaintrVR

A CoolPaintrVR egy érdekes próbálkozás, de vannak kétségeim a széleskörű elterjedését illetően. Egy kis otthoni kreatívkodásra alkalmas, hogy rajzoljunk egy 3D-s szívecskét a párunknak vagy valami obszcénabbat a haveroknak. De az igazán művészi alkotásokhoz ennél érzésem szerint jóval többre lenne szükség. Az ötlet tehát jó, de egyelőre még kiforratlannak érzem. Így pedig csak egy olyan rétegnek merném ajánlani, akik fogékonyak az efféle VR-élményekre is. Őket a 20 dolláros ár sem fogja elriasztani. ■

A tesztpéldányt a Sony Interactive Entertainment Europe biztosította számunkra.

CoolPaintrVRCoolPaintrVRCoolPaintrVR

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló